Hamilelik Sırasında Yeni Bir Hamilelik Meydana Gelir mi ?

Gebelikte Mikrodalga Kullanmanın Zararları Nelerdir ?
22 Eylül 2016
Adelosan Gebeliği Nedir ?
23 Eylül 2016

Hamilelik Sırasında Yeni Bir Hamilelik Meydana Gelir mi ?

hamilelik döneminde meydana yeni hamilelik gelir mi

Hamilelik sırasında yeni bir hamilelik meydana gelir mi?

Kadının vücudu, gebelik döneminde yeniden hamileliği engellemek için çeşitli sistemlere sahiptir. Örnek olarak; kadın hamile kaldığında yumurtlama işlevi durur. Kadın, hamileliği boyunca yumurtlamadığı için adet görmez. Bununla beraber rahim ağzında bir mukoz yani tıkaç oluşur. Bu tıkaç, spermlerin rahim içine ulaşmasını engeller. Bu sebeplerden dolayı da hamile bir kadının hamile kalması imkansız olur. Normal gebelik sürecinde gebelik dönemi tamamlanmadan yeni bir hamilelik oluşmaz. Gebelik başlangıcında, hormonal değerler yumurtlamayı durdurur. Bu sayede gebelik oluşması beklenmez.

Ancak oldukça nadir de görülse çeşitli durumlarda gebelik mevcut iken gebelik oluştuğu da kayıtlara geçmiştir.  Gebeliğin normal seyrinde meydana gelen farklı bir gebeliğin oluşması, bu olgunun kesinlikle oluşmayacağına işaret etmemektedir.

Kimlerde meydana gelir?

Özellikle çift rahimli olan kadınlarda, iki rahimde de hamilelik meydana gelebilmektedir. Ancak ikinci rahimde oluşan hamilelik doğumla sonuçlanmamaktadır. Bu durumun tıptaki karşılığı; superfotasyon olarak ifade edilir.

2009 senesinde Time dergisinde yayımlanan bir habere göre; 31 yaşındaki Amerikalı bir kadının iki hafta ara ile iki defa hamilelik üstüne hamile kaldığı yazılmıştır. İlk çocuğu 24 Aralık’ta dünyaya gelen bu kadın, ikinci çocuğunu bu doğumdan 17 gün sonra gerçekleştirmiştir. Şayet hamilelik sırasında vücut yumurtlamaya devam ederse, bu durum meydana gelebilir.

Süperfötasyon ile ikiz gebelik arasında bir fark var mıdır?

İkiz ya da çoğul gebeliklerde, bebekler aynı anda oluşmaya ve gelişmeye başlar. Fakat superfotasyon olgularında ilk gebelik oluştuktan 2 hafta sonra diğer gebelik oluşur. Bu bebekler arasında 2 hafta ile 1 ay arasında fark olabilir.

Hamilelik içerisinde yeni bir hamileliğin meydana gelme riski nedir?

Bu durumun görülme oranı milyonda birdir. Türkiye’de böyle bir olguya henüz rastlanmamıştır.
Bununla beraber , bazı gebeliklerde iç ve dış gelişim meydana gelebildiği için yanılmalar söz konusu olabilir. Ancak yaygın ve sık karşılaşılan bir durum değildir.

Superfotasyon nasıl meydana gelir?

Bu durumun neden meydana geldiği ile ilgili uzmanlar 2 farklı açıklama yapmıştır. İlk açıklamada; aynı ay içerisinde 2 yumurtanın da gelişim göstermesi ve bir yumurtanın ilk yumurtadan daha geç gelişmesi ifade edilmiştir.

İkinci açıklamada ise gebeliğin oluşmasından sonra meydana gelen yumurtlama döneminde, farklı bir yumurtanın sperm tarafından döllenmesi sebebi gösterilmiştir.

2 Farklı Baba, 2 Farklı Bebek

Oldukça ender karşılaşılan bir diğer durum ise; hamile kadının iki farklı erkekten, iki farklı bebeğe gebe kalmasıdır. Bu durumda, dünyaya gelen bebeklerin babaları farklıdır. Tıp literatüründe bu durumun karşılığı; heteropaternal superfecundation olarak geçer.

Heteropaternal süperfekundasyon nasıl meydana gelir?

Heteropaternal süperfekundasyon, yumurtlama döneminde,2 yumurtanın 2 farklı spermle döllenmesi ile oluşur. Bu dönemde şayet kadın iki farklı erkekle cinsel ilişkide bulunmuş ise, bebeklerin babaları farklı olabilir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.