Her cerrahi operasyonda olduğu gibi sezaryen operasyonundan sonra da hasta ağrı duymaktadır. Bu ağrıların hafiflemesi için ağrı kesici ilaçlar ve anestezik yöntemlere başvurulur. Sezaryen doğumdan sonra ağrıya yol açan başlıca sebep, cilt ve cilt kesileridir. Normal doğumdan sonra olduğu gibi, sezaryen doğumda da kanamaların durması adına bu kaslar kasılır. Bu sebeple de ağrı meydana gelir.
Sezaryen doğumdan sonra ağrı en yoğun olarak ilk 4 saatte meydana gelir. Spinal ya da epidural anestezinin etkisinin geçmesinden sonra ağrı daha yoğun hissedilebilir. Genel anestezinden sonra ağrılar daha yoğun hissedilir. Epidural anestezinin etkisi daha uzun sürdüğünden, ağrının daha hafif döneminde tamamen uyanık olunmaktadır.
Genel anestezi ile sezaryen doğum yapan annelerin ameliyat sonrasında ağrı duymamaları için narkotik analjezik ya da non steroid antienflamatuar adı verilen ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Hastaya operasyondan sonraki ilk gün verilen serum ve içerisindeki ağrı kesiciler de ağrısını azaltmakta faydalıdır. Ağrının azaltılması için yöntemler ise:
Hasta kontrollü ağrı kesici yönteminde, hasta kendi kontrolünde ağrı kesici kullanmaktadır. Hasta ağrı hissederse ağrı kesici aktaran düğmeye basar. Bu yöntemde, epidural anestezi kateteri operasyondan sonra yerinde bırakılarak uygulanmaktadır. Hasta cihaza bastığında, kateterde belinde mevcut olan epidural aralığına ağrı kesici verilmektedir. Bu yöntem sayesinde hastanın gereksiz yere ağrı kesici alması engellenmektedir.
Sezaryen operasyonundan sonra saatler ilerledikçe ağrı hafiflemeye başlar. Özellikle 6 saat sonra hasta yürümeye başlayabilir. Ancak yürüme sırasında kasıklarında ve karnında ağrı duyabilir. Operasyondan bir gün sonra ise ağrılar ciddi oranda azalmıştır.
Hasta evine döndükten sonra ağrı kesiciler kullanılabilir. Kontrol zamanına kadar annenin eğilip kalkarken ya da ani hareketlerde dikkatli olması gerekmektedir.
Sezaryen doğumların ameliyat olduğu unutulmamalı ve ağrıların hafiflemesi için ilaçların düzenli olarak alınması gerektiği unutulmamalıdır. Ağrıların gittikçe şiddetlenmesi ve dayanılamayacak duruma gelmesi söz konusu olursa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.