Kısırlık sorunu yasayan çiftler çocuk sahibi olabilmek adına yardımcı üreme yöntemlerinden destek alır. Tüp bebek tedavisi uygulaması da bu bağlamda çiftlerin başvurduğu tedavi yöntemlerindendir. Tüp bebek tedavisinde hedef; kısırlık sorunu yaşayan çiftleri çocuk hayallerine kavuşturmaktır. Ancak tüp bebek tedavisi uygulanan her çiftte aynı yanıt alınamayabilir. Kimi çiftlerde tüp bebek tedavisinden olumlu yanıt alınırken kimi çiftlerde de tüp bebek tedavisi başarısız neticelenebilir ya da türlü etkenler nedeni ile tedavi sonlandırılabilir. Bunlar tüp bebek tedavisinin ihtimalleri arasında yer almaktadır. Tüp bebek tedavisi için başvuran çiftler tedavi ile ilgili bu olasılıklar hakkında bilgi sahibi olduğu takdirde karşılaştığı sorunlarla daha kolay başa çıkabilmektedir.
Tüp bebek tedavisinin uygulandığı çiftler; tedavi başarısızlıkla sonuçlanınca maddi ve manevi bakımdan olumsuz yönde etkilenmektedir. Peki, tüp bebek tedavisi hangi durumlarda iptal edilir?
- Tüp bebek tedavisi uygulanırken gelişen bir takım aksilikler sebebi ile uygulanmakta olan tüp bebek tedavisi sona erdirilebilir. Karşılaşılan bu aksiliklere örnek vermek gerekirse folikülün oluşmaması durumu tüp bebek tedavisini sona erdiren nedenler arasında yer almaktadır. Sadece folikülün oluşmaması durumu değil tüp bebek tedavisinin bir parçası olan yumurtaların uyarılması işleminde yumurtaları uyarmak amaçlı uygulanan ilaçlar aşırı miktarda verildiği takdirde bu hadisede tüp bebek tedavisini iptal ettiren faktörler arasında sayılmaktadır.
- Folikülün oluşmaması ve yumurtaların aşırı uyarılması gibi türlü nedenlerden kaynaklı olarak tüp bebek tedavisinin sona erdirilmesi sonrasında, çiftler tüp bebek tedavisinin uygulanması için tekrar değerlendirmeye alınabilir ve tüp bebek tedavisine tekrar başlanabilir. Çeşitli etkenlerle tüp bebek tedavisinin sona erdirilmesi tedavisinin tekrarlanamayacağını ifade eden bir durum değildir. Tüp bebek tedavisinin sonlandırılmasına neden olan sorunlar doğru analiz edilip giderildiği takdirde yeni uygulanacak olan tüp bebek tedavilerinde aynı problemlerle tekrar karşılaşılmayabilir.
- Tüp bebek tedavisinin uygulandığı esnada bazı çiftlerde bir takım sorunlarla karşılaşılabilir. Bu aksiliklerden kaynaklı da tüp bebek tedavisi iptal edilebilir. Tüp bebek tedavisinin iptal edilmesi konusunda etken olan sorunlar kadın ya da erkeğe bağlı olabilir. Eğer tüp bebek tedavisinin iptal edilmesinde rol alan sorunlar doğru analiz edilip çözüm bulunursa yeniden tüp bebek tedavisi uygulanması konusu gündeme alınabilir.
- Tüp bebek tedavisi; yumurta kapasitesinin azlığı, foliküller yeteri düzeyde olgunlaşmış olsa bile yumurtaların toplanması işleminde yumurta elde edilemeyişi probleminden kaynaklı olarak iptal edilir.
- Tüp bebek tedavisi uygulamasında sağlıklı yumurta ve sperm kullanılsa dahi embriyo elde edilemeyebilir. Meniden elde edilen spermlerin yumurtaları dölleme başarı oranı yaklaşık olarak % 75’tir. TESE yöntemi ile meniden elde edilen spermlerin yumurtayı dölleme başarı oranı ise ortalama olarak % 55’tir.
