Gebeliğin 9 aylık sürecinde meydana gelen hormonal değişimler sebebiyle, ciltte hassasiyet oluşabilir. Bu sebeple de kaşıntı meydana gelebilir. Gebelik döneminde yaygın olarak görülen kaşıntı, anne adayının yaşam kalitesinin bozulmasına yol açabilir. Kaşıntı, hamilelikten kaynaklanabileceği gibi farklı bir sağlık sorunu sebebiyle de yaşanıyor olabilir. Bu sebeple de mutlaka bir uzmana başvurmak gerekmektedir.
Şayet anne adayında kaşıntı tüm vücutta mevcut ise ancak belirgin bir cilt lezyonu söz konusu değilse, gebelik kolestazı söz konusu olabilir. Gebelik kolestazı, safra akımının gebelik sebebiyle yavaşlamasıdır. Bu gibi durumlarda sarılık da meydana gelebilir.
Hamilelik kolestazı durumunda; anne karnındaki bebekte distress olarak adlandırılan ve kısaca bebeğin sağlık durumunda meydana gelen kötüleşme, kalp atış seviyesinde bozulma ve doğumun acil olarak gerçekleşmesi gereken durumlarda, bebeğin dışkısını yapması, ani bebek ölümleri ve erken doğum riskleri artmaktadır. Bunun dışında, K vitamini eksikliği sebebiyle, bebekte beyin kanaması sorunu meydana gelebilir. Bundan dolayı da anne adayının yakından takip edilmesi oldukça önemlidir.
Kaşıntının hafiflemesi için alınabilecek çeşitli önlemler mevcuttur. Bunlar:
Anne adayına uygulanabilecek en güvenli ilaç, uredeoksikolik asid ursofalk adı verilen ilaçtır. Anne adayına uygulanabilecek ilk tedavi yöntemi olarak da bu seçilir. Bu ilaç, safra asitlerini düşürmektedir.
Bu ilaç hamileliği olumsuz etkilememektedir. Bebek ve anne için güvenli kullanılabilir.
Anne ve bebek için farklı risklerden söz edilebilir. Anne adayında kaşıntı ile birlikte, safra atılımı da durabilir. Bu gibi durumlarda sarılık meydana gelebilir. Anne adayında kaşıntı fazlalaşabilir. Safra akışının diğer özelliği ise, yağda eriyen vitaminlerin emiliminin yapılmasıdır. Bu vitaminler arasında en önemlisi K vitaminidir. K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlar. Bunun azalması durumunda kanama riski artar.
Doğumun gerçekleşmesinden sonra vücut fonksiyonları yavaşça eski haline döner. Kalıcı bir sorun kalmaz.
Kaşıntılar, doğumdan sonra genellikle kendiliğinden geçmektedir. Herhangi bir belirti de kalmamaktadır. Fakat, karaciğer fonksiyon testleri normale dönene dek, takip devam etmelidir.