Tüp Bebek Tedavisinde Transfer Sonrası Bilinen Doğru ve Yanlışlar

Menopoz Kaç Yaşında Başlar?
20 Mart 2017
Kahve Kısırlık Yapar mı ?
23 Mart 2017

Tüp Bebek Tedavisinde Transfer Sonrası Bilinen Doğru ve Yanlışlar

Tüp bebek tedavisinde en önemli aşamalardan biri de embriyo transferidir. Her aşamada olduğu gibi tüp bebek tedavisinde transfer sonrası bilinen  doğru ve yanlışlar vardır. Aslında bu konuda önemli olan transfer sonrası dikkat edilmesi gerekenlerdir. Her kafadan çıkan seslere kulak asmadan önce doktorların önerilerine kulak verin.

Embriyo Transferi Sonrası Dinlenmek Zorunlu mudur?

Embriyo transferi sonrası dinlenmek zorunlu mu sorusu en çok merak edilenler arasındadır. Embriyo transferi sonrası yatak döşek yatmak gerektiğini söyleyenler de vardır. Ancak tıbbi olarak, sadece transfer sonrasında 30 dakika kadar dinlenmenin yeterli olduğu, bu süreden fazla yatarak dinlenmenin gebelik şansı üzerinde herhangi bir olumlu etkisi olmadığı bilinmektedir. Hatta embriyo transferi ardından 1 gün sonra tamamen normal hayata dönülebilir. Seyahate çıkılabilir, yürüyüş yapılabilir. Ağır spor egzersizleri hariç yasak konulmuyor.

Embriyo transferi ardından 1 gün sonra yorucu olmamak kaydıyla seyahate de çıkılabilir. Araba, otobüs ile yola çıkılabileceği gibi uçak yolculuklarında da sıkıntı olmamaktadır. Basınç nedeniyle uçak seyahatini yasaklayan kişilere kulak asmayın. Sadece yorucu olmayacak şekilde uçak seyahatine de çıkılabilir. Havaalanlarında geçilen güvenlik kapıları da embriyo için asla bir risk yaratmaz.

Embriyo Transferi Sonrası Banyo Yapılabilir mi?

Embriyo transferi sonrası aynı gün duş almanın, temizlenmenin hiç bir sakıncası yoktur. Ancak küvet doldurarak sıcak suyun içinde uzun süre kalmak ilk günlerde sakıncalı olabilir. Rahim ağzından normal şartlarda sıvı geçişi olmaz ve bunu sağlayan yapışkan bir madde olan mukustur. Rahim ağzını kapatan mukus aynen bir tıkaç görevi yapar. Embriyo transferi sırasında bu tıkaç açılır, yeniden kapanır ancak bu esnada sıcak su risk yaratabilir. Bu nedenle embriyo transferi sonrasında ilk iki gün direk suyun içine girmeden, ayakta duş almanız tavsiye edilir.

Bazı hastalar embriyo transferi sonrası uzun bir süre duş almadıklarını belirtmektedir. Ancak hijyen ve temizlik adına bu son derece yanlış bir durumdur. İlk iki gün küvet içinde sıcak suya girmedikçe ve suda kalmadıkça asla sorun olmaz.Embriyo transferi sonrasında cinsel ilişki

Embriyo Transferi Sonrası Cinsel İlişkiye Girilebilir mi?

Embriyo transferi sonrası embriyonun rahim duvarına sağlıklı olarak tutunabilmesi için rahim içindeki basıncın normal düzeyde olması gerekir. Bu önemli bir etkendir. Embriyo transferi sonrasında ilk iki gün sakin ve basınca neden olmadan hayata devam edilmelidir. Daha sonrasında çiftler hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilirler. Sonuç olarak yumurtalıkların, olması gerekenden fazla bir şekilde uyarılması ve pelvik kasıntılarının mevcut olduğu durumlar dışında cinsel ilişkide bir sakınca bulunmaz.

Tüp Bebekte Embriyo Transferi Sonrası Spor Yapılabilir mi?

Tüp bebekte embriyo transferi sonrası için en çok sorulan sorulardan bir tanesi de transfer sonrasında spor yapılıp yapılamayacağıdır. Normal gebeliklerde dahi yoğun tempoda spor yapılması önerilmez. Aynı durum embriyo transferi sonrası için de geçerlidir. Embriyo transferinden sonra başarıyı artırmak için, doktorlar tarafından önerilene kadar spor faaliyetlerine ara vermek en doğru hareket olacaktır.

Embriyo Transferi Sonrası İzin Almak Gerekli mi?

Embriyo transferi sonrasında hastaların, çok stresli bir ortam olmadığı ve sağlığa zarar verebilecek ortamlarda bulunmadıkları sürece iş hayatlarına ve normal günlük yaşantılarına geri dönmeleri daha pozitif sonuçlar doğurmaktadır. Yatak döşek yatmanın embriyo tutunmasına katkı sağlaması konusunda bir çalışma bulunmamaktadır, ancak embriyo transferinden sonra sadece 1 gün dinlenmek yeterli olacaktır. Bunun dışında anne adayı hayatına kaldığı yerden devam edebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.