CGH Yönteminin Avantajları Nelerdir?
23 Aralık 2015
Ağrılı Cinsel İlişki Nedenleri Nelerdir?
29 Aralık 2015

Spiral Nasıl Çıkarılır?

Spiral nedir?

Spiral; hormon ve bakır elementini ihtiva eden, T şeklindeki plastik bir rahim içi aparatıdır. Sperm hücrelerinin rahim duvarlarına ilerlemesini ve yumurta ile buluşmasını engelleyen, istenmeyen gebeliklere karşı doktor tarafından rahim içine yerleştirilen doğum kontrol yöntemlerinden birisidir. Poliklinik şartlar altında yapılan jinekolojik muayene ile hastanın spiral için uygunluğu teşhis edilir. Spiral için herhangi bir sorun tespit edilmemiş ise, spekulum kullanılarak vajen içerisi, antiseptik solüsyonlar ile temizlendikten sonra oldukça pratik bir şekilde rahim içine yerleştirilir.

Fakat spirali yerleştirmeden önce mutlaka hastanın jinekolojik muayenesinin yapılması gerekir. Bunun nedeni ise hastada mevcut olan enfeksiyon durumunun ilerleyen dönemlerde spiral ile birlikte ciddi patolojik vakalara yol açmasıdır. Eğer hastada anormal vajinal akıntı gibi enfeksiyon bulgusuna rastlanılmış ise, kültür örneği alınarak gerekli tedavi şekli belirlenir. Enfeksiyon tedavisinin ardından tekrar yapılan muayene ile rahmin lokalizasyonu değerlendirilerek, spiral uygulamasına geçilir.

Spiral uzun süreli koruma, hasta için takip etme zorunluluğunun olmaması ve rahat bir şekilde amacına hizmet etmesi ile doğum kontrol yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntemlerden birisidir. Spiralin takılmasından sonra uzun süreli koruma görevinin yenilenmesi ya da hastanın hamilelik düşüncesi ile spiralin çıkartılması için doktora başvurması gerekir. Spiral kadın doğum uzmanları tarafından oldukça kolay bir şekilde rahim içine yerleştirilen ve yine gerekli durumlarda doktor tarafından aynı şekilde çıkartılmaktadır.

Spiral nasıl çıkarılır?

Hastanın yenileme ya da gebelik isteği doğrultusunda spiralin çıkartılması için başvurması ile öncelikle ultrasonografi vasıtasıyla spiralin yeri tespit edilir. Daha sonra hasta jinekolojik muayene masasına yatırılır. Spiralin rahim içinden kolayca çıkarılmasını sağlayan ipleri vardır. Hastaya spekulum yerleştirildikten sonra bu iplerin vajina kanalına doğru sarktığı görülmektedir. Doktor spiralin iplerine ulaştıktan sonra çekerek dışarıya çıkartır. Böylelikle spiral çıkarma işlemi tamamlanmaktadır. Yaklaşık 1-2 dakikada, hastaya herhangi bir rahatsızlık ve ağrı durumuna neden olmadan, spiral pratik bir şekilde çıkartılmaktadır.

Spiralin iplerine ulaşılamıyor ise, nasıl çıkarılır?

Böyle bir durum nadir olarak; iplerin rahim içine kaçması ya da kopması halinde söz konusu olmaktadır. Bu durum normal spiralin çıkarılma işlemine göre biraz daha uzun sürebilir. Yine aynı şekilde hastanın jinekolojik muayene masasına uzanması ile rahim içine çok ince tıbbi aletler yerleştirilerek, spirale ulaşılmaya çalışır. İşlemin normalden farklı ve uzun sürmesi nedeni ile hasta biraz rahatsızlık duyabilir.

Ancak spirale ulaşıldıktan sonra aletler ile tutularak dışarıya doğru çekilerek çıkarılma işlemi tamamlanmaktadır. Bazı durumlarda spirale ulaşılması ve çıkarılması daha güç olabilir. Bu gibi durumlarda histeroskopi adı verilen kameralı bir tıbbi araç ile müdahale edilir. Histeroskopi sayesinde spiral tespit edilerek, kolayca dışarıya çıkarılabilmektedir. Fakat nadir olarak karşılaşılabilen durumlardır.

Spiral karın içinde saptanmış ise, nasıl çıkarılır?

Eğer spiral ultrason kontrollerinde rahim içinde saptanamıyor ise, rahimden karın içine doğru kayma ihtimali değerlendirilir. Bu ihtimal doğrultusunda karın röntgeni çekilerek, spiralin karın içi organları arasında olup olmadığı kontrol edilmektedir. Röntgen sonucunda spiralin karın içindeki yeri teşhis edildikten sonra, çıkarılması için cerrahi müdahale gerekmektedir.

Spiralin çıkarılması için en uygun zaman nedir?

Spiralin rahim içine yerleştirilmesinde olduğu gibi yine çıkarılması için en uygun zaman, rahim ağzının normale göre daha açık pozisyonda olduğu adet dönemleridir. Böylece rahim kanalı daha net bir şekilde görüntülenirken, daha kolay uygulama imkanı sağlamaktadır.

1 Comment

  1. sadiye dedi ki:

    Merhaba doktor bey benim bir sorun olacak bundan bir ay öncesi benim spiralim kendiliğinden geldi rahim agzindaydi ve çok kolay şekilde elimle aldım ama T gibi olan tek kolu yoktu sanırım içerde kaldı daha doktora gitmedim bir jinekoloji doktora sordum heran gibi bişey teşkil etmez kanama görünce onuda dışarı atarsin dedi ama hala dahada içerde acaba hemen gitmelimiyim yoksa çocuk yapmamda engel olurmu aracın hepsi vardı ipleriyle sadece plastik olan tek kolu yoktu eksikti yanitlariniz için çok teşekkür ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.