Hamilelikte sağlıklı, her besin ögesinin bulunduğu beslenme düzeni; ihtiyacınız olan vitamin ve minerallerin çoğunu almanıza yardımcı olur. Özellikle önem taşıyan bazı vitamin ve mineraller var. En iyisi, yediğiniz yiyeceklerden vitamin ve mineral elde etmektir, ancak hamileyken folik asit takviyesi almanız gerekecektir.
Folik asit gebelik için önemlidir, çünkü spina bifida da dahil olmak üzere nöral tüp kusurları olarak bilinen doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabilir. Hamile kalmaya çalışırken ve 12 haftalık hamile kalana kadar her gün 400 mcg folik asit tableti almalısınız. Gebe kalmadan önce folik asit almadıysanız, hamile olduğunuzu öğrenince başlamalısınız.
Yeşil yapraklı sebzeler ve kahverengi pirinç gibi folat (doğal folik asit formu) içeren gıdalar da yemelisiniz. Bazı kahvaltılık tahıllar ve margarin gibi bazı yağ yayılımları folik asitten zengin olabilir. Bazı kadınlar, nöral tüp defekti tarafından etkilenen bir gebelik riski taşımaktadır ve 12 haftalık gebe kalana kadar her gün 5 miligram (mg) folik asit daha yüksek bir doz almaları önerilir.
Aşağıdaki durumlarda kadınların riski daha fazladır:
D vitamini vücuttaki kalsiyum ve fosfat miktarı, kemiklerin, dişlerin ve kasların sağlıklı kalması için gerekli olan miktarı düzenler. Hamile ve emziren kadınlar da dahil olmak üzere tüm yetişkinlerin günde 10 mikrogram (10 mcg) D vitamin alması gerekir.
Cildimiz güneş ışığına maruz kaldığında vücudumuz D vitamini alır. Vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli miktarda D vitamini almak için güneşte 15 dakika kalmak yeterlidir.
D vitamini, yağlı balıklar (somon, uskumru, ringa balığı ve sardalya gibi), yumurta ve kırmızı et de dahil olmak üzere bazı yiyeceklerde bulunur. D vitamini, tüm bebek formüllü sütlerin yanı sıra bazı kahvaltılık tahıllar, yağ yayılımları ve süt içermeyen süt alternatiflerine eklenir. Bu ürünlere eklenen miktarlar değişebilir ve yalnızca küçük miktarlarda eklenebilir. D vitamini, az miktarda gıdada bulunur; ister doğal isterse eklenir olsun, yalnızca gıdalardan yeterince D vitamininden yararlanmak zor olabilir. Dolayısıyla beş yaşın üzerindeki, hamile ve emziren kadınlar dahil herkes, 10 mcg D vitamini içeren günlük bir takviye almayı düşünmelidir.
Demire az alırsanız, muhtemelen çok yorulursunuz ve anemiden muzdarip olabilirsiniz. Et, yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler ve fıstık demir içerir. Fıstık veya gebelik sırasında yerfıstığı gıdalar (fıstık ezmesi gibi) yemeyi isterseniz, onlara karşı alerjiniz olmadığı sürece sağlıklı dengeli bir diyetin parçası olarak yapabilirsiniz veya sağlık uzmanınız size tavsiye etmemektedir.
C vitamini hücreleri korur ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Brokoli, narenciye, domates, biber ve kurabiye dahil olmak üzere meyve ve sebzeler içeren dengeli bir diyet, ihtiyacınız olan tüm C vitamini verebilir.
Kalsiyum, bebeğinizin kemiklerini ve dişlerini yapmak için hayati öneme sahiptir. Süt ürünleri ve yenilebilir kemikli balıklar – sardalya gibi – kalsiyum açısından zengindir. Kahvaltılık tahıllar, incir ve kayısı gibi kuru meyve – ekmek, badem, tofu (soya fasülyesinden yapılan sebze proteini) ve su teresi, brokoli ve kıvırcık lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler – diğer iyi kalsiyum kaynaklarıdır.