Gebelikte Mikrodalga Kullanmanın Zararları Nelerdir ?

Gastroşizis (Bağırsakların Karın Dışına Çıkması) Nedir ?
22 Eylül 2016
Hamilelik Sırasında Yeni Bir Hamilelik Meydana Gelir mi ?
23 Eylül 2016

Gebelikte Mikrodalga Kullanmanın Zararları Nelerdir ?

Gebelikte Mikrodalga Kullanmanın Zararları Nelerdir ?

Gebelik döneminde mikrodalga fırın kullanımı, anne adaylarını endişelendiren bir konu haline gelmiştir. Hamilelik döneminde bebeğine en ufak zarar bile gelmesini istemeyen anne adayları, mikrodalga fırının zararlı olduğunu düşünerek kullanmaya ara verebilir. Ancak mikrodalga fırına yakın durmak ya da içerisinde ısıtılan yemekleri tüketmek herhangi bir zarara yol açmamaktadır.

Mikro fırınlar; non iyonize mikrodalga ile besinlerin ısıtılmasını sağlar. Bu sayede radyasyon besinlerin içerisinde absorbe olur ve ısı enerjisi oluşur. Bundan dolayı da besinlerin içinde radyasyon oluşmaz. Non iyonize radyasyon, röntgen ışınlarında bulunan iyonize radyasyonla aynı etkilere sahip değildir.

Günümüz teknolojisi ile üretilen mikrodalga fırınlar, radyasyon enerjisini minimum düzeyde kullandığı için herhangi bir sorun meydana gelmez. Ancak hamile adayları kendilerini daha güvende hissetmek istiyorsa, fırında kaçak olmadığına emin olmaları ve fırın kapağının yeterli şekilde kapandığını bilmelidir.

Mikrodalga fırınla radyasyona maruz kalınır mı?

Mikrodalga fırınlar özellikle çalışan insanlar için oldukça pratik ve yaygın kullanılan bir mutfak aracıdır. Bunun yanında hamilelik döneminde kullanılan mikrodalganın ciddi risklere yol açmadığı bilinmektedir.

Mikrodalga fırının hamilelik döneminde kullanılması ile ilgili yapılan araştırmalarda; bebekte gelişmekte olan dokuların mikrodalga etkilerine hassas olduğunu ortaya koymuştur. Ancak bu durum, sık sık mikrodalga kullanımı sonucu meydana gelir. Mikrodalga fırın, besinleri içten ısıttığı için sık sık kullanılmaması önerilir. Arada sırada kullanılan mikrodalganın bebek ya da anne için herhangi bir zararı olmadığı düşünülmektedir. Anne adaylarının dikkat etmesi gereken, mikrodalga fırını kullanım kılavuzuna göre kullanmak ve kullanım sırasında mikrodalga fırın ile yakın temasta bulunmamaktadır.

Hamilelikte bilgisayar kullanımı bebeğe zarar verir mi?

Hamilelik döneminde zarar ışınlardan bebeğini korumak isteyen anne adayları; teknolojik cihazları kullanırken endişe duyabilir. Uzun süre bilgisayar başında durmamak ya da bilgisayarları masa üzerine kullanmak kucakta kullanmamak durumunda bilgisayarın herhangi bir zararı olmayacaktır. Uzun süre bilgisayar başında oturmak varislere, bel ağrısına yol açabilir.  Bilgisayar kullanan anne adaylarının bebeklerinde gelişme geriliği, düşük kilolu doğum, doğumsal geriliklerin, bilgisayar kullanmayan anne adaylarından daha fazla olmadığı yapılan araştırmalarla belirtilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.