Atardamar, temiz kanır kalpten alır ve organlara, dokulara taşır. Kirli kanı taşıyan damarlar ise toplardamardır. Toplar damarların genişlemesi ve kıvrımlaşarak cilt altından görünebilmesi ise varis sorununu meydana getirir. Varis, birçok sebepten kaynaklanabilmektedir. Özellikle genetik, cinsiyet ve hastalıklar varisler üzerinde etkili olmaktadır.
Toplardamarlar, kanı kalbe taşır ve içlerinde bulunan kapak mekanizması sayesinde, kanın geriye doğru akmasını engeller. Atar damarlarda ise bu mekanizma bulunmaz. Kalp, kanı ileri doğru pompaladığı için geri akım söz konusu değildir. Bacaktaki toplardan damarlar, kasların kasılması sebebiyle, kanın ileri doğru itilmesine yol açar. Toplar damarların içerisinde bulunan kapakçıklar, kanın tek yönlü hareket etmesini sağlar. Varis, bu kapak mekanizmasında meydana gelen sorunlar sebebiyle ortaya çıkar.
Hamilelik döneminde varisler yaygın olarak; bacak, dizler ve baldırlarda görülür. Anüs kısmında varis olması ise hemoroid olarak ifade edilir. Hamile anne adaylarının yaklaşık olarak %15’inde çeşitli varisler söz konusudur. Hamilelik döneminde vücut su tuttuğu için dolaşımda sıvı oranı yükselir. Gebelik döneminde rahmin de büyümesi sebebiyle, karın içindeki ana damarlar baskıya uğrar ve toplardamarlardaki basıncın artmasına yol açar. Varisler genellikle ağrısızdır ancak dokunulması hafif sızıya yol açabilir.
Varisler, önlenebilen sorunlar değildir. Ancak ilerlemesini engellemek için: