Tüp Bebekte Başarı Mevsimlere Göre Değişir mi?

Tüp Bebek Tedavisi Hangi Durumlarda İptal Edilir?
12 Nisan 2016
Tüp Bebek Tedavisi İçin Yaş Sınırı Var mı?
15 Nisan 2016

Tüp Bebekte Başarı Mevsimlere Göre Değişir mi?

Doğal yolla çocuk sahibi olamayan çiftler için umut ışığı olan tüp bebek tedavisi uzun yıllardır ülkemizde uygulanmaktadır. İlk uygulandığı yıllarda tüp bebek tedavisi ile ilgili yanlış bilgilerin yaygınlığı nedeni ile çiftler tüp bebek tedavisine karşı tedirgin yaklaşıyorlardı ancak günümüzde mecralardan kolaylıkla bilgi sahibi olunmasıyla birlikte tüp bebek tedavisi hakkında doğru bilinen pek çok yanlış bilgiden arınıldı. Her ne kadar mecralardan tüp bebek tedavisi ile bilgi edinerek bilinçlenilse de günümüzde hala doğruluk pay olmayan yanlış söylemlere rastlanmaktadır. Bu sebeple tüp bebek tedavisine başvuracak çiftlerde akılda soru işareti bırakmamak adına tüp bebek tedavisinde sıklıkla yöneltilen sorulara cevap vermeye çalışıyoruz. Tüp bebek tedavisi ile karşımıza çıkan sorulardan birisi de tüp bebek tedavisinde başarı mevsimlere göre değişir mi? sorusudur. Bu yöneltilen sorunun temelinde de yine tüp bebek tedavisi ile ilgili doğru bilinen yanlışlar yatmaktadır.

Sorumuzun yanıtına dönmek gerekirse;

Tüp bebek tedavisinde başarı mevsimlere göre değişmez. Tüp bebek tedavisi yılın istenen her mevsiminde uygulanabilir. Tüp bebek tedavisinde kışın ya da yazın daha başarılı olunuyor gibi bir durum söz konusu değildir. Ayrıca sadece tüp bebek tedavisi ile değil doğal yollarla gebe kalmayı da mevsim değişiklikleri etkilememektedir.

Bu sorunun yöneltilmesinde neden; sonbahar ve kış aylarında meydana gelebilen hastalıklardan kaynaklı olabilir. Mevsim değişikliğine bağlı oluşan sağlık sorunları insan sağlığını etkileyebildiği gibi tüp bebek tedavisini de etkileyebilir yaklaşımından dolayı yöneltildiği kanısına varılan bu sorunun tek bir yanıtı vardır. Oda, hayır. Mevsim değişikliğine bağlı oluşabilen hastalıklar tüp bebek tedavisindeki başarı oranını etkilememektedir.

Tüp bebek tedavisi dış ortamda değil laboratuar koşullarında gerçekleşen bir tedavidir. Bu nedenle dış ortamdaki mevsimin koşullarından laboratuar ortamı etkilenmediği için doğla olarak tüp bebek tedavisi de etkilenmemektedir. Çünkü dış ortamdaki mevsim ne olursa olsun laboratuardaki koşullar değişmez, aynı kalır. laboratuardaki ısı ve havalandırma koşulları mevsime göre düzenlenmemektedir. Bu koşulların belirli bir standardı vardır.

Tüp bebek tedavisinin gerçekleştiği laboratuar koşulları tedavideki başarı oranını düşürmemesi yönünde düzenlenmiştir. Laboratuar koşulları ile ilgili yapılan araştırmalar tüp bebek tedavisinin bu koşullardan olumsuz yönde etkilenmemesi adına tasarlanmıştır. Örneğin; tüp bebek tedavisinde embriyoların büyütüldüğü inkübatör adı verilen cihazlar da anne rahmiyle aynı ortamı sağlayabilen şekilde otomatize edilmiştir. Ayrıca embriyolar dış ortamda zarar görmemeleri adına embriyoskop kamera sistemleriyle takip edilerek dışarı çıkarılmamaktadır.

Kadınlardaki yumurtlama fonksiyonunun da mevsimlere göre değiştiği düşüncesinin doğruluk payı söz konusu değildir.  Yapılan araştırmalar da kadının yumurtlama işlevinin mevsim değişikliklerinden olumsuz yönde etkilenmediğini doğrulamaktadır.

Kadınların adet düzenlerinin mevsim değişimine bağlı görüldüğü söylemini de doğruyu yansıtmayan bir söylemdir. Bilinenin aksine adet döngüsünde düzensizlik mevsim değişikliklerinden etkilenmemektedir. Adet düzensizliğine neden olan faktörler: mevsim değişimi değil; stres, üzüntü ve yorgunluktur.

Tüp bebek tedavisinde kullanılan iğnelerin etkinliği 15-25 dereceden daha fazla sıcaklıklarda azalabilir ve derin dondurucuya konulmaması gereklidir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan bu iğnelerin tedavi öncesi ve tedavi esnasında buzdolabında saklanması önerilmektedir.

Erkeğin sperm hücreleri 40 derecede bozulmaktadır. Ancak tüp bebek laboratuarında ve sperm verme odalarındaki iklimlendirme ile sıcaklık kontrolü sürekli olarak sağlanmaktadır. Mevsim koşulları her ne olursa olsun sperm odalarındaki iklimlendirme spermlerin etkilenmemesi adına tasarlanmıştır. Bu sayede de tüp bebek tedavine sıcak havalarda ara verilmemektedir.

Embriyoların ana rahmindeki gelişiminin aynısını sağlamak için her unsur en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş ve tüp bebek tedavi yönteminde uygulamak adına sağlanmıştır. Sonuç olarak; tüp bebek tedavisinde başarı oranları mevsimsel değişimlerden etkilenmemektedir. Dolayısıyla çiftler tüp bebek tedavisine başlamak için kendileri için uygun olan her mevsimi seçebilirler.

Tüp bebek tedavi süreçlerinde spermlerin, yumurtaların ve elde edilen embriyoların dış ortamdan zarar görememesi adına tasarlanan laboratuar koşullarında hedef canlı doğumun gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu nedenle dış ortamın olumsuz etkilerden arınılmış koşullarda laboratuarda tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır. Çiftler tüp bebek tedavisi yaptırmak için yılın dilediği mevsiminde başvurabilir çünkü mevsim değişiminden kaynaklı olarak tüp bebek tedavisinde başarısız netice elde edilmeyecektir. Tüp tedavisinde başarıyı etkileyen farklı faktörler mevcuttur. Bunlar;

  • Rahim zarı kalınlığı
  • Rahim zarı yapı bozuklukları
  • Doğru embriyonun transferi
  • Dış gebelik
  • Damarlanma problemleri
  • Rahim kasılmasının yanlış olması
  • Embriyonun genetik yapı bozuklukları
  • Anne adayının ilaç protokollerine uygunluğu
  • Embriyo kültür ortamının yeterliliği
  • Miyom, polip gibi oluşumlar
  • Rahim içinde yapışıklıklara sebep olabilen ameliyatlar, kürtaj, enfeksiyon
  • Çikolata kistleri
  • Anne adayının tüplerinde meydana gelen sorunlardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.