Sağlıklı Spermleri Seçme Yöntemleri Nelerdir?

Prolaktin (Süt hormonu) Yüksekliği
3 Mayıs 2017
Tüp Bebek Tedavisinde Çay ve Kahve İçmek Zararlı mıdır?
5 Mayıs 2017

Sağlıklı Spermleri Seçme Yöntemleri Nelerdir?

Hamilelik elde edilebilmesi için sağlıklı sperm olması şarttır. Döllenmenin başrol oyuncuları sperm ve yumurta gebelik elde edilmesi açısından önemli faktörlerdir. Tüp bebek ya da mikroenjesiyon tedavilerinde kullanılacak spermin seçimi de gebeliğin şansı için büyük önem taşır. Sperm morfolojisi ve spermin olgunluğu ve DNA hasarına sahip olmaması gibi kriterler öne çıkar.

Sağlıklı sperm seçimi öncelikle hangi tip durumlarda öncelikli olarak yapılır?

• Önceki tedavilerde düşük döllenme oranı olan çiftlerde,
• Önceki tedavilerde elde edilen embriyo kalitesi düşük olan çiftlerde,
• Sperm morfolojisi bozuk olan vakalarda,
• Sperm hareketliliği düşük olan vakalarda,
• Tekrarlayan düşük vakalarında aşağıda belirtilen

1- PICSI

Hyaluronan adı verilen madde, kadının yumurtasını çevreleyen tabakanın ana bileşenlerinden biridir. Erkek üreme hücresi olan spermin baş kısmı ise bu maddeye bağlanmasını sağlayan detektörleri barındırır. Olgunlaşmamış spermlerde bu detektörler yani tanıma bölgeleri olmadığın için yumurtaya bağlanamazlar. Dolayısıyla döllenme başarısı da düşer. Yumurtaya bağlanmayan spermlerde protein miktarı düşüktür ve DNA hasarları da fazladır. Bu DNA hasarları ise döllenme ve gebelik kayıpları ile doğrudan ilişkilidir.

PICSI yönteminde sağlıklı ve olgun spermlerin Hyalorunan adlı maddeye bağlanması sağlanıyor. Geleneksel ICSI (mikroenjeksiyon) uygulamalarında spermler mikroskop altındaki şekil ve hareketlerine göre seçilir. PICSI yöntemi ise bu noktada olgun spermlerin hyaluronan maddesine bağlanma özelliği ne göre seçilmesi sayesinde kullanılan bir yöntemdir.

2- MACS  (MAGNETIC ACTIVATED CELL SORTING)

Sperm yıkama yöntemi ile, erkekten elde edilen spermlerin içinden olgun ve sağlıklı olan spermlerin seçilmesi sağlanıyor. Klasik sperm yıkama yöntemlerinden farklı olarak MACS yönteminde, manyetik alan içerisinden geçirilen spermlerin olgun ve DNA hasarı olmayanların seçilmesisağlanır.

Tüp bebekte spermi mikroenjeksiyon yöntemi ile yumurtanın içerisine enjekte etmeden önce bu yıkama yöntemi kullanılarak olgun ve normal kromozom oranına sahip spermler seçilir. Bu yöntem ile daha kaliteli embriyolar elde ederek gebe kalma şansı arttırılır.

3- IMSI (INTRACYTOPLASMIC MORPHOLOGICALLY SELECTED SPERM INJECTION)

IMSI yöntemi sperm hücresinin mikroskopun yüksek ölçeklerde büyütmesi ile seçilmesi ve bu seçilmiş sperm ile mikroenjeksiyon yapılması yöntemidir. Mikroenjeksiyon için seçilen spermin morfolojik bakımdan normal olması önemlidir. Sperm hücresi çok fazla büyütülüp incelenerek, şeklinde problem olmayan spermler tercih edilir. Spermlerin başında vakuol denilen ve normal mikroskopla görülemeyen anormallik görülürse, genetik bilgiyi taşıyan DNA da hasarlı olabilir, bu da maalesef anormal embriyo gelişimine yol açabilir. IMSI, hasarlı DNA içeren spermlerin yumurta içine enjekte edilme olasılığını azaltır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.