Gastroşizis, bebeğin kordonunun yanında yer alan açıklıktan, bağırsakların karın dışına çıkma anlamına gelmektedir. Kromozomal anormallik olarak geçmeyen bu durum, bağırsaklarla ilgili düğümlenme ya da bağırsağın bir bölümünün gelişmemesine yol açabilmektedir. Bu bebeklerin hayatta kalma şansı oldukça yüksektir. Bu sorun 10 bin gebelikte bir görülmektedir. Anne adayının diğer gebeliğinde tekrar aynı sorunun görülme oranı %3-5 olarak ifade edilebilir.
Ultrason kontrolleri sayesinde omfalosel ve gastroşizis olarak teşhis edilebilir. Gebelik döneminde en erken 3. Aydan sonra tespit edilebilmektedir. Gebeliğin 3. Ayına kadar bağırsakların dışarıdan görülmesi normal kabul edilmektedir. Bu durumun tıbbi literatürdeki karşılığı, fizyolojik herni olarak adlandırılır.
Gastroşizis ve omfalosel sorununda anne adayının kanında AFP (alfafetoprotein) değerinin yüksek olduğu tespit edilir. Bunun dışında amniyon suyunun da fazla olduğu görülür.
Gastroşizis bebeklerde ortaya çıkabilecek riskler nelerdir?
Gastroşizis bebeklerde sezaryen doğum yapılması daha sağlıklıdır. Doğumun, bu ameliyatı karşılayabilecek teknolojik altyapıya sahip olması gerekmektedir. Bebeğin dünyaya gelmesinden sonra ameliyat edilmesi gerekmektedir.
Omfalosel Nedir?
Omfalosel durumu, gastroşizisten farklıdır. Bu sorunda bebeğin bağırsakları karın zarı ile kaplıdır. Bu durumdaki problem ise, karın duvarında bulunan kaslarının iyi kapanmamasıdır. Omfalosel sorunu olan bebeklerin gastroşizisten farklı olarak ortalama olarak %25-50’lik kısmında farklı sorunlar da söz konusu olabilir.
Bu sorunlar:
Bu sebeple de gastroşizis sorunundan ayrılması gerekmektedir. Omfalosel sorununda amnisentez yapılması oldukça önemlidir. Amnisentez ile beraber Fetal ekokardiyografi de yapılmalıdır. Omfalosel farklı boyutlarda meydana gelebilir.
Uygulanan tüm tetkiklerin ve amniosentez neticesi ve bununla beraber görülen anomalilerin tamamı aile ile beraber konuşulmalı ve gebeliğin devam edip etmeyeceğine karar verilmelidir. Bu gibi durumlarda doğumun normal olarak yapılması önerilmez.
Tedavinin sağlanabilmesi için bebek dünyaya geldikten sonra ameliyat yapılması gerekmektedir. Doğumdan sonra yapılan ameliyatlar genellikle başarılı olmaktadır. Ancak bebekte farklı anomaliler mevcut ise bebeğin durumuna ve ciddiyetine göre tedaviye karar verilir.