- Tüp bebek tedavisinin embriyo transferi aşamasında gerçekleşen aksilikler, rahim yapısında karşılaşılan bozukluklar nedeniyle tüp bebek tedavisindeki embriyo transferi işlemi iptal edilebilir. Bu problem ile karşılaşıldığı takdirde gebeliğin gerçekleşme oranı bir hayli düşmektedir. Hiç spermin olmaması durumunda TESE yöntemine başvurulsa bile her erkekte sperm hücresine gözlemlenemeyebilir. Spermin elde edilemediği durumda tüp bebek tedavisi iptal edilir.
- Gebelik testinden önce kanama olması durumu da gebeliğin gerçekleşmediğini ifade edeceği sebebiyle tüp bebek tedavisinin iptal edilmesine erken olmaktadır.
- Yumurtaların aşırı uyarılması durumuna tüp bebek tedavisinde sıkça ve genellikle polikistik over hastalarında rastlanır. Yumurtaların aşırı uyarılması durumunda yumurta uyarıcı ilaçların dozu azaltılmalıdır ve ilacın kullanılmasına bir süre ara verilmelidir. Pıhtılaşma ile ilgili sorunlar, zor nefes alma, karin bölgesinde ağrı ve şişkinlik, yumurtalıklarda aşırı büyüme, idrarda azalma, göğüs boşluğunda ve karın bölgesinde sıvı toplanması gibi bulgularla yumurtaların aşırı uyarılması halinde karşılaşılır.
- Tüp bebek tedavisinin bir takım sorunlardan kaynaklı olarak iptal edilmesi durumu tedaviye çocuk hayaline kavuşmak için başlayan çiftler için üzücü olabilir. Fakat tüp bebek tedavisinin iptal edilmesi bir son değildir. İptal edilen tüp bebek tedavisine etki eden nedenler doğru değerlendirildiği takdirde bu faktörler için doğru çözüm yolu bulunarak tekrar tüp bebek tedavisine başlanabilir.
- Tüp bebek tedavisinin başarısız sonuçlanması doğal bir durumdur. Tüp bebek tedavisinde karşılan bir takım problemlerden ötürü başarısız olunmuşsa bu problemler diğer tüp bebek tedavisinde öncesinde çözümlenerek tedavi neticesinden elde edilecek olan başarı oranı arttırılacaktır.
- Tüp bebek tedavisi öncesinde ve uygulama aşamalarında doktor çiftlere birtakım önerilerde bulunur. Bu önerileri dikkate almak tüp bebek tedavisindeki başarısızlık olasılığının önüne geçmek konusunda yardımcı olacaktır. Tüp bebek tedavisine başlandığında doktor ile irtibatı hiçbir şekilde kesmemek gerekir. Tüp bebek tedavisi uygulanırken olası bir problem ile karşılaşıldığı ya da sorun teşkil edeceği konusunda şüphe duyulan durumda doktorla iletişim kurulmalı ve doktora danışılmalıdır.
- Tüp bebek tedavisinin uygulandığı esnada olası bir ağrı oluşursa ağrının giderilmesi için kullanılacak olan ilaç doktora danışılarak alınmalıdır. Tüp bebek tedavisi öncesinde ve tüp bebek tedavisi uygulanırken sigara ve alkolden ve tüketilen ortamlardan uzak durulmalıdır. Tüp bebek tedavisinde anne adayına yumurta uyarmak adına ilaç tedavisi uygulanır. Yumurta uyarıcı nitelikteki ilaçların kullanımı ve dozu doktorun bilgi verdiği şekilde olmalıdır. Yumurta uyarıcı ilaçlarda doz aşımı konusuna özellikle dikkat edilmelidir. Tüp bebek tedavisi sırasında uygulanan embriyo transferi işlemi ardından anne adayı yorucu aktivitelerden uzak durmalıdır. Spor, stresli iş hayati ve uzun yolculuk gibi aktiviteler anne adayı ve bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilen faktörlerdendir.
Sonuç olarak tüp bebek tedavisinde ve sonrasında sorunlarla karşılaşmamak ve bu sorunlardan dolayı başlanan tüp bebek tedavisinin iptal edilmemesi adına; doktor muayenelerine zamanında gidilmeli, doktorun yapılmasını önerdiği tahliller vaktinde yapılmalıdır.