Sezaryen Doğum Dikişleri

Gebelikte Yapılan Ultrason Tehlikeli mi?
23 Kasım 2016
Azospermi ve Teşhisi
29 Kasım 2016

Sezaryen Doğum Dikişleri

   

Sezaryen ile doğum yapıldığında; rahim, faysa, cilt altı ve cilt gibi birçok doku kesilir ve ardından dikiş atılarak bu kesiler kapatılır. Cildin kapatılması için uygulanan dikişler kadına estetik açıdan kaygı verebilir. Yanlış yapılan dikişlerde patlama, enfeksiyon ve komplikasyon riski meydana gelebilir.

Sezaryen ameliyatında cilt nasıl dikilir?

Sezaryen ameliyatında uygulanan  en yaygın dikiş yöntemleri aşağıdaki gibidir:

  • Cildin altına dışarıdan görünmeyecek şekilde atılan dikiş

Bu dikişe tıbbi literatürde; subkutikuler sütur adı verilmektedir. Genellikle dikişlerin alınmasına gerek yoktur çünkü dikişler kendiliğinden eriyen maddelerden uygulanmaktadır. Toplum arasında estetik dikiş adı verilen bu yöntemde, dikiş dışarıda oldukça az miktarda görünmektedir.

  • Cilt üzerine staple (tel zımba) ile atılan tek tek dikiş yöntemi:

Bu dikiş yönteminde ise tek tek ilmeklerle yara yerleri birbirine yakınlaştırılmaktadır. Operasyondan bir hafta sonra dikişlerin alınması gerekir.

  • Cilt üzerine tek tek iplik ile atılan dikiş yöntemleri:

Bu dikiş yönteminde kendi kendine eriyen dikişler kullanılmaz. Operasyondan bir hafta sonra dikişlerin alınması gerekmektedir.

  • Yapıştırıcı bant yöntemi (strip):

Bu dikiş yönteminde şeffaf ince bant yara üzerine yapıştırılmaktadır. Bu sayede yara yerleri karşı karşıya gelir. Gerilimi fazla olmadığı için pratik bir yöntemdir.

Sezaryen dikişleri ne zaman iyileşir?

Cildin iyileşmesi ve yeni dokunun oluşmaya başlaması 24 saat içerisinde gerçekleşmektedir. Bundan dolayı da annenin dikişlerden 2-3 gün sonra duş almasına izin verilmektedir. Ancak cilt dokusunun tamamen iyileşmesi için 1 hafta gerekmektedir.

Dikişler ameliyattan kaç gün sonra alınır?

Sezaryen operasyonunda günümüzde kendiliğinden eriyen dikişler daha yaygın kullanılır. Bu sebeple de dikişler bir hafta sonra kendiliğinden kaybolmaktadır. Ancak normal dikiş atılırsa, bu dikişler 7 gün sonra alınmaktadır.

Dikişin açılması (patlaması):

Atılan dikişlerin açılması ya da dikişlerin patlaması nadir olarak meydana gelen bir durumdur. Bu durumdan genellikle hastanın operasyondan sonraki davranışları sorumludur. Dikişler açıldığında genellikle pansuman yapılmaktadır. Ancak açılan alan fazla büyükse yeniden dikiş atılması gerekebilir.  Cilt kesisi uygulanan bölgede yara kenarları bitişik görünmüyorsa ve aradan cilt altı sarı doku görülüyorsa, sıvı geliyorsa açılma olduğu anlaşılabilir.

Dikiş bölgesinde ağrı, yanma, kaşıntı ve uyuşukluk:

Sezaryen operasyonundan sonraki ilk günlerde dikiş alanlarında hafif yanama, ağrı ve kaşıntı olabilir. Bu belirtiler normaldir. Ağrı, özellikle cilde açılan kesinin uç taraflarında meydana gelmektedir. Cilt kesinin kenarlarında hissizlik, uyuşukluk uzun bir süre devam edebilir. Dikişler iyileşene kadar kaşıntı meydana gelebilir. Şayet bu belirtiler şiddetli şekilde yaşanıyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Dikiş yerinde kızarıklık, sıcaklık, kötü kokulu akıntı:

Dikiş yapılan bölgede ısı artışı ve kızarıklıkla beraber, sarı ve kokulu akıntı da geliyorsa bu aşamada iltihap yani enfeksiyon meydana geldiği anlaşılabilir. Bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden bir doktora haber verilmelidir. Sıcaklık yoksa ve yalnızca şeffaf bir akıntı varsa, enfeksiyon olmadığı anlaşılabilir. Ancak enfeksiyon varsa, bu aşamada antibiyotik ilaç kullanımı yara bakımı, pansuman, debridman gibi yöntemlerle yeniden iyileşme süreci gözlenir.

Dikiş yerinde kanama olması:

Sezaryen operasyonun uygulandığı gün dikiş yerlerinde kanama meydana gelebilir. Bu kanama hafif formda gözlemlenmektedir. Dikiş bölgesi alanında beyaz flaster ya da gazlı bez bulunduğu için bu alana sızmış olan kırmızılıklar meydana gelebilir. Kanamanın fazla olması durumunda dikiş yerlerinin üzerine ağırlık koyulur ve kanam durur. Fakat anne taburcu olup evine gittikten sonra dikiş bölgesinden kanama olmamasına dikkat etmelisi, kanama veya kırmızı akıntı durumunda hemen doktorunuza danışmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.