Bebeklerde En Sık Görülebilecek Anomaliler Nedir?

Hamilelikte Epilasyon Yapılır Mı?
8 Aralık 2016
Gebelikte Varis Neden Oluşur? Nasıl Önlenir?
9 Aralık 2016

Bebeklerde En Sık Görülebilecek Anomaliler Nedir?

Bebeklerin yaklaşık yüzde 3 ila yüzde 4’ü doğum kusuru ile doğar. Anomaliler çeşitli sebeplerle görülebilmektedir.

Doğumsal kusurların nedeni nedir?

Çoğu doğum kusuruna, genetik veya çevresel faktörler veya ikisinin bir kombinasyonu (çok faktörlü doğum kusurları) neden olur. Çoğu durumda, bunun nedeni bilinmemektedir.

Genetik veya kalıtsal nedenler şunları içerir:

Kromozomal kusurlar: çok az veya çok sayıda kromozomun veya kromozomların yapısındaki problemlerin neden olduğu problemlerdir. Örneğin Down sendromu ve cinsiyet kromozom anormalliklerini bu sorunlar arasındadır.

  • Tek gen kusurları: bir genin bir mutasyonu, kusura neden olur.
  • Baskın kalıtım: Bir ebeveyn (hastalığı olabilecek veya olmayabilen) tek bir arızalı geni geçtiğinde, bir kişi genetik bir hastalığa sahip olabilir. Örnekler arasında akondroplazi ve Marfan sendromu
  • Recessif inheritance: hastalığı olmayan her iki ebeveyn de çocuğa hastalık genini geçtiğinde ortaya çıkar. Örnekler kistik fibroz ve Tay Sachs’tır.
  • Çevresel bir neden, bebeğin doğum kusuruyla birlikte doğma ihtimalini artırmakla birlikte bir ilaç, alkol veya annenin sahip olduğu bir hastalığı içerebilir.
  • Multifaktöriyel doğum kusurlarına, genlerin ve çevresel maruziyetlerin bir kombinasyonu neden olur. Başka bir deyişle, bir kişi çevreye duyarlılığı arttıran bir geni miras bırakabilir. Yarık dudak veya damak, bazı kalp kusurları ve sinir tüpü kusurları örnek olarak verilebilir.

En yaygın doğum kusurları nelerdir?

  • Kalp kusurları
  • Yarık dudak / damak
  • Down Sendromu
  • Spina bifida

Anomali riskini düşürebilir miyim?

Bir kadının, doğum kusuru olan bir çocuğa sahip olma ihtimalini düşürmek için hamile kalmaya karar vermeden önce sağlıklı kalmak da dahil olmak üzere birçok adım vardır. Çünkü bir kadın çoğu zaman bebeğin sağlığı ve gelişiminde kritik öneme sahip ilk birkaç haftada hamile olduğunu bilmemektedir.

Hamileliğiniz boyunca sürebileceğiniz diğer adımlar şunlardır:

Sigarayı bırakın: sigara bebeğin doğum anomali riskini arttırmaktadır.

Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olun: dengeli bir diyet sadece annenin genel sağlığı için değil, aynı zamanda gelişmekte olan fetusa gerekli büyüme ve gelişme için gerekli besin maddeleri sağlamak için de önemlidir.

Sağlıklı kilo alın: Fazla kilolu kadınlar, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi tıbbi sorunlarla karşılaşabilir ve düşük kilolu kadınlar düşük doğum ağırlığı olan bebeklere sahip olabilirler.

Mevcut durumların tıbbi yönetimi :Diyabet veya yüksek tansiyon gibi mevcut veya önceden var olan tıbbi problemlerin kontrolünü elinize alın.

Folik asit : Her gün 400 mikrogram folik asit almak nöral tüp kusurları veya beynin ve omuriliğin doğum kusurlarını azaltmanıza yardımcı olabilir. Vitamin bazı yeşil yapraklı sebzelerde, fıstıklarda, fasulye, narenciye ve tohumlanmış tahıl gevreklerinde bulunur.

Gebelik sırasında alkol ve uyuşturucuya maruz bırakmaktan kaçının: Aldığınız tüm ilaçları ve bitkisel takviyeleri doktorunuza bildirin; çünkü hepsi gelişmekte olan fetüs üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

Zararlı maddelere maruz bırakmaktan kaçının: Bunlar, gelişmekte olan fetusa zarar verebilecek kurşun, zirai ilaçlar ve radyasyon (yani X-ışınları) içerir.

Enfeksiyon riskinizi azaltın: Hamile kadınlar, az pişmiş et ve çiğ yumurta yememek ve toksoplazmoza neden olan bir parazit olan toksoplazma gondii içerebilen kedi dışkılarına ve kedi kümesindeki tüm temas ve maruziyeti önlemekle yükümlüdürler. Diğer enfeksiyon kaynakları kedi dışkısıyla temas halindeki böcekleri içerir.

Günlük vitamin alın: Vücudunuzun sağlıklı bir bebeği beslemek için gerekli tüm besin maddelerini ve vitaminleri aldığından emin olmak için, doktorunuz tarafından reçete edilen, prenatal bir vitamini günlük olarak almaya başlayın.

Aile içi şiddetle baş etme: Hamilelik öncesinde istismara uğrayan kadınlar hamilelik döneminde kötüye kullanım riski altında olabilir. Doktorunuz, ev içi şiddetle baş etmenize yardımcı olacak topluluk, sosyal ve yasal kaynakları bulmanıza yardımcı olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.