Doğal yolla bebek sahibi olamayan çiftlere bazı testler, muayeneler yapıldıktan sonra kısırlığa sebep olan etken belirlenir. Ardından genellikle yumurtlama tedavileri, aşılama uygulamaları ve bunlardan sonuç alınamazsa tüp bebek tedavisi yapılır. Tüp bebek tedavisi günümüz koşullarında ve tıp teknolojisi ışığında en başarılı sonuçlar veren kısırlık tedavisidir. Hatta kadın ve erkekte sağlıklı üreme hücresi bulunması durumunda, tüp bebek tedavisi ile gebelik elde edebilme ve eve canlı bebek götürebilme oranının çok yüksek olduğu söylenebilir. Zira hem tüp bebek tedavisinde kullanılan tıbbi yöntemler hem de ilaçlar gebelik elde edebilmeyi kolaylaştırmaktadır. İşte Klomen de, tüp bebek tedavisinde kullanılan ve gebe kalma oranının artmasını sağlayan ilaçlardan birisidir.
Kadından kaynaklanan kısırlık sebeplerinden birisi olan yumurtlama bozukluklarında Klomen adlı ilaç kullanılır. Klomen, yumurtalıkların uyarılmasını sağlayan bir tür hormon ilacıdır. Klomen, hem aşılama tedavisinde yumurta çatlatma iğnesiyle birlikte hem de tüp bebek tedavisinde yumurtalıkları uyarma amaçlı kullanılmaktadır.
Kadında yumurtlama işlemi beyinde hipofiz bezinden salgılanan Folikül Uyarıcı Hormon sayesinde gerçekleşir. Bu hormonun salgılanma düzeninde bir dengesizlik olursa yumurtlama bozuklukları ortaya çıkar. İşte yumurtlama tedavisi de bu Folikül Uyarıcı Hormonun seviyesini artırmak amaçlı yapılır. Pek çok yumurtlama sorununda kullanılması önerilen Klomen, başarı oranı yüksek bir ilaçtır. Yumurtlama sorunu olan kadınların % 70’i Klomen’le yumurtlamayı sağlayabilmekte, bu kadınların % 30’u da gebelik elde edebilmektedir.
Yumurtlama sorunu olduğu tespit edilen kadın, Klomen hapı kullanır. Klomen tedavisine, adetin 3. – 5. günü başlanır ve 5 gün boyunca günde iki tane 50mg’lik Klomen alınır. Bu dönem içinde doktor sık sık ultrason muayenesi yapar ve yumurtanın 16-18 mm büyüklüğe erişmesi beklenir. İlaç bitene kadar genellikle yumurtalar olgunlaşmış olur. İlaç bittikten sonra kadın doktora gider ve kan tahlili yapılır, ardından ultrasonda yumurtaların olgunlaşma durumu incelenir. Yumurtalar gerekli büyüklüğe, olgunluğa erişmişse çifte cinsel ilişki takvimi hazırlanır ve kadının yumurtlama döneminde cinsel ilişkiye girilmesi sağlanır. Pek çok kadın tüp bebek tedavisine gerek kalmadan bu süreçte gebelik elde edebilir. Klomen tedavisi en fazla 5 ay kadar sürdürülür. Ancak bu şekilde ve bu sürede doğal yolla gebe kalamayan kadınlarda tüp bebek tedavisine başlanır. Klomen’le olgunlaştırılmış yumurtalar tüp bebek tedavisinde de başarı oranını artırmaktadır.
Kolmen, yumurtlama bozukluğu, düzensizliği olan hastalara önerilen bir ilaçtır. Bu bağlamda gebe olan ya da gebelik şüphesi taşıyan kadınlar, Klomen kullanmaz, kullanmasına da gerek kalmaz. Bununla birlikte vajinal kanaması olan kadınlar, meme kanseri tanısı ya da şüphesi olanlar ve karaciğer hastalarının da Klomen kullanması uygun değildir. Zira Klomen, kesinlikle doktor önerisiyle, reçetesiyle alınması gereken bir ilaçtır.
Öncelikle belirtmekte fayda vardır ki; Klomen’in düşük riskine, bebek anomalilerine sebep olan ya da bu riskleri artıran bir ilaç değildir. Doktorun önerdiği dozda ve sürede kullanılan Klomen’in her hangi bir yan etkisi gözlenmemektedir. Ancak doz aşımı ya da bunun gibi kullanım sorunları yaşayan kadınlar; rahim kanaması, vazomotor kızarma, karında rahatsızlık, göğüslerde gergin ve dolgun bir his gibi yan etkilerle karşı karşıya gelebilmekteler. Ayrıca pek çok ilaçta olduğu gibi kimi zaman mide bulantısı, kusma ve uyku sorunları da yaşanabilmektedir. Böyle bir sorun ya da rahatsızlık durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurmakta fayda vardır.