Doğum kontrol yöntemleri nelerdir?

Modern Yaşamın Kısırlığa Etkisi Var mıdır ?
27 Eylül 2016
Hamilelik Döneminde Reflü Hakkında Bilinmesi Gerekenler
28 Eylül 2016

Doğum kontrol yöntemleri nelerdir?

Doğum kontrol yöntemleri nelerdir?

Hamilelikten korunmak için herhangi bir yöntem kullanmadan cinsel ilişkide bulunan çiftlerin %80’i bir sene sonunda mutlaka hamile kalmaktadır. Bundan dolayı da çocuk istemeyen çiftler için en ideal gebelikten korunma yöntemi tercih edilmelidir.  Bir uzmana danışılmadan doğum kontrol yöntemleri tercih edilmemelidir.

1) Doğum kontrol hapı:

Doğum kontrol yöntemleri arasında en başarılı yöntemlerden biri olan doğum kontrol hapları, içerdikleri östrojen ve progesteron hormonlarının yumurtlamayı engellemesi sayesinde istenmeyen gebeliklere engellemektedir. Doğum kontrol hapları genellikle 21 hapın bulunduğu tabletlerden oluşmaktadır. 21 gün boyunca bu ilaçlar her gün düzenli olarak alınmalıdır.21 hap bittikten sonra ilaca yedi gün ara verilmeli, yedi gün sonra diğer kutuya başlanmalıdır. Ara verilen dönemde genellikle adet başlamaktadır.

Doğum kontrol haplarının avantajları ise:

  • Adet kanamalarını azaltır.
  • Adetlerim düzenli şekilde yaşamasını sağlar.
  • Yumurtlamayı düzenler.
  • Adet öncesi dönemde görülen stresi ve ağrı gibi şikayetlerin azalmasını sağlar.
  • Rahim ve yumurtalık kanseri riskini azaltır.
  • Dış gebelik riskini azaltır.
  • Kemik erimesi riskini azaltır.

Kimler doğum kontrol hapı kullanmamalıdır?

  • Damar tıkanıklığı olan kadınlar.
  • Beyin damarları ile ilgili hastalıkları bulunan kadınlar.
  • Kalp ve damar hastalığına sahip kadınlar.
  • Meme kanseri öyküsü ya da şüphesi olan kadınlar.
  • Sigara kullanan kadınlar.
  • Hamilelik ihtimali olan kadınlar.
  • Sebebi açıklanamayan Vajinal kanaması olan kadınlar.

2) Aylık iğne:

Aylık iğneler başarılı şekilde istenmeyen gebeliklerin engellenmesini sağlar. Düzenli olarak ayda bir defa kas içine enjeksiyonla uygulanır. Aylık iğne içerisinde östrojen ve progesteron hormonları mevcuttur. Yumurtlamayı ve döllenmeyi engellediği için istenmeyen gebeliklerin oluşmasının önüne geçer. Âdetin ilk haftası içinde uygulanmalıdır.35 yaş üstünde olan kadınlar sigara kullanmıyorsa aylık yine yöntemine başvurabilir. Aylık iğneler cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumamaktadır. Emziren anneler aylık yine kullanamaz.

3) Üç aylık iğne:

Üç aylık iğneler, doğru ve düzenli kullanıldığında gebelikten büyük ölçüde koruma sağlamaktadır. Kas içine enjeksiyonla uygulanmaktadır. Aylık iğneden farkı kadınlık hormonlarından yalnızca progesteron içermesidir. Yumurtlama ve döllenmeyi engeller. Âdetin ilk haftası uygulanmaktadır.3 aylık iğneler ara kanamalara yol açabilir. Anne sütünü etkilemez bu sebeple emziren anneler de kullanabilir. İğnelerin kesilmesinden sonra yeniden gebe kalmak için dokuz ay beklemek gerekebilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumamaktadır.

4) Deri altı kapsülleri:

Kadınlık hormonlarından olan progesteron un içermektedir. Kadınım kolunun iç kısmına yerleştirilir ve kibrit çöpü büyüklüğündeki çubuklardır. İstenmeyen gebeliklerin oluşmasını engellemek için yumurtlama döllenmeyi önler. Deri altı kapsülünün türüne göre üç ya da beş yıl boyunca istenmeyen hamileliklerden koruma özelliğine sahiptir. Oldukça etkili olan bu doğum kontrol yöntemi âdetin ilk haftasında kullanılabilir. Deri altı kapsüller adet kanaması miktarında azalmaya ve ara kanamalara yol açabilir. Anne sütüne etkilemez bu sebeple de emziren kadınlar kullanabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruma sağlamaz.

5) Rahim içi araçlar-spiral:

Spiraller rahim içinde uygulanan küçük plastik bir araştır. Bakır ya da hormon içeren spiraller bulunmaktadır. Döllenme engelleyerek gebeliklerden koru. Oldukça etkili bir yöntemdir. Kadının hamile olmadığından emin olunan herhangi bir zaman uygulanabilir. Spiralin çıkartılmasından sonra kadın kısa sürede gebe kalabilir. Anne sütü etkilemez bu sebeple emziren kadınlar kullanabilir. Spiral, enfeksiyon riskini artırdığı için aktif olarak enfeksiyonu bunlar kadınları uygulanması önerilmez. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamaz.

5) Prezervatif:

Prezervatifler erkekler tarafından kullanılmak üzere üretilmiş oldukça ince ve esnek kılıf vardır. Cinsel ilişki sırasında cinsel organların temasını engeller ve spermlerin rahmi ulaşmasını engeller. Oldukça etkili bir koruma yöntemi olup cinsel hastalıklara karşı da koruma sağlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.