Adet Kanaması Normalde Kaç Gün Sürer?

Adet Döneminde Cinsel İlişki Sakıncalı mıdır?
24 Mart 2016
Az Gelen Adet Kanaması
25 Mart 2016

Adet Kanaması Normalde Kaç Gün Sürer?

Adet kanamaları her kadının ergenlik döneminden başlayıp menopoz dönemine kadar karşılaştığı fizyolojik bir olaydır. Adet döngüsü olarak adlandırılan bu dönem, rahimin iç yüzeyinde bulunan doku ve damarların bir miktar kan ile birlikte vücut dışına atılmasıdır. Adet kanamaları sağlıklı bir kadında her 28 günde bir gerçekleşmektedir. Adet kanaması tıp literatüründe regl, menstrüasyon gibi farklı adlarla geçmektedir. Halk arasında da en çok aybaşı olarak adet döneminden bahsedilmektedir. Ayrıca adet kanamasının görüldüğü dönem kadınlarda doğurganlık döneminin devam ettiğinin bir göstergesidir.

Peki, konu başlığımız olan ”adet kanaması normalde kaç gün sürer?” sorumuza yanıtlamak gerekirse;

Adet kanaması normalde 2 ila 7 gün arasında sürmektedir. Bu zaman dilimi normal adet süresi olarak kabul görmektedir. Şayet sadece 1 gün adet kanaması görülürse bu adet kanaması az miktarda sayılır ve nedeninin araştırılması gerekmektedir. Sadece kısa süren adet kanamaları değil 7 günden fazla süren kanamalar da uzun kabul edildiğinden dolayı araştırılmalıdır.

Adet kanamasının süresi kadar miktarı da bir diğer önemli konudur.  Ancak adet kanamasının miktarının ölçülmesi ve bu miktarın normal olup olmadığının değerlendirilmesi çok kolay değildir. Çünkü her kadında ped değiştirme sıklığı değişmektedir. Ancak ortalama olarak günde 3ila 5 pedden fazla değiştiriliyorsa adet kanaması miktarı fazla olarak ön görülmektedir.  Hastanın bu konudaki bilgilendirmesi çok önemlidir. Örneğin 1-2 damla kanama olduğunda dahi ped değiştiriyor ve günde buna bağlı 4 ila 5 ped kullanılıyorsa bu tip bir durumda adet kanaması fazla görülüyor demek dopru olmaz. Ayrıca günde bir ped kadın için yeterli geliyorsa bu durumda da adet kanama miktarı normal kabul edilebilir burada önemli olan adetin en az 2 gün süreli olarak görülmesidir.

Adet görülme sıklığı ne kadar olmalı, kaç günde bir adet görülmeli?

Adetlerin ilk günleri arasında en az 21 gün en fazla ise 35 gün fark olması gerekir. Her kadın 28 ya da 30 günde bir adet göremeyebilir. 21 ila 35 gün arasındaki adet kanamaları da normal olarak kabul edilmektedir. Bu süreç hesaplamasında dikkat edilmesi gereken; adetler arası süre bir adetin ilk gününden diğer adetin ilk gününe kadar geçen gün sürenin sayımıdır.

Ergenlik döneminde adet düzeni ve adet kanaması miktarı nasıl olmalı?

  • Adetin ilk başladığı dönem ergenlik dönemidir. Ergenlik döneminde adet ilk defa görüldüğü için yukarıdaki bahsi geçen kurallara uyması beklenmemelidir. İlk adet kanaması görüldükten en geç 2 ila 3 yıl sonra  adet herhangi bir tedaviye gerek kalmadan düzene girecektir. Bu yüzden yeni adet görmeye başlayan kızlarda sık ya da seyrek görme ile gelişen adet düzensizliği durumu normaldir.
  • Aşırı derece kanama olmadığı sürece adet düzenlemesi için herhangi bir tedavi uygulanması gerekmez. Adet  bir haftadan uzun sürüyor ve devamlı ped değiştirmeyi gerektirecek kadar çok miktarda kanama oluyorsa veya adet kanamasına bağlı kansızlık oluşmuşsa aşırı adet kanamasının varlığı söz konusudur. Bu tip bir adet kanamasının sebebinin araştırılması ve tedavi edilmesi şarttır.
  • Normal adet kanamaları 2 ile 7 gün arasında görülmektedir. Yalnız 1 gün süreli olarak görülen adet, az olarak nitelendirilir ve bunun da nedeninin iyi bir şekilde analiz edilmesi gerekmektedir.
  • Adet miktarı her kadına göre değişmekte ve tespiti de zor olmaktadır. 5’den fazla ped kullanılma hali fazla; 1 ya da 2 ped kullanımı ise normal kabul edilmektedir. Önemli olan ayrıntı, ped kullanım miktarından ziyade adetin kaç gün görüldüğüdür.
  • Yaklaşık olarak adet, 21 gün ya da 35 gün de bir görülmektedir ve bu normal olarak kabul edilmektedir. Ancak her kadının 28 ile 30 gün arasında adet olması gibi bir kaideden bahsedilemez.

Gün gün adet kanamaları

  • Adetin görüldüğü ilk gün kanamanın en şiddetli olduğu gündür. Ayrıca adetin ilk günü sancı şeklinde kasık bölgesinde hissedilen ağrılar da görülebilir.
  • Adetin ikinci gününde hem kanama miktarında hem de olası ağrılarda ilk güne oranla azalma görülmektedir.
  • Adetin üçüncü ve dördüncü günlerinde adet kanaması miktarındaki azalma dikkat çekicek oranda azalmış ve olası ağrılar artık hissedilmemektedir.
  • Adetin beşinci gün sonunda ise yüksek olasılıkla adet kanaması sonlanmaktadır.

1 Comment

  1. misafir dedi ki:

    Ben ilk defa oluyorum şuan 10. günümdeyim hala bitmedi bugün bittiğini sandım gusül aldım ama sonra bir baktım iç çamaşırıma gelmiş hemen değiştirdim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.