Yumurtalık Kisti Ameliyatı
3 Nisan 2017
Gebelik Aşısı Nedir?
5 Nisan 2017

Miyom Tedavi Edilmezse Ne Olur?

 miyom-kimlerde-gorulur

Miyom tedavi edilmezse ne olur?

Kadınların vücutlarında, özellikle rahimde miyom adı verilen bu tip tümörleri neden geliştirdikleri tam olarak bilinmemektedir. Genetik anormallikler, büyüme faktöründeki değişiklikler, vasküler (kan damarı) sistemindeki anormallikler ve hasara karşı doku tepkisinde meydana gelen değişiklikler buna sebep olabilir şeklinde açıklamalar bulunmaktadır.
Miyom konusunda aile hikayesi önemli bir faktördür, çünkü aynı ailedeki kadınlarda sıklıkla miyom gelişim öyküsü yaşanmaktadır. Irk da bu konuda rol oynamaktadır. Afrika kökenli kadınlar, diğer ırklardan olan kadınlara kıyasla, miyom gelişimi açısından iki ila üç kat daha yüksek risk altındadır.
Erken gebelik, miyomların gelişme ihtimalini azaltır. Regl olmamış genç kızlarda fibroid görülmemekle birlikte, ergenliğe adım atmış yani regl olmuş kızlarda nadiren miyom gelişebilir. Östrojen pek çok durumda miyom büyümesini tetikleme eğilimindedir. Hamileliğin ilk üç ayında bebeğin yaklaşık üçte biri büyür ve doğumdan sonra küçülür. Genel olarak miyomlar menopozdan sonra küçülme eğilimi gösterir ancak menopoz sonrası hormon tedavisi semptomların devam etmesine neden olabilir.
Genel olarak, bu tümörler oldukça yaygındır ve 50 yaşına geldiğinde kadınların yaklaşık % 70 ila % 80’inde görülür. Çoğu zaman rahim, fibroid semptomlara veya problemleri hissettirmez ve fibroidli bir kadın genellikle durumun farkında değildir.
Miyom hastalarının çoğunda semptom yaşanmaz.
Bununla birlikte, anormal kanama, bir miyomun hissetireceği en yaygın semptomudur. Tümörler rahim astarına yakınsa ya da astara kan akışı ile müdahale ediyorsa, ağır adetlere, ağrılı dönemlere, uzamış adetlere ya da adet dönemleri arasında lekelenmelere neden olabilirler. Miyomlara bağlı aşırı kanamalara sahip kadınlar demir eksikliği anemisine neden olabilir. Dejenere olan rahimde miyomlar bazen şiddetli bölgesel ağrıya neden olabilir. Miyomlar ayrıca büyüklüğüne, rahim içindeki yerlerine ve bitişik pelvik organlara ne kadar yakın olduğuna bağlı olarak bir takım semptomlara neden olabilirler.

Büyük miyomlar şunlara neden olabilir:
• Pelvik ağrı
• Sık idrara çıkma ile mesaneye baskı yapılması
• Ağrılı veya zorlu defekasyon ile rektum üzerine baskı.

Miyomlar yumurtlamaya müdahale etmese de, bazı çalışmalar doğurganlığa zarar verebileceğini ve gebelik sonuçlarının kötü olabileceğini önermektedir. Özellikle, rahim iç boşluğu deforme eden submukozal miyomlar, doğurganlıktaki azalmalarla en fazla ilişkilidir. Bazen tekrarlayan düşüklerin nedeni de miyomlardır. Bu durumlarda alınmazlarsa, kadın hamileliği sürdüremeyebilir.

Tedavi edilmeyen uterus miyomları bir risk oluşturuyor mu?

Çoğunlukla kadın için sorun oluşturmayan rahim miyomları tedavi edilmeden bırakılabilir. Bazı durumlarda, semptomlara neden olmayan miyomlar için yakın gözlem gerektirir. Hızlı büyüme, nadir görülen bir kanserli miyom olabilir. Hızlı büyüyen bir tümör olabileceği için ultrason, MR veya diğer görüntüleme teknikleri ile iyi huylu bir miyomdan ayırt edemediğinden daha dikkatli izlemek için bir neden oluşturmaktadır . Bu tümörleri bırakmanın başka bir riski de bazen belirgin semptomlara neden olan bir boyuta kadar büyümesidir, bu nedenle alınmayı gerektirir. Miyom yeteri kadar büyüyorsa, bunları çıkarmak için ameliyat daha zor ve riskli hale gelebilir.

Miyom için tedavi nedir?

Ameliyat (histerektomi, miyomektomi, kriyoterapi, MRGFG) ve uterin arter embolizasyonu (UAE) içeren çeşitli seçenekler vardır. Bu aşamada miyomun boyutu ve belirtileri oldukça önem teşkil eder.

1 Comment

  1. birsen dedi ki:

    ben 5 bucuk yıldır hormonlu mirana kullanıyordum günü gectiği için çıkartmaya doktora gittiğimde 5.5 cm lik bir miyomum olduğunu ve ameliyat olmam gerektiğini söyledi.spirailim varken leke şeklinde adet olurken şimdi aşırı kanamam var.eğer bu ameliyatı olmazsam ne gibi durumlar yaşarım lütfen bana bilgi verirmisiniz psikolojim çok bozuldu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.