Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp Bebek Gebeliklerinde Düşük Riski Daha Yüksek Midir?
16 Haziran 2016
Tüp Bebek Tedavisinde Uygulanan Uzun ve Kısa Protokoller
21 Haziran 2016

Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Kürtaj operasyonundan yaklaşık olarak 15 gün sonra yumurtlama gerçekleşmektedir. Bu sebeple de kürtajdan sonra gebe kalma riski her zaman için mevcuttur. Bu sebeple de doktor önerisi ile kürtajdan sonra doğum kontrol yöntemlerine başvurmak önemlidir. Ancak kürtajdan yaklaşık 45 gün sonra hala adet kanaması meydana gelmiyorsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekmektedir.

Kürtajdan sonra kanamak

Şayet kürtaj gebeliğin ilk 10 haftasında gerçekleşmiş ise, genellikle ilk bir hafta lekelenme tarzı kanamalar meydana gelebilir. Ancak bu kanamalar parçalı ve pıhtılı ise mutlaka zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmak gerekmektedir. Çeşitli durumlarda ise kürtajdan sonra hiçbir şekilde kanama meydana gelmeyebilir ancak beş gün sonra lekelenme oluşabilir. Bu tarihlerden yaklaşık 6 hafta sonra ise adet kanaması meydana gelir.

Kürtajdan sonra rahimde parça kalması

Kürtaj işleminden sonraki günlerde kanama çok fazla ve pıhtılı geliyorsa, bu kanama kürtaj işleminden bir hafta sonra da devam ediyorsa, akla rahimde parça kalmış olması gelmektedir. Bu parçalar, fetal ve plasental artıklar olabilir. Bu aşamada mutlaka bir uzmana başvurulmalı ve parça atıkları ultrason ile değerlendirilmelidir. Şayet gerekli görülürse hastaya yeniden kürtaj yapılır. Şayet operasyon tekrar yapılmaz ise, kanama uzun süre devam edecektir.

Kürtaj sonra hamileliğin devam etmesi

 Kürtaj işlemi tamamlandıktan sonra hastanın durumu ultrason ile mutlaka kontrol edilmelidir. Bu sayede gebeliğe ait parçaların çıkarıldığından emin olunacaktır. Bu kontrollerin atlanması durumunda olası hatalarda gebeliğin devamı söz konusu olabilir. Özellikle de 5 haftalık ve daha küçük olan gebeliklerde rahim içinde perde mevcut ise, gebelik kesesinin dışındaki kalınlaşmış endometriumun (rahmin iç bezleri) vakum içerisine gelerek gebelik ve ekleri gibi yanlış görüntü verebilmektedir. Bu durumda da kürtajı yapan uzman yanılabilir. Bu sebeple de ilerleyen zamanlarda gebeliğin büyüdüğü görülebilir.

Kürtajdan sonra adet döneminin gecikmesi

Özellikle gebelik haftasının ilerlemiş zamanlarında yapılan kürtajlarda 6 haftaya varan adet gecikmeleri meydana gelebilir. Bununla beraber sharp kürtaj adı verilen demir aletlerle uygulanan kürtajlarda rahim iç bezleri fazla kazınabilir. Bu sebeple de adet görmeme meydana gelebilmektedir. Bu faktörler göz önüne alınarak 45 günlük adet gecikmeleri normal kabul edilmektedir. Ancak adet döneminin gecikmesi 45 günü aşıyorsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekmektedir. Kürtaj işlemi yüzünden aşırı stres altında kalan kadınlarda da adet gecikmesi yaşanabilmektedir.

Kürtaj işleminden sonra cinsel ilişki

 Kürtajdan sonra iyileşme dönemi tamamlanana kadar cinsel ilişki yasaklanır. Kürtajdan sonraki 10 gün boyunca cinsel perhiz yapılmaktadır. Ardından yapılan doktor kontrolleri ile şayet cinsel ilişkiye izin verilirse, cinsel hayat yeniden başlayabilir. Ancak iyileşme döneminden önce cinsel ilişkide bulunmak enfeksiyon ve diğer olumsuzluklar için riski arttıracağından önerilmemektedir.

Kürtaj sonrası hangi durumlara dikkat edilmelidir?

  • Kürtajdan sonra banyo yapılabilir. Fakat iyileşme dönemi tamamlanana kadar yaklaşık 15 gün boyunca hastanın ayakta duş alması önerilmektedir.
  • Kürtajdan 15 gün sonra yumurtlama aktiviteleri başlayacaktır. Bu sebeple hasta, kendine uygun doğum kontrol yöntemlerine zaman geçmeden başlamalıdır.
  • Rh uyuşmazlığı varsa 72 saat içerisinde anti D yapılmalıdır.

Kürtajdan sonra kısırlık olur mu?

 Kürtajın uzman doktorlar tarafından güvenilir ortamlarda yapılması durumunda kısırlık riski mevcut değildir. Özellikle de gebeliğin ilk 10 haftası yapılmış kürtajlarda kısırlık riski yok denecek kadar azdır. Ancak gebelik haftaları ilerledikçe kısırlık riski de artabilmektedir.

Kürtajdan sonra düşük riski var mıdır?

 Şayet kürtaj gebeliğin ilk 10 haftasında yapılıyorsa, doktor alanında uzman ise ve genişletme işlemi titizlikle yapılıyorsa kürtajdan sonra düşük riski oldukça azdır.

Kürtaj neden uygulanır?

Genel olarak tedavi ve tanı amacıyla uygulanır. Bunlar kısaca şunlardır:

  • Anne adayından anormal rahim kanamaları söz konusu ise, 10 günü geçen pıhtılı kan veya miyom kanamaları söz konusu ise kanamanın durması ve doku örneklerinin patolojiye gönderilmesi amacı ile kürtaj yapılabilir.
  • Endometriyal (rahim iç duvarı) poliplerinde,
  • Menopoz döneminden sonra kanama meydana geliyorsa ya da menopozda rahim iç duvarının kalınlığı fazla artmış ise,
  • Diskfonsiyonel rahim kanamalarında,
  • Biyopsi almak amacı ile, kürtaj işlemleri yapılabilir.

Yukarı sayılan sebepler, istem dışı kürtaj yapılma sebepleridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.