Doğumdan Sonra İlk Adet Kanaması Ne Zaman Olur?

Kahve Kısırlık Yapar mı ?
23 Mart 2017
Yumurtlama Belirtileri Nelerdir ?
23 Mart 2017

Doğumdan Sonra İlk Adet Kanaması Ne Zaman Olur?

Doğumdan sonra ilk adet kanaması ne zaman olur?

Doğumdan sonra ilk adet kanaması başlama zamanı, aslında tamamen emzirmeyle ve emzirmeden kaynaklanan hormon üretimi ile direk olarak ilişkilidir. Doğum yapmış ve emzirmeye düzenli olarak devam eden annelerde daha geç, emzirmeyen ya da az emziren annelerde ise daha erken zamanda adet kanamaları yeniden başlar.

Doğumdan sonra yaşanan başka bir kanama olan Loşia ile adet kanamasını da karıştırmamak gerekir. Loşia adı verilen bu değişik kanama, normal adet kanamasından biraz daha fazla olur ve altı haftaya kadar devam da edebilir. Lohusalığın başında ilk günlerde kırmızı renkte olan bu hafif akıntı, daha sonraki günlerde pembe renge, daha sonra kahverengiye ve daha sonra sarımsı beyaz renge döner. Loşia tamamen sona erdikten sonra hala anne emzirmeye devam ediliyorsa, adet kanamasının başlama süresi daha da geç olabilir. Bunun nedeni emzirme nedeniyle salgılanan hormonların etkisidir.

Doğumdan sonra ilk adet kanaması, doğumdan sonra 8 ile 16. haftalar arasında tekrar başlar. Ancak düzenli olarak bebeği emzirmeye devam ediliyorsa, genellikle ilk 6 ay içinde bir sürede adet kanaması başlasa bile düzenli bir şekilde olmayabilir. Bu normal bir durumdur. Hiç emzirmeyen annelerde ise adet kanaması, doğumdan sonra 4 ile 8. haftalar arasında başlar. Onlarda da adet başlaması ile adet döngüsü düzene oturmaz. Düzen, zaman içinde yerine oturur.

Doğumdan Sonra Neden Adet Düzensizliği Olur?

Doğumdan sonra ilk adet kanaması olması ardından adet kanamasında düzensizlik yaşanması son derece normaldir. Bu süreçte yaşanan adet düzensizliği birçok değişkene bağlı olarak yaşanabilir.

Lohusalık dönemi bittikten sonra adet kanaması döngüsü 21 ile 35 gün arasındaki adet döngüsünden sapıyorsa, adet düzensizliğinden bahsedebiliriz. Tabii ki bebek emzirmenin devam edip etmemesi, emzirme sıklığı, emzirme süresi gibi bir çok neden bu duruma sebep olarak açıklanabilir. Çünkü bu aşamada emzirme ile yumurtlama baskılanmaktadır. Yumurtlama baskılanınca da yumurta üretilmez ve de vücuttan atılmaz, yani adet kanaması olmaz.

Öncelikle lohusalık dönemi bittikten sonra her doğum yapan kadının kendi doktoruna tekrar giderek 9 aylık gebelik ve yaşanan doğum sonrası normal jinekolojik muayenesini olması gerekir. Bu muayene sırasında smear örneği alınmalı ve de gebelikten korunma yöntemleri hakkında bilgi verilmesi mutlaka gereklidir. Daha sonra eğer herhangi bir sağlık problemi yaşanmıyorsa, her yıl bir kez düzenli olarak jinekolojik muayene mutlaka tekrarlanmalıdır. Eğer bu süre içinde emzirme olmadığı halde adet düzensizliği yaşanıyorsa ya da emzirme döneminde şiddetli kanama gibi problemler ortaya çıkıyorsa, mutlaka doktora başvurulmasında fayda vardır. Bunun nedeni araştırılmalıdır.

Emziren kadınlarda yumurtlamanın baskılanması tek başına gebelikten korunmak için yeterli olmayabilir. Halk arasında “sütün gebelikten koruduğu” sözü genel anlamda doğru olsa da, zaman zaman olabilen olağan dışı yumurtlamalar nedeni ile emziren kadınlar yeniden hamile kalabilirler. Bu nedenle emzirme döneminde adet görülmediği zaman habersiz kalınan gebeliğin atlanmaması için, aralıklı olarak gebelik testi yapılabilir. Eğer emzirme azaltıldığı ya da tamamen kesildiği durumlarda adet hala görülmüyorsa, mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Emzirirken oluşabilecek kanamalar da anneler için kaygı verici olabilmektedir. Çoğu zaman altında yatan ciddi bir neden belirlenemiyorsa da, vajinal kanaması olan emziren annelerin de doktorlarına başvurmaları yerinde olacaktır. Küçük belirtilerin önceden fark edilmesi ile önemli olabilecek rahatsızlıkların erken teşhisi konularak, tedavide geç kalınmadan yol alınabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.