Küçük yaşta yani 19 yaş ve altında oluşan gebelikler, adelosan gebeliği olarak adlandırılır. Adolesan dönem; kız çocuğunun cinsel, psikolojik ve fiziksel gelişiminin henüz tamamlanmadığı bir aşamadır. Bu sebeple de gebeliğe ait belirtiler ve riskler hayati tehlikeye sebep olabilir. Adelosan gebeliklerde anne ölümleri ve bebek ölümleri daha yaygındır.
Adelosan gebeliği sorununda, hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde bakım eksikliği yaygın olduğu için ve doğumdan sonra ebeveynlik için yeterli hazırlık yapılması söz konusu olmadığı için doğumda ve doğum sonrasında komplikasyon riski fazladır.
Bununla beraber adolesan dönemde gebe kalmış kişilerde kalça gelişimi yani pelvis henüz tamamlanmadığından, doğumun kolay şekilde gerçekleşme şansı düşüktür. Yapılan zor doğum kaynaklı olarak fistul, idrar ve dışkı kaçırma gibi sorunlar görülebilir. Gelişme olan ülkelerde yaygın olarak görülen adelosan gebeliğinde; yetersiz beslenme kaynaklı anemi, erken doğum, düşük yapmak ve yüksek tansiyon riski daha fazladır.
Özellikle de şayet kişi 15 yaşında ve altında ise, doğum yapıldığında bebeğin ölme riski oldukça fazladır. Bu gruptaki annelerin bebeklerinde gelişim geriliği ve erken doğum gibi olumsuzluklar yaygın olarak görülür. Bununla beraber bebekte nörolojik problemler de yaygın olarak görülmektedir.