Adet Kanaması Normalde Kaç Gün Sürer?
25 Mart 2016
Adet Geciktirici Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
28 Mart 2016

Az Gelen Adet Kanaması

Adet kanaması, her kadında ortalama olarak 13 yaşı itibariyle başlayan ve menapoz dönemine kadar görülen doğal bir olaydır. Gebe kalamayan kadının rahminin içinde yer alan endometrium dokusu her ay dökülerek yenilenir. Bu dökülme sırasında açılan damarlardan gelen kan ve ölü hücreler; endometriumdan salınan bazı maddeler ile birlikte, pıhtısız ve koyu renkli bir karışım olarak vajinadan dışarı atılır. Adet kanı sanılanın aksine mikropsuz ve özel bir kandır. Adet kanaması genellikle 3 ila 5 gün sürmektedir. Ancak 1-8 gün süren adet kanaması da normal kabul edilmektedir. Adet kanamasında günlük en az 2 ped kullanımı normaldir. Adet kanamasının miktarı ortalama olarak 30 ml ancak bazı kadınlarda bu miktarın 80 ml’ye çıktığı da görülmektedir. Her kadında değişebilen adet kanaması miktarına değinmişken asıl konumuz olan “Az Gelen Adet Kanaması” hakkında sizleri bilgilendirmeye başlayabiliriz.

Hipomenore (Az gelen adet kanaması)

  • Az gelen adet kanaması tıp dilinde hipomenore olarak adlandırılmaktadır. Adet döneminde meydana gelen kanamanın oranı ilerleyen yaş ile birlikte azalmaya başlar. Gebelikten korunmak isteyen kadınların başvurduğu en sık yöntemlerden doğum kontrol hapı kullanımı da adet döneminde oluşan kanama miktarının azalmasına yol açan bir faktördür. Bu yüzden doğum kontrol hapı kullanımına başlayacak kadınlara az gelen adet kanaması konusunda endişelenmemesi adına adet döneminde gerçekleşen kanama miktarı oranının azalacağı bilgisinin verilmesi gereklidir. Adetin 2 günden daha az sürme durumu Hipomenore (Az Gelen Adet Kanaması) olarak kabul edilmektedir.
  • Kadınlar az gelen adet kanaması şikayetiyle doktora başvurmaktadır. Oysa çoğu kadının adetlerinde görülen kanama normal düzeydedir. Adetin 5 ila 7 gün geçirilmesi şart değildir. 2 ila 3 günlük görülen adet de normal olarak kabul edilir.
  • Aktif bir cinsel hayata sahip olan kadınlarda az gelen adet kanaması gözlemlendiğinde muhakkak gebelik şüphesi akla getirilmelidir. Gebelik durumunda üstüne görme olarak nitelendirdiğimiz durum açığa çıkmaktadır. Üstüne görme gibi durumlarda da hamilelik olabilir ve böyle durumlarda az gelen adet kanaması söz konusudur.

Az gelen adet kanaması nedenleri

  • Az gelen adet kanaması sebebi çoğunlukla hormonlara bağlıdır. Hormonlar ile alakalı nedenlerden dolayı adet kanaması miktarında azalma görülmektedir.
  • İlerleyen yaşlarda ve özellikle 40 yaş üstü kadınlarda kadınlık hormonlarında azalma meydana gelmektedir. Hormonların yaş faktörüne bağlı olarak azalması adet dönemindeki kanamayı da etkileyerek adet dönemindeki kanamanın oranını azaltmaktadır.
  • Bir diğer hormonal neden ise hipotiroidi yani tiroid bezi hormonlarının azalması durumudur (guatr). Guatr hastalığı da az gelen adet kanamasına sebebiyet vermektedir.
  • Nadiren kürtaj işlemi sonrasında rahim duvarlarında birbirine yapışma durumu oluşabilmektedir. Rahim içi yapışıklıkları az gelen adet kanaması sebeplerindendir. Hatta rahim içi yapışıklık derecesi ileri düzeyde ise adet kanaması hiç görülmeyebilir.
  • Rahim içi ile geçirilen operasyonlar sonrasında da (örneğin rahim içinden histeroskopla miyom rezeksiyonu gibi) rahim içi yapışıklık durumu gözlemlenebilmektedir. Rahim içi yapışıklıkları adet döneminde meydana gelen kanamanın azalmasına neden olmaktadır. Rahim içi yapışıklığın ileri derecede olması halinde adet kanaması hiç gerçekleşmeyebilir.

Az gelen adet kanaması nasıl tedavi edilir?

  • Adet kanaması miktarının azalma görüldüğü durumlarda uygulanacak olan tedavi az gelen adet kanaması sebeplerinin tespitine göre belirlenir.
  • Az gelen adet kanaması için uygulanan tedavilerde hormon içerikli ilaçlardan destek alınabilir.
  • Guatr hastalığından kaynaklı az gelen adet kanaması yaşanıyorsa hastaya guatr hormonu takviye edilir.
  • Bazı az gelen adet kanaması vakaları doğum kontrolü için takılan spiralden kaynaklı olabilir.  Adet kanamasını azaltabileceği için doğum kontrolü sebebi ile takılan spiralin çıkarılması gerekebilir.
  • Her adet döneminde rahim içerisinde bulunan ve hormonlarla kalınlaşan tabaka vücuttan atılır. Bu tabaka ince olduğu takdirde adet döneminde görülen kanama miktarı da az olabilir. Adet kanamasının dışarı atılımına engel teşkil eden herhangi bir patolojinin olup olmadığı az gelen adet kanamasında çok önemli bir konudur. Sonuç olarak hasta; hormonal ve yapısal olarak değerlendirilerek az gelen adet kanamasının kaynağı saptanmalı ve saptanan bu probleme uygun olan tedavi yöntemi belirlenerek adet dönemindeki kanama miktarı optimum düzeye getirilmeye çalışılmalıdır.

1 Comment

  1. Yeliz dedi ki:

    Merhabalar hocam 37 yaşında ve evliyim adet dönemim normalde25-26 günde bir olmasına rağmen geçen ay 30 günde ve çok sancılı geçti bu ay da 22 gün sonra adet oldum 10 gündür adet günüm devam ediyor bu durumda ne yapmalıyım adet dönemi bitince mi yoksa hemen mi doktora gitmelyim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.