Tüp bebek tedavisi bazı çiftlerde kadına ve erkeğe bağlı nedenlerden ya da her ikisine bağlı sebeplerden ötürü kısırlık sorunun yaşanması durumunda doğal yolla gebelik gerçekleştirilmediği için yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olmalarının sağlanması adına uygulanan bir yöntemdir.
Tüp bebek tedavisi, yardımcı üreme yöntemlerindendir. Ancak tüp bebek tedavisinde de başarının arttırılması adına pek çok ilave yöntemden de destek alınmaktadır. Tüp bebek tedavisinde elde edilen başarı oranları oldukça yüksektir ancak vücudun gebeliğe alışma süresi gibi bazı sebeplerden dolayı ilk tüp bebek denemesinde başarısızlıkla karşılaşılabilir. Ancak yeniden yapılan tüp bebek tedavisi ile başarı sağlanabilir ve kadında gebelik gerçekleştirilebilir. Başarısızlıkla neticelenen tüp bebek tedavisinde sorun doğru saptandığı ve giderildiği takdirde yeni uygulanan tüp bebek tedavisi neticesinde çiftler çocuk sahibi olabilirler.
Tüp bebek tedavisi 6 aşamadan oluşan bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavisinde başlanmadan önce çiftler muayene edilir ve tüp bebek tedavisi açısından değerlendirilir. Bu aşamada çiftlerden birtakım testler talep edilir. Çiftin tıbbi öyküsü dinlenir. Çift uygun görüldüğü takdirde tüp bebek tedavisi planlanır ve tedaviye başlanır. Ardından kadında yumurtaların geliştirilmesi adına ilaç tedavisi uygulanır bu esnada kadının verilen ilaçları doktorun belirttiği şekilde kullanması önem arz etmektedir.
Doktorun önerdiği şekilde uygulanan ilaç tedavisi ardından olgunlaşan yumurtalar kadından toplanır bu sırada bir sonraki aşamanın gerçekleştirilmesi adına erkekten spermler en az 2 en fazla 7 gün boyunca yapılan cinsel perhiz ardından mastürbasyon yolu ile elde edilir. Elde edilen sperm ve yumurtalar daha sonra döllenme aşamasına hazırlanır ve döllenme işlemi gerçekleşir. Döllenme ardından elde edilen embriyo kadının rahmine transfer edilir. 12 gün sonrasında da transfer edilen embriyo ile gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediği kontrol edilmesi açısından gebelik testi yapılır.
Tüp bebek tedavi boyunca uygulamanın yapıldığı kadının hastanede yatmasına lüzum görülmemektedir. Ancak yumurta gelişimi aşaması boyunca kadının gün aşırı kan tahlili ve ultrason ile kontrol edilmesi gerekir. Bu kontroller uzun süreli değildir bu kontroller esnasında da hastanede yatış gerekmemektedir.
Tüp bebek tedavisinde ne erkeğin ne de kadının hastanede yatmasına lüzum yoktur. Çünkü tüp bebek tedavisinde yapılan işlemler hem kısa sürelidir hem de uygulama ardından gündelik yaşantıya kolaylıkla dönülebilinmektedir.
Tüp bebek tedavisindeki tüm aşamalar önem arz etmektedir ancak son aşama yani embriyo aşaması diğer aşamalara oranla biraz daha kritik bir aşamadır. Bu aşamada dahi embriyo transfer edilmeden ya da edildikten sonra hastanede yatmak gerekmemektedir.
Tüp bebek sürecinde dikkatli olunması gerekmektedir.
Günümüz sağlık koşulları son derece gelişti. Artık bebek sahibi olmak isteyip de olamayan eşler, tüp bebek tedavisi ile çare bulmaktadır. Tüp bebek tedavisi boyunca çiftler son derece dikkatli olmak zorundadırlar. Tüp bebek tedavisinden sağlıklı bir netice alınabilmesi ve başarı sağlanabilmesi açısından çiftlerin tüp bebek tedavisine verdiği önlemler tedaviyi olumlu yönde etkilemektedir.
Sonuç olarak tüp bebek tedavisinde her ne kadar hastanede yatış gerektirmeyecek kadar basit bir uygulama gibi görülse de oldukça ayrıntılı ve oldukça dikkatli olunması gerekli olan bir tedavidir. Bu nedenle tüp bebek tedavisinde doktorun tavsiyeleri titizlikle uygulanmalıdır. Beklenmedik bir durum halinde doktora danışılmalıdır. Tüp bebek tedavisinde doktor önerileri uygulandığı takdirde tedavi süresince dış faktörlerden dolayı herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.