Gebelikte Varis Neden Oluşur? Nasıl Önlenir?

Bebeklerde En Sık Görülebilecek Anomaliler Nedir?
9 Aralık 2016
Kürtajın Zararları Ve Düşük Sonrası Kürtaj
12 Aralık 2016

Gebelikte Varis Neden Oluşur? Nasıl Önlenir?

Variköz damarlar cildin yüzeyinin yakınında şişebilen damarlardır. Bu mavi veya mor, bazen çarpık damarlar bacaklarınızda ortaya çıkma olasılığınız yüksektir, ancak bunları vulva ya da başka yerlerde de görmek mümkündür. Varisler, bacaklarınızı ağır ve rahatsız hissettiriyor olabilirler. Variköz ven etrafındaki cilt bölümünde kaşıntı, titreme veya sıcaklık meydana gelebilir.

Birçok kadın ilk önce varisli damarlar geliştirir veya gebelik süresince kötüleştiklerini görür. Rahminiz büyüdükçe vücudunuzun sağ tarafındaki büyük damara (inferior vena kava) baskı yapar ve bacaklardaki basınç artar. Damarlar ekstremitelerinizden kalbe kan döndüren kan damarlarıdır. Hamileyken vücudunuzdaki kan miktarı artar, damarlarınızdaki yük artar. Ve progesteron seviyeleri yükselir, kan damarlarının rahatlamasına neden olur. Ailenin diğer üyeleri bunlara sahipse, varis riski daha yüksektir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülürler. Fazla kilolu olma, ikizleri veya daha yüksek katları taşıma ve uzun süre ayakta kalma varis riskini arttır.

İyi haber ise, doğumdan sonra variköz damarların düzelme eğiliminde olmasıdır. Ancak iyileşme olmazsa, tedavi için çeşitli yollar bulunmaktadır. Cildinizin yüzeyinde, özellikle ayak bilekleri, bacaklar veya yüzünüzdeki küçük kan damarlarını fark etmişsinizdir. Bunlara, örümcek damarları denir, çünkü genellikle merkezden dışarı yayılmış küçük dalları olan örümcek veya güneş ışınlarına benzer bir biçimde görünürler (bazen daha belirli bir desene sahip olmayan bir ağacın dallarına veya ayrı ince çizgilere benzeyebilirler). Bu rahatsızlıklara neden olmaz ve genellikle doğumdan sonra ortadan kalkar.

Varis damarlarını önlemek için ne yapabilirim?

  • Günlük egzersiz
  • Mümkünse ayaklarınızı ve bacaklarınızı otururken gövdeden daha yüksekte tutmak
  • Bacak bacak üstüne atmama
  • Uzun süre oturmama ya da uzun süre ayakta durmama
  • Sol tarafa doğru uyuma: Kendinizi sola eğik tutmak için sırtınızın arkasına bir yastık koyabilirsiniz ve ayaklarınızı bir yastıkla yükseltebilirsiniz. İnferior vena kava sağ tarafta olduğu için, sol tarafta durduğunuzda uterusun ağırlığındaki damar hafifletir, böylece bacaklarınızdaki ve ayaklarınızdaki damar üzerindeki baskıyı azaltır.
  • Varis çorapları giyin: Normal külotlu çorabın iki katı kalınlıkta olan dereceli sıkıştırma çorapları en iyi varis önleyicidir. Bu çoraplar tıbbi malzeme mağazalarından ve eczanelerden temin edilebilir. Ayak bileğinde sıkı dururlar ve bacak yukarı çıktıkça gevşetirler, böylece kanınız kalbinize doğru geri akımı kolaylaştıracaktır. Sonuç olarak, şişmeyi önlemeye yardımcı olurlar. Kanın bacaklarda toplanmasını önlemek için, hala yatarken sabah yatmadan önce çorabı giyin ve onları bütün gün tutun.

Varis gebeliğe zarar verir mi?

Varis damarlar kaşıntılı olabilir ve estetik açıdan anne adayını strese sokabilir. Ancak genel olarak genel sağlık üzerinde ciddi sorunlara yol açmaz.  Bu nedenle tedavi, hamilelik sonrasına kadar bekleyebilir. Variköz damarları olan insanların küçük bir yüzdesi cildin yüzeyinin yakınında küçük pıhtılaşmalara neden olur (yüzeyel venöz tromboz diye bir durum). Bu tür pıhtı geliştiğinde damar sert ve halat gibi hissedebilir ve çevresindeki bölge kırmızı, sıcak veya acı verebilir.

Bu pıhtılar genellikle ciddi değildir, ancak bunu doktorunuza danıştığınızdan emin olun. Bazen pıhtıyı çevreleyen bölge enfekte olur (bu durumda ateş veya titreme yaşarsınız) ve anında antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir. Ayaklarınızdan biri belirgin şekilde şişmişse veya yaralar varsa veya damarların yakınındaki cilt renkleri değişirse, doktora hemen haber verilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.