1 ) Adet düzensizliği nedir?
Adet kanamasında beyinden salgılanan hormonlar yumurtalıklara östrojen ve progesteron hormonlarını salgılar ve bu hormonlar da rahim içi tabakası olan endometriumun gelişimine katkı sağlar. Üreme çağında yumurtalıklar her ay düzenli bir şekilde yumurta üretir. Eğer gebe kalınmamış ise bu hormonların kan seviyelerinde düşme olur ve gelişen endometrium dokusu hormon desteğinden yoksun kalacağından o ay gebeliğe hazırlanan rahim iç tabakası adet kanaması ile birlikte vücuttan dışarı atılır. Bu faaliyet ortalama olarak 3 ila 5 gün arasında devam eder. Bazı kadınlarda daha kısa bazılarında uzun sürebilir. Bu durum adet düzensizliği veya sağlık probleminin etkisi değildir. 21 günden daha önce ve 40 günden daha geç görülen adet söz konusu ise adet düzensizliği olduğunun bir göstergesidir. Adet düzeni takibi; son görülen adetin başlangıç günü ve ardından görülen adetin ilk günü arasındaki gün sayısına göre hesaplanarak yapılır.
Adet kanamalarının gün, süre veya miktarında artış ya da azalma gözlemleniyorsa adet düzensizliğinin varlığından bahsedilebilir. Adet kanamalarında seyrelme, kesilme veya miktarda artış bir hastalığın göstergesi de olabilir.
Sağlıklı bir kadının yılda 11-13 defa adet döngüsü yaşaması normal olarak kabul edilir. Adet düzensizliği de, 1 yılda adet döngüsünün kaç defa görüldüğüne göre değerlendirilmesi ile saptanır.
Adet düzensizlikleri adetin ilk görüldüğü yıllarda ve menopoz döneminde görülebilen bir durumdur. Adet döngüsünde bu dönemlerde yaşanan düzensizlikler; ergenlik ve menopoz döneminde hormonların adaptasyon kurma süreci ile ilgilidir. Adetin ilk görüldüğü yıllarda ve menopoz döneminde görülebilen adet düzensizlikleri normaldir. Yine aynı şekilde menopoz dönemi ile vücudun uğramış olduğu hormonal değişimler sürecinde yaşanmaktadır. Özetle kadınların yaşamında köklü değişim yaşanan ergenlik ve menopoz evrelerinde görülen adetlerde düzensizlik gözlemlenmesi doğal bir süreçtir. Bu iki dönem arasında görülen adet düzensizliklerinde ise doktora başvurmakta fayda vardır.
2 ) Adet düzensizliği nasıl anlaşılır?
3 ) Adet düzensizliğine neden olan faktörler nelerdir?
4 ) Adet kanamalarının takibi
Adet dönemindeki meydana gelen kanama miktarının normal adet döngüsünden daha az miktarda görülmesi her zaman patolojik bir durumun söz konusu olduğu gibi algılanmamalıdır. Doğum kontrol hapından kaynaklı adet kanama miktarı ve süresinde düzensizlik olması normaldir. Bazı hormon tedavilerinin de de adet normal döngüsüne göre değişebilir. Bu etkenler dışında aşırı adet kanaması, ağrı ve kramp gözlemlendiği takdirde doktora danışmak da fayda vardır.
5 ) Ameliyat ve narkoz adet düzensizliğine sebep midir?
Cerrahi operasyon sırasında kan pıhtılaşması nedeniyle kullanılan bazı ilaçlar, adette 1 ila 2 günlük düzensizliğe yol açabilir. Kan pıhtılaşması nedeniyle kullanılan bazı ilaçlar dışında narkozdan dolayı oluşan bir adet düzensizliği gibi söz konusu değildir. Bu uygulamaların direkt etkisi yoktur. Sadece ameliyat stresine bağlı hormonlar etkilendiği için adet düzensizliği görülür. Ameliyat sonrası görülen uzun süreli adet düzensizlikleri durumunda doktora danışmanız önerilmektedir.