Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel İlişkiye Girmek Sakıncalı mıdır ?

Zayıf Yumurtalık Rezervi ve Tüp Bebek Tedavisi
23 Şubat 2017
Bizim Tüp Bebek Hikayemiz
14 Mart 2017

Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel İlişkiye Girmek Sakıncalı mıdır ?

Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişkiye girmek sakıncalı mıdır sorusu tüp bebek tedavisi gören anne adaylarının ve baba adaylarının cevabını en çok merak ettikleri sorular arasında bulunuyor. Zira bu dönemde ebeveyn adayları ciddi bir ruhsal baskı altında kalıyorlar ve buna bir de tedavi sürecinde kullanılan hormon ilaçları ve uygulanan prosedürler eklendiği zaman, cinsellik ihtiyacı her zamankinden daha fazla olabiliyor. Dolayısıyla hassas olarak nitelendirilen bu dönemde cinsel ilişkinin varlığına dair bilinmesi gerekenler var.

Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları

Tüp bebek tedavisinin çok sayıda aşaması bulunmaktadır ve her birindeki cinsel ilişki durumu değişiklik gösteriyor. Dolayısıyla ilk olarak tüp bebek tedavisi sürecinin nasıl ilerlediğine bir göz atmak gerekiyor.

Tüp bebek tedavisinde öncelikle anne adaylarına çeşitli ilaçlar verilir ve bu ilaçlar sayesinde anne adayının çok sayıda yumurta üretebilmesi hedeflenir. Ancak hormonal olan bu ilaçlar çeşitli ruhsal değişimlere ve aynı zamanda fiziksel anlamda hassasiyetlere de neden olabilmektedirler. Dolayısıyla hormon tedavisi süresince annelerin tavırlarında bazı değişikliklerin olması ve çeşitli kokulara, dokunuşlara veya tatlara hassasiyet geliştirmeleri de mümkün.

Yumurtalar oluştuktan sonra bu defa yumurtaların toplanma süreci gelmektedir ve bu süreçte anne adayının yumurtalıklarında oluşmuş olan çok sayıda yumurta folikülünden elde edilen yumurtalar toplanmaktadır. Toplanan yumurtalar daha sonra baba adayının spermleri ile dölleniyorlar ve sağlıklı olarak oluşan embriyolar anne adayının rahmine aktarılıyorlar.

Eğer rahme yerleştirme sonucunda embriyo oraya tutunursa, gebelik başlıyor. Eğer embriyo rahme tutunamaz ve bir hafta içerisinde düşerse, tedavi süreci en baştan başlıyor. Son dönemlerde geliştirilen embriyo dondurma teknolojisi kullanılırsa tedavi süreci en baştan değil, rahme embriyo yerleştirme aşamasından devam etmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel İlişkiye Girmek Sakıncalı mıdır?

Bu süreçler içerisinde ilaç aşamasında cinsel ilişkiye girmenin herhangi bir sakıncası bulunmuyor ancak anne adaylarının artan fiziksel hassasiyetleri maalesef cinsel ilişki sırasında aşırı uyarılma ve ağrılara sahip olma yönünde etkiler gösterebilmektedir. Bunun yanında anne adayının ruhsal bir değişim içerisinde olması cinsel isteksizlik veya aşırı cinsel istek olarak kendisini ortaya koyabilmektedir. Dolayısıyla cinsellik bu dönemde mümkün olsa da çiftlerin her zaman bunun için uygun olmayabileceklerini dikkate almak gerekli.

Yumurta toplama ve embriyo yerleştirme aşamalarında ise cinsel ilişki kesinlikle önerilmemektedir. Zira bu dönemde zaten hassas olan rahmi rahatsız etmemek, onun embriyo için hazır hale gelmesini sağlamak gerek. Zaten yumurta toplama aşamasında gerçekleştirilen operasyon nedeniyle anne adayının kendini fiziksel ve psikolojik anlamda cinselliğe hazır hissetmesi de neredeyse imkansızdır.

Embriyo yerleştirildikten sonra da cinsel ilişki bebeğin kalp atışlarının görüleceği döneme kadar uzmanlar tarafından yasaklanmaktadır. Zira bu dönem düşük riskinin en yüksek olduğu dönemlerden bir tanesidir ve bebek anne rahmine sağlıklı bir şekilde tamamen oturana kadar cinsel ilişkiden kaçınmak gerekmektedir.

Doktorunuzla yaptığınız görüşmeler neticesinde cinsel ilişkiye ne zaman başlayabileceğinizi öğrenebilirsiniz ancak tüp bebek tedavisi ile elde edilen gebeliklerde her zaman bazı kısıtlamaların olabileceğini de göz ardı etmeyin. Çünkü doğal gebeliklerin aksine tüp bebek tedavisinde bebeğin düşük riski normalden biraz daha fazladır.

Sonuç

Tüp bebek tedavisi süresince cinsel ilişki dönemsel olarak yasaklanabilmekte, yasak olmadığı dönemlerde ise anne baba adayları için ruhsal ve fiziksel anlamda uygun olmayabilmektedir. Dolayısıyla tedavi sürecinde cinsel anlamda yer yer tatminsizliklerin olabileceği göz önünde bulundurulmalı, bu nedenle çiftlerin birbirlerine karşı anlayışlı olmaları gerekmektedir. Zira tedavi sürecinde anne baba adaylarının ruhsal olarak sağlıklı olmaları tedavinin başarı ihtimalini de arttıracaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.