Bir sene boyunca hiçbir doğum kontrol yöntemi kullanmadan, düzenli cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebelik sağlanamıyorsa, kısırlık sorunu söz konusu olabilmektedir. Kısırlık problemleri erkek ve kadınlarda eşit oranda görülür. Kısırlığa yol açan birçok faktör mevcuttur, bu faktörlerden biri de tiroit bezindeki anormalliklerdir.
Guatr, daha çok kadınlarda görülen bir sorun olmakla beraber, hem kadında hem de erkekte kısırlık sebebi olabilir. Kadınlarda görülen tiroit sorunu ise; beyin ve yumurtalıklar arasındaki ilişkiyi etkilerken, erkeklerde görülen tiroit sorununda, tiroit ve testisler arasındaki ilişki olumsuz etkilenir. Çeşitli sebeplerle dolayısı ile bu iki faktör arasındaki ilişki bozulursa, üreme organlarında bozulma meydana gelebilir. Kadınların yumurta üretim mekanizması olumsuz etkilenirken, erkeklerde sperm hücre sayısında bir olumsuzluk meydana gelir. Bununla beraber; yumurta ve sperm sayısı azalırken, kaliteleri de düşer. Fakat tiroit ve guatr sorunundan kaynaklanan kısırlık, yapılan hormon testleri ile her zaman saptanamaz.
Kadınlarda meydana gelen tiroit sorununda yumurtlama fonksiyonları bozulursa; adet düzensizliği meydana gelir. Bu sebeple de gebelik şansı düşer. Tiroit salgısının aşırı olması ya da yetersiz salgılanması da doğurganlık yetisinin düşmesine yol açar. Hashimoto şeklinde ifade edilen sağlık sorunu da kısırlık yaşanmasına yol açabilir. Hashimoto hastalığı antikorun troid hücrelerine karşı gelişmesinden meydana gelen bir troid hastalığıdır.
Şayet guatr hastası erkek ise, sperm hareketliliğinde ve sayısında bozulma meydana gelebilir. Bu durumda da sperm hücresinin yumurtayı dölleme şansı azalır.
Kısırlık sorunu yaşayan ve tiroit hastası olan kişilerin hormon testi yaptırması gerekir. Yapılacak bu hormon testleri ise:
Uygulanan testlerde, kadın hastanın TSH sonuçları fazla çıkmış ise ilk olarak tiroit ilaçlarına başlanır. Kısa zamanda olumlu neticeler alınabilir. Eğer anti TPO antikor seviyesi fazla çıkmış ve hasta gebe kalma konusunda zorluk yaşıyorsa, endokrinoloji tarafından tiroit hormon ilacı verilir. Hormon ilaçlarının yanında selenyum destekli ilaçlar da uygulanabilir. Şayet tiroit hormonları fazla çalışıyor ise bu tür hastalar için farklı tedavi yöntemlerine başvurulabilir.
Guatr kaynaklı kısırlık söz konusu ise, iyot yetmezliği akla gelir. İyot yetmezliği, kadınlarda yumurtlama işlevini olumsuz etkileyebilir. Bu gibi durumlarda anti TPO antikoru yüksek çıkabilir. Şayet bu durum söz konusu ise tüp bebek tedavisinde başarı oranı azalabilir.