Reflü; midede yer alan besinlerin sindirimi sistemine gitmemesi bunun yerine ağza ve boğaza doğru geri gelmesi problemidir. Sindirim sistemi hastalıklarından olan reflü, yemeklerden sonra hazımsızlığa, şişkinliğe ve midede ekşimeye yol açabilir. Özellikle ileri yaşta olan kişilerde ve çocuklarda ciddi sağlık problemleri ne yol açan reflü, tüm insanların yaklaşık olarak %20 sinde mevcuttur. Bazı hastalarda uykudan uyandıracak kadar şiddetli reflü problemleri meydana gelebilir.
Gebelik döneminin başından itibaren rahim büyümeye başlar. Rahim büyüdükçe çevre organlarda sıkışma meydana gelir. Özellikle erken hamilelik haftalarında bile mideye baskı ve basınç söz konusu olur. Bu süreçte anne adayı hamilelik döneminden önceki sürece göre daha fazla besin tükettiği için reflü şiddetlenir. Bu duruma rahmin mideye baskı yapması artınca gebelik döneminde mide yanması, ekşimesi, ağzına acı su gelmesi gibi problemler şiddetlenir.
Normal dönemde olduğu gibi gebelik döneminde de reflüyü şiddetlendirecek besinlerden uzak durmak gerekmektedir. Anne adaylarının portakal, limon, greyfurt, patates, soğan ya da baharatlı besinlerden uzak durması oldukça önemlidir. Bununla beraber reflü şikayetlerini azaltmak için sık sık ve küçük porsiyonlarda beslenmek reflü şikayetlerini hafifletecektir. Uyumadan hemen önce yemek yenilmemelidir. Anne adayları uyumadan en az 3 saat öncesinden yemek yemeyi tamamlamalıdır.
Anne adayı olmayan kişiler bile günde en az 2,5 litre su tüketmelidir. Özellikle gebelik döneminde artan reflü şikayetleri, bol sıvı tüketimi ile hafifletilebilmektedir. Ancak bu noktada unutulmaması gereken yemek sırasında su içilmemesidir. Yemekle beraber su tüketilmesi mideyi uygulanan basıncı arttırır, bu durumda da reflü şiddetlenir.
Özellikle anne adaylarının uyku sırasında reflüyü hafifletebilmek için başının altına yastık koyması ve başını ayaklarından yukarda tutması besinlerin fazla doğru çıkmasını önleyebilir. Anne adayları özellikle karnı ve mideye sıkmayacak rahat giysiler giymelidir. Kambur durmak, reflüyü şiddetlendiren faktörlerden biridir. Bu sebeple dik yürümek ve dik oturmak şikayetlerin hafiflemesine yardımcı olacaktır. Kilo alımı da reflüyü arttıracağını için reflü problemi olan kişilerin ideal kiloda kalması oldukça önemlidir.
Gebelik sürecinde meydana gelen olağandışı her durumda mutlaka doktora haber verilmelidir. Bu süreçte anne adayı doktor bilgisi dışında herhangi bir ilaç almamalıdır.
Gebelik döneminde yaşanan şikayetler her kadında farklı olmaktadır. Hamilelikten önce reflü problemi olmayan anne adayları hamilelik döneminde reflü problemi ile karşılaştıklarını fark edebilir. Anne adaylarının ortalama olarak %40’ında reflü problemi söz konusu dur. Gebelikten önce reflüsü olan kadınlarda dönemde reflünün arttığı bilinmektedir.
Sigara, anne adaylarının hamilelik döneminde uzak durması gereken en zararlı faktördür. Sigara kullanmak diğer bütün hastalıklar da olduğu gibi reflüyü de şiddetlendirecektir. Hamilelik döneminde bebeğin gelişimini engellemek ve anne adayının kendi sağlığını olumsuz olarak etkilenmesine sebep olmamak için sigara gebeliğin hiçbir döneminde tüketilmemelidir.
Gebelik sürecinde şayet doktor gerekli görüyorsa endoskopi çekilebilir. Ancak bu süreçte yemek borusu grafisinin ise çekilmesi kesinlikle yasaktır. Yemek borusu grafisindeki ışınlar bebek için çeşitli anomalilere yol açabilir.
Gebe anne adayları kullanacakları ilaçlar hakkında doktorlarına danışmaları oldukça önemlidir. Doktor önerisini ya da bilgisi dışında kullanılan ilaçlar bebek ve anne adayında çeşitli sorunlara yol açabilir.