Adet Geciktirici Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Az Gelen Adet Kanaması
25 Mart 2016
Aşılama Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
29 Mart 2016

Adet Geciktirici Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yılda bir defa çıkılan tatilin tadını çıkarmak ya da evliliğinin en özel anlarının yaşandığı balayını rahat geçirmek isteyen kadınlar, adet görmeden konforlu bir tatil ve balayı keyfi yaşamak için adet dönemlerini geciktiren ilaçlardan destek alırlar. Adet geciktirici ilaçlar; progesteron olarak ifade edilen ve rahim içi tabakaya etki ederek kanamanın gelmesini önleyen ilaçlardır. Adet kanamasını geciktirici bu ilaçların yumurtlamaya herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

Adet geciktirici ilaçların kullanımını alışkanlık haline getirmemek gerekir. içeriğinde progesteron hormonu bulunan adet geciktiricilere başvurur. Hap, tablet ya da iğne olmak üzere farklı yöntemlerle uygulanan adet söktürücü ilaçlar adet düzenini taklit eder ve progesteron hormonu azaldığında da kanama başlar.

Adet kanamanın görülmemesi, adet geciktirici ilaçların etkisini gösterdiğinin belirtisidir. Aksi halde adet kanaması görülürse ilacın etkisini göstermediği anlamına gelir.

Adet kanamasının gecikmesi için kullanılan hapları aldıktan sonra gerçekleşecek ilk adet kanaması ile birlikte vücut yeni bir döngü belirler ve bu şekilde adet döngüsü devam ediyor.

Adet geciktirici ilaçların sanılanın aksine hamileliği engelleme bir özelliği yoktur. Gebeliği önlemek için adet geciktirici ilaçla birlikte doğum kontrol hapı kullanılmalıdır.

Adet geciktirici ilaçlar nasıl kullanılır?

  • Adet geciktirici ilaçlar adet görme gününden en az 5 ila 6 gün önce kullanmaya başlanmalıdır. Adet kanamasının gelmesini önleyen bu ilaçlar eğer adet gününe 2 ila 3 gün önce alınmaya başlanırsa etki gösteremeyebilir. Bazen adet geciktirici ilaçlar kullanırken lekelenme yapabilir, lekelenme görüldüğünde endişe edilememelidir. Bu olası bir durumdur. Adet geciktirici ilaçlar etkisini göstermesi için düzenli olarak kullanılmalı ve unutulmamalıdır.
  • Adet geciktirici ilaçların farklı formları bulunmaktadır. Bu ilaçların bazıları günde 2 adet, bazıları ise günde 3 adet alınır. Adet geciktiren hapları kullanım süresi en fazla 10 gün olmalıdır. 10 günden uzun süreli olarak adet geciktirici ilaçların kullanılması ise doktor kontrolünde olmaktadır.
  • Literatürde adet geciktirici ilaçların kullanımında süre ile ilgili olarak bir kısıtlama yoktur. Ancak doğal döngüyü bozmamak adına adet geciktici ilaçların mümkün olduğunca az kullanması gerekmektedir.

Adet geciktirici kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Bazı kadınlarda adet geciktirici ilaçları kullanmaya başlamadan önce ultrasonla rahim içini ölçmek gerekebilir. Rahim içi yapısına göre östrojen veya progestoron içeriği değerlendirilir. Adet geciktirici ilaçlar genel olarak sadece progesteron içerir ancak her progesteronda hafif de olsa östrojenik aktivitesi de bulunmaktadır. Östrojenik aktivitesi fazla olanlar daha çok tercih edilmektedir. Kadında rahim içinde endometrium olarak adlandırılan dokunun kalınlığı ve yapısı kullanılacak olan adet geciktici haplar için yol gösterici olmaktadır.

Adet geciktirici ilaç kullanırken vücutta görülen değişimler

Adet geciktiren haplar kullanımında vücutta çok fazla bir değişim gözlemlenmez. Adet dönemi öncesi göğüslerde hissedilenin hafif dolgunluk ve vücutta hissedilen gerginlik adet geciktirici ilaçların etkisiyle biraz daha fazla olabilir. Ancak bu değişimler adet geciktiren hapları kullanan her kadında görülecek diye bir kural yoktur.

Adeti geciktirmenin vücuda herhangi bir zararı var mı?

Adet geciktiren haplar çok sık kullanılmadıkça herhangi bir zarar söz konusu değildir. Ancak vücudun doğal döngüsünü engellediği için adet geciktici ilaçları sık kullanmamak önerilmektedir.

Adet geciktirici kullanırken görülebilecek yan etkiler

Kanıtlanmış bir yan etkisi yoktur ancak:

  • Göğüslerde şişme
  • Vücutta ödem hissi
  • İlaç kullanımı sonrası görülen adette kanama süresini ve miktarında artış
  • Varis
  • Kabızlık
  • Yumurtalıklarda ve rahim içinde gerçekleşen döngü arasındaki denge bozulması
  • Gebe kalmada güçlük gibi yan etkileri mevcuttur. Hormonal yükleme yapmasından dolayı adet geciktirici ilaçlar doktora danışılarak alınmalıdır.

Adet geciktirici ilaçlar kimler için zararlıdır?

  • 40 yaşın üzerindeki kadınlar
  • Karaciğer hastaları
  • Akciğer embolisi geçirmiş hastalar ,
  • Meme kanseri riski
  • Gebelik şüphesi olanlar için adet geciktirici ilaçlar zararlıdır ve kullanılmamalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.