Adet Döneminde Cinsel İlişki Sakıncalı mıdır?

3 Maddede Evde Kısırlık Testi
22 Mart 2016
Adet Kanaması Normalde Kaç Gün Sürer?
25 Mart 2016

Adet Döneminde Cinsel İlişki Sakıncalı mıdır?

Kadınlarda adet dönemi, libidoda da artış gözlenmektir. Ancak artan libidoya rağmen kadınlar adet görülmesi sebebi ile cinsel ilişkiye girmekten çekinirler. Bunun en önemli sebebi ise enfeksiyon riskidir. Adet döneminde girilen cinsel ilişkide kadınlar başta olmak üzere erkeklerde risk altındadır. Regl dönemi yaşanan cinsel ilişkide erkek ve kadının nelere dikkat edilmesi gerektiği ve nelerle karşılaşılabileceğine dair sorularınızın yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Rahmi içinde kanayarak her ay dökülen ve vücut dışına atılan doku, rahmin gebelik için hazırlandığı ve bebeğin rahime tutunmasını sağlayan özel bir dokudur. Gebelik oluşmadığı takdirde bu doku her ay vücut dışına atılır. Bu vücut dışına atılan doku beraberinde rahim, bir dahaki ay yumurtlamak için hazırlanır.

Peki, libido artışı gözlemlenen Adet döneminde cinsel ilişki sakıncalı mıdır?

Gebelik oluşması adet döneminde daha düşük bir ihtimal olduğu için kadınlarda adet gördükleri süreç içerisinde kendilerini cinsel açıdan daha rahat hissederler. Ancak adet dönemi sürecinde unutulmaması gereken: vücudun mikrop ve enfeksiyonlara açık olduğu gerçeğidir. Özellikle adet döneminde ilk ve ikinci gün cinsel ilişkiden uzak durmak gerekmektedir. Çünkü en hassas olan bu günlerde erkek cinsel organında gözle görülmeyen olası mikroplar kadına bulaşarak çeşitli hastalıkların oluşumuna sebebiyet verebilir. Aynı durum erkekler içinde geçerlidir. Adet döneminde girilen cinsel ilişkide en çok kadınlar için geçerli olan sakıncalardan bahsetsek de erkeklerde de enfeksiyonlara bağlı problemler meydana gelebilir.

  • Tıbbi açıdan adet döneminde cinsel ilişkiye girmek herhangi bir zarara yol açmaz. Ancak adet döneminde cinsel ilişkiye girildiği takdirde özellikle enfeksiyonlara açık bir süreçte olduğu için başta kadınlar olmak üzere erkeklerde de mikrop kapma riski yüksektir. Sonuç olarak, kadın üreme sistemi adet döneminde enfeksiyonlara karşı korunmasızdır.
  • Adet döneminde östrojen hormonunun seviyesinde düşüş görülmektedir. Östrojen hormonunun seviyesinde düşüşe bağlı olarak da vajinada mevcut olan faydalı bakterilerin varlığı ve laktik asit üretimi azalır.
  • Rahimde olası bir yara söz konusu ise, kadının adet döneminde cinsel ilişkiye girmesi ile enfeksiyon riski daha da artar.
  • Adet dönemi kanaması sebebi ile vajinal asidite daha da bozulur. Döl yolunun enfeksiyonlara karşı direnci; koruyucu özellikteki bu vajinal asiditenin azalması ile düşmektedir. Kan, zararlı mikroorganizmalar için uygun kültür ortamını oluşturarak enfeksiyon riskini artırır.
  • Vajinal asiditenin azalmasına bağlı olan enfeksiyon riski haricinde; rahim ağzının adet kanını vücut dışına çıkarabilmek için genişlemesi de olası enfeksiyonların üst üreme organlarına yayılmasını sağladığından dolayı sakınca yaratmaktadır.
  • Adet döneminde cinsel ilişkiye girmek zor olabileceği için hijyen açısından prezervatif kullanımı önemlidir.

Adet kanaması hakkındaki yanlış bilgiler

  • Halk arasında oldukça yaygın olan adet kanının zehirli ve pis bir kan olduğu bilgisi yanlıştır. Adet kanı, vücuttan dışarı atılan temiz bir dokudur. Her ay vücuttan atılan doku pis kan değildir. Adet kanı ile ilgili olan bu görüş doğruyu yansıtmamaktadır.
  • Adet döneminde cinsel ilişkiye girmenin kısırlık yapacağına dair söylentiler de bulunmaktadır. Bu durumda söylentiden ibarettir ve gerçeği yansıtmamaktadır.
  • Adet döneminde gebe kalma olasılığı teorik olarak düşüktür. Ancak %100 gebe kalınmaz gibi bir ifadenin kullanımı kesinlikle doğru değildir. Nadiren de olsa adet döneminde gebelik oluşumuna rastlanabilmektedir.

Regl döneminde gebe kalınabilir mi?

Adet döneminde gebelik oluşumuna nadiren de olsa rastlanabilir. Bu nedenle teorik olarak gebe kalınmayan adet döneminde nadir oluşan gebeliklere karşı önlem olarak cinsel ilişki esnasında korunma yöntemlerine başvurmak önem teşkil eder. Prezervatif kullanımı ile hem olası gebelik oluşumunu hem de adet döneminde girilen cinsel ilişkide karşılaşılabilecek enfeksiyon riskini önlemiş oluruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.