Hamilelikte Epilasyon Yapılır Mı?

Doğum Öncesi Alınması Gereken Vitaminler
8 Aralık 2016
Bebeklerde En Sık Görülebilecek Anomaliler Nedir?
9 Aralık 2016

Hamilelikte Epilasyon Yapılır Mı?

Genç kızlarda ergenliğe girişin en önemli işaretlerinden birisi genital bölgede, koltukaltında, bacaklarda tüyler çıkması, kıllanmanın başlamasıdır. Genellikle 12-13 yaşlarında başlayan bu durum ta ki yaşlanıncaya kadar devam eder. Özellikle üreme dönemindeki kadınlar, yoğun olarak tüy problemi yaşarlar. Hem estetik görüntü açısından hem de sağlık bakımından bu tüylerin alınması, temizlenmesi gerekir. İnsanlık tarihi kadar eski olan bu sorunun çözümü için jilet, ağda gibi yöntemler kullanıldığında tüyler kısa sürede yeniden çıkmakta ve çoğu zaman sayıda artmaktadır. Ancak özellikle son 10 yıldır yaygınlaşan epilasyon teknolojisi kullanılmakta ve 5-8 seanslık bir uygulamayla tüm tüylerden kurtulmak vaat edilmektedir.

Epilasyon uygulaması için kullanılan çok sayıda teknik ve cihaz bulunmaktadır. Bu cihazların bir kısmı tüyleri kalıcı olarak yok edebilirken, diğerleri zaman ve para kaybına yol açmaktadır. Bununla birlikte bazı cihazların uygulamalarının cilde kalıcı hasar verdiği, belli yaşlarda ya da durumlarda kullanılmaması gerektiği söylenir. Bunlardan en yaygın olarak ifade edilen düşünce epilasyonun gebelik döneminde yaptırılmasının sakıncalı olabileceği yönündedir. Ancak hamilelikte lazer epilasyon uygulaması yaptırmanın bebeğe ya da anne adayına her hangi bir zarar verdiğine dair bilimsel bir veri bulunmamaktadır.

Hamilelikte lazer epilasyon

Lazer ışıklarının, röntgende kullanılan X ışınlarıyla karıştırılmaması gerekir. Lazer epilasyon ışığı doku içinde ilerleyemez, derinin sadece bir alt tabakasında, tüy köklerinin olduğu tabakaya kadar etki edebilir. Çünkü lazer epilasyonda radyo dalgaları kullanılır, ne bebek nea de anne adayı zararlı radyasyona maruz kalmaz. Bu sebeple de bebeğe zarar vermesi mümkün değildir. Lazer epilasyon kadınlar için mucizevi nitelikte bir uygulamadır. Zira bir ömür boyu 15-20 günde bir temizlenmesi gereken tüylerden sonsuza kadar kurtulmak söz konusudur. Uzmanlar tarafından doğru yerlerde uygulanan lazer epilasyon anne adayına zarar değil, fayda sağlamaktadır. Çünkü hormonların bu dönemde çok daha hızlı salgılanması dolayısıyla gebelik süresince tüylerin yoğunluğunda ve büyüme hızlarında artış gözlenir.

Gebelik öncesinde başlanan ve gebelik döneminde de devam edilen lazer epilasyon kadını en azından istenmeyen tüyler konusunda rahatlatacak, yaşamını daha konforlu hale getirecektir. Ancak bu konuda altının çizilmesi gereken en önemli husus elektroliz yöntemiyle yapılan meme başlarındaki kılların temizlenmesi işleminin gebelikte sakıncalı olduğudur. Gebelik süresince süt hormonu salgılanır ve anne adayının göğüslerinde süt üretilir. Bu dönemde göğüsler çok duyarlıdır. Kesinlikle göğüslere uygulama yaptırılmamalıdır. Aynı bu paralelde karın bölgesi için de sakınca vardır. Gebelik döneminde genital bölgedeki istenmeyen tüylerin yok edilmesi için lazer epilasyon uygulanmasında sakınca olmamakla birlikte karın bölgesine lazer uygulanması kesinlikle yasaktır. Özellikle de gebeliğin son 3 aylık döneminde karın bölgesindeki kıllar için lazer epilasyon dışında bir yöntem seçilmelidir.

Hamilelikte lazer epilasyon yaptırılmalı mı?

Hamilelik döneminde uygulanan lazer epilasyonun anne adayına ya da bebeğe her hangi bir olumsuz etkisinin olmadığı bilinmektedir. Ancak anne adayının kafasında soru işaretleri, kuşkular varsa yapılmamasında fayda vardır. Hatta gebelik döneminde başka bir dermokozmetik uygulamanın da yapılması önerilmemektedir. Zira bu dönemde anne adayı değişen hormon dengeleri sebebiyle hem fiziksel hem zihinsel olarak çok hassastır. Aklında şüphe bulunan anne adayının bu dönemde her hangi bir ekstra uygulamaya gitmemesi kendisi için daha iyi olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.