Hamilelik Döneminde Havuza Girmek Zararlı mı?
11 Nisan 2017
Globozoospermi nedir?
19 Nisan 2017

IMSI Nedir?

Intrasitoplazmik Morfolojik Sperm Injeksiyonu, kısaca IMSI tekniği,
Yüksek Mikroskopik Büyütmeyle Seçilmiş Sperm Mikroenjeksiyonu demektir. Bu işlemde erkekten alınan en iyi kalitedeki spermleri seçmek ve mikroenjeksiyon sonrası yüksek döllenme oranı sağlamak için yapılır. İyi kalitede sperm ve kaliteli yumurta, embriyo gelişimini de etkileyecek ve gebelik şansı konusunda en önemli faktör olacaktır.

IMSI tekniği kullanılarak yapılan işlemde 6000-8000 kat mikroskopik büyütme ile canlı spermlerde hücre içi yapıları ve hücre çekirdeği morfolojisi detaylı bir şekilde incelenmektedir. Bu şekilde normal ya da normale en yakın olarak bulunan spermlerin ayrıntılı seçimleri yapılır. Daha sonra bu spermlerle yapılan mikroenjeksiyon işlemi ile çok daha yüksek oranda döllenme sağlanabilir.

Genetik ve çevresel faktörler, bebeklikten itibaren beslenme şekli, yapılan ağır spor ve antrenmanlar erkeklerin sperm özelliklerine bir takım olumsuz etkiler bırakabilir. Genellikle tüp bebek tedavisinde uygulanan ICSI tekniğinde hasarlı olan spermler belirlenemediği için kullanılma oranı da yüksektir. IMSI tekniğinde canlı spermde bozukluk ya da hasar olup olmadığı kesinlikle tespit edilir.

Son dönemde ICSI yerine IMSI tekniği kullanıldığı için, DNA hasarı daha az olan spermler seçilmektedir, dolayısıyla döllenme ve de ardından gebelik şansı yüksek olmaktadır.

Erkeklerde yaşın ileri olması, sigara ve alkol kullanımı, yaşanan ortamda hava kirliliği, uzun cinsel perhiz süresi, testislerin sürekli sıcak ortama maruz kalması gibi durumların spermler üzerinde ciddi hasar arttırdığı gözlenmiştir. Eğer sperm DNA hasarı %8 den daha az ise, yumurtaların DNA’sı spermlerin hasarlı olan DNA’sını tamir edebilir durumdadır. Ancak bu şekilde olmayan döllenmeler de olabilir. O zaman kalıtımsal hastalıklar olması yüksek ihtimaldir. Bu yüzden spermdeki DNA yapısının sağlam olması genetik altyapının sonraki soylara daha sağlıklı geçişini sağlaması açısından çok önemlidir.

IMSI Hangi Tip Hastalara Uygulanmalıdır?

– 35 yaş üzeri erkeklerde
– Sperm testinde yüksek oranda anormal sperm tespit edilmiş hastalarda
– İyi yumurta kalitesine rağmen daha önceki uygulamalarda iyi kalite embriyo elde edilememiş hastalarda
– Daha önce başarısız tüp bebek tedavi geçmişi olanlarda
– Önceki gebeliklerinde birden çok düşük yaşayanlarda
– Az sayıda yumurtası olan kadınlarda döllenme oranını arttırmak amacıyla IMSI tekniği uygulanması tercih edilir.

Son yapılan çalışmalarda, IMSI tekniği ile seçilen spermlerin kullanılması sayesinde daha iyi embriyo gelişimi, daha yüksek gebelik oranları ve daha az oranda gebelik kayıpları tespit edilmiştir.

IMSI tekniği, eğitilmiş laboratuvar uzmanları ve pahalı mercek sistemi gerektirdiğinden maliyeti yüksek bir uygulamadır. Bu nedenle belli merkezlerde uygulanmaktadır.

Son dönemlerde çok farklı durumların ortaya çıkması ile tüp bebek tedavisi ve mikroenjeksiyonda (ICSI) birçok hastalıkta olduğu gibi kişiselleştirilmiş tedavinin seçilmesini ve planlamasını zorunlu kılıyor. Güncel tüp bebek tedavisinde pek çok yeni teknik var. Ancak bu teknikler her hastada uygulandığında başarılı olabilecek bir yöntem olarak düşünülmesinden ziyade, gerçekten teknikten fayda görebilecek kişilere uygulanınca başarı elde edilebiliyor. Yani doğru endikasyonla ve doğru kişiye uygulanması gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.