Baba Olmanın Yaş Sınırı Var mı?

Gebelikte Romatoid Artrit Nasıl Kontrol Edilir?
1 Mayıs 2017
Prolaktin (Süt hormonu) Yüksekliği
3 Mayıs 2017

Baba Olmanın Yaş Sınırı Var mı?

Kısaca evet, baba olmanın yaş sınırı var. Haberlerde çok sık rastladığımız gibi bazı erkekler 50’li yaşlarda ve sonrasında bile çocuk sahibi olmalarına rağmen aslında tıbbi anlamda 40 yaşından sonra bu olasılık gittikçe azalmaktadır. Bunun birçok nedeni vardır:

  • Sperm kalitesi yaşla birlikte azalmaya başlar. 30’lu yaşlarda olduğu gibi, 50’li yaşlarda da yine benzer sayıda sperm üretmek mümkündür, ancak yaş ilerledikçe sperm şekilleri (morfoloji) ve hareketliliği bozulabilir. Sonuç olarak, bir yumurtayı döllemeleri bu şekilde daha zor olacaktır.
  • 40 yaşından itibaren, testosteron düzeyleri düşer. Bu da libido     azalmasına yol açar.

Erkeklerde yaş ilerledikçe doğacak bebekte sorunlar da artar mı?

Maalesef ileri yaşta olan erkeklerden elde edilen spermlerle meydana gelen bebeklerde genetik hastalıkla olma olasışığı da gittikçe artar.  Özellikle 40 yaş ve üzerinde, anomali bebek sahibi olma riski biraz daha artmış olabilir:

  • Down sendromu: 40 yaşından sonra Down sendromlu bebek sahibi olma riski, 30 yaşından beş kat daha fazladır.
  • Şizofreni
  • Otizm spektrum bozuklukları
  • Tip 1 diyabet rahatsızlıkları görülme olasılığı yükselir.

Sperm kalitemi ve sağlıklı bir bebek ile baba olma şansımı korumak için yapabileceklerim nelerdir?

Şayet herhangi bir sağlık sorunu söz konusu ise ya da bir seneden uzun süredir doğal yollarla gebelik sağlanmaya çalışılmış ancak başarısız olunmuşsa, mutlaka doktora başvurmalı ve mevcut sağlık sorunlarının tedavisi için vakit kaybeden plan yapılmalıdır. Bunun dışında, sperm kalitesini korumak ve baba olma şansını muhafaza etmek için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:

Sağlıklı bir beslenme düzeni: Eğer çok kilolu iseniz, derhal kilo vererek baba olma şansınızı arttırabilirsiniz. Bazı araştırmalar, antioksidanlar açısından zengin bir diyetin de gebe kalmaya yardımcı olabileceğin belirtmektedir.

– Sigara içmeyi bırakmak: Sigara içen erkekler sigara içmeyenlerden daha düşük kalitede sperm üretmektedir. Sigara kullanan erkeklerin anomali açısından daha yüksek risk grubunda bebekleri olması mümkündür. Sağlıklı bir yaşamın ilk kuralı olarak eğer içiyorsanız derhal sigarayı bırakmalısınız.

– Alkolü bırakmak: Çok sık olarak alkol tüketmek sperm kalitenizi azaltabilir. Bununla beraber alkol, anomali sahibi bebek için risk faktörlerini arttırabilir.

Kasıkların maruz bırakıldığı ısıya dikkat etmek: Vücudunuzun geri kalanından biraz daha serin olduğunda, testisleriniz en iyi spermleri  oluşturur. Bu nedenle, dizüstü bilgisayarlardan kaçınmak ya da sıcak ortamlarda uzun süre oturmaktan kaçınmak isteyebilirsiniz.  Bu aşamada sıkı iç çamaşırları ve sıkı pantolonlardan giymekten kaçınmalı; hamam, sauna ya da bu gibi sıcak ortamlarda uzun süre bulunmaktan kaçınmalısınız.

– Stresten uzak durmak: Sakin ve rahat hissetmek, cinsel ilişki için istek duymayı çok daha kolay hale getirir. Ekstrem stres, sperm kalitesini düşürebilir. Stresli ortamlardan uzaklaşarak, sakin egzersiz programlarıyla rahatlayabilirsiniz.

Şayet bir sene boyunca düzenli ve korunmasız cinsel ilişkide bulunmuş, istediğiniz halde çocuk sahibi olamamışsanız, bu aşamada mutlaka bir tüp bebek uzmanına başvurmalısınız. Şayet anne adayı 35 ve üzeri bir yaşta ise altı ay düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye girdikten sonra bir tüp bebek uzmanına başvurmayı düşünmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.