Gebeliğin 1. Haftasında nasıl beslenilmeli?
Gebeliğin 1. Haftası anne adayının henüz hamile olmadığı haftadır. Hamilelik, aslında dördüncü hafta tespit edilebilir. Ancak anne adayı test yaptığında ya da hamileliğini öğrendiğinde bu haftayı ilk hafta olarak düşündüğü için dördüncü haftayı, birinci gebelik haftası olarak algılayabilir.
Gebeliğin birinci haftasında henüz sperm ve yumurta buluşmamıştır. Ancak anne adayı planlı bir gebelik düşünüyorsa dikkat edilmesi gerekenler:
- Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durulmalıdır.
- Folik asit takviyesine doktor kontrolünde başlanabilir.
- Beslenme düzeni vitamin ağırlıklı olmalıdır.
- Düzenli olarak egzersiz yapılmalı ve mümkünse açık hava yürüyüşleri yapılmalıdır.
- Beslenme düzeninde yoğurt, süt, peynir gibi kalsiyum kaynaklarına yer verilmelidir. Şayet laktoz alerjisi varsa laktozsuz sütler ya da ceviz, badem gibi kuruyemişlerden mutlaka tüketmek gerekmektedir.
- C vitamini, vücutta depolanan bir vitamin değildir. Bu sebeple de günlük olarak alınması gerekmektedir. Her gün günlük C vitamin ihtiyacı karşılanmalıdır.
- Yeşil yapraklı sebzeler folik asit deposudur. Folk asit hem hamile kalmadan önce hem de hamilelik döneminde tüketilmesi gereken bir vitamindir. Hamilelikten önce, gebelik için en uygun ortamı hazırlayan folik asit, gebelik döneminde de bebeğin anomaliler açısından risk grubunu azatırken beyin gelişimine de yardımcı olmaktadır.
- Haftada en az 3 defa balık tüketmek gerekmektedir. Balık tüketimi vücudun Omega-3 ihtiyacını karşılayacaktır.
Hamilelikte istediğimi yiyebilir miyim?
Gebelik döneminde her besin grubundan dengeli olarak tüketmek esastır. Bu sebeple de aşırı yağlı besinler tüketilmemeli ve gereksiz kalori alımı yapılmamalıdır. Şayet anne adayının canı fast food tarzı bir besin çekmişse, bir defaya mahsus tüketebilir ancak alışkanlık haline getirilmesi hem yetersiz beslenmeye hem de fazla kilo alımına yol açacaktır.
Bu sebeplerden dolayı da her besin grubundan dengeli olarak tüketilmeli hem de yeterli beslenilmelidir.Gebelik döneminde anne ne tüketirse, bebeğe de plasenta yoluyla o besin gidecektir.