Tüp Bebek Tedavisinde Çay ve Kahve İçmek Zararlı mıdır?

Sağlıklı Spermleri Seçme Yöntemleri Nelerdir?
3 Mayıs 2017
Bağlanan Tüplerin Açılması Sonrası Hamile Kalınır mı?
8 Mayıs 2017

Tüp Bebek Tedavisinde Çay ve Kahve İçmek Zararlı mıdır?

Tüp bebek tedavisi, doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan, en başarılı yardımcı üreme yöntemidir. Tüp bebek tedavisinde başarı şansı oldukça yüksektir. Günümüzde başarı oranının %75’lere kadra çıkması ve ilk üç denemede genellikle gebelik sağlanabilmesi oldukça olumlu bir gelişme olsa da, hiçbir yardımcı üreme yönteminde olmadığı gibi tüp bebek tedavisinde de başarı şansı yüzde yüz değildir. Bu sebeple de çiftlerin başarı oranını yükseltmesi ve tedaviyi olumsuz etkileyebilecek her türlü davranıştan kaçınması oldukça önemlidir.

Tüp bebek tedavisinde başarı oranını etkileyen faktörler nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde başarı oranını etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörlerin en önemlileri anne yaşı, üreme hücrelerinin kalitesi, seçilen tüp bebek merkezi ve imkanları olsa da çiftin de dikkat etmesi gereken faktörler vardır. Örnek olarak; tedaviye başlayan anne adayının kilosu fazla ise, tedavinin olumsuz etkilenmemesi için tüp bebek tedavisine başlamadan önce kilo vermesi gerekmektedir. Fazla kilo; yumurtlama işlevini etkileyeceği için tüp bebek tedavisinde başarı oranları kötü etkilenebilir. Baba adayının ise tedavi sırasında alkol, sigara gibi olumsuz alışkanlıklardan uzak durması, çok sıkı iç çamaşırları giymemesi, stresten uzak durması, anne adayına elinden geldiğince destek olması, beslenmesine anne adayı gibi dikkat etmesi gerekir. Bunun dışında:

  • Anne adayının beslenme düzenine önem göstermesi; vitamin, mineral ve protein gibi besin ögelerini günlük alması gerekmektedir.
  • Anne ve baba adayının sigara ve alkolü tedaviye başlamadan en az 3 ay önce bırakması gerekmektedir. Sigara ve alkol hem anne adayının hem de baba adayının üreme hücrelerinin kalitesini azaltabilmektedir.
  • Anne adayının özellikle stresten uzak durması, tedaviye motive olarak başlaması, olumlu düşünce şeklini benimsemesi oldukça önemlidir. Stres hormonlarının üreme hormonları ile oldukça yakın konumda bulunması sebebiyle, stres tüp bebek tedavisini bilimsel olarak kanıtlanmış şekilde düşürmektedir.
  • Baba adayının aşırı egzersiz yapmaması gerekmektedir. Aşırı egzersiz sperm hareketliliğini ve sayısını olumsuz etkileyebilir.
  • Anne adayı tedavi sırasında kahve, çay, asitli içeceklerden uzak durması gerekmektedir.

tup-bebekte-cay

Kahve ve çay tüketmek tüp bebek tedavisinde zararlı mıdır?

Kahve ve çay içerisinde kafein bulunmaktadır. Kafein, tüp bebek tedavisinde başarı oranını düşürebilir. Ancak bu aşamada anne adayının tamamen kahve ve çaydan uzak kalmasına da gerek yoktur. Gün içerisinde çayı ve kahveyi minimum düzeye indirmek yeterlidir. Çayı açık ve mümkünse limonlu içmek; kahveyi kafeinsiz ya da sütle beraber bir en fazla iki fincan olmak üzere tüketilebilir. Aşırı kahve, genel sağlık açısından da zararlı olduğu için tüp bebek tedavisinde tavsiye edilmemektedir. Bu sebeple de gün içerisinde kabul edilebilir düzeylerde tüketilmelidir.

Aynı şekilde aşırı çay tüketimi vücuttaki demirin azalmasına yol açabilir. Bu sebeple de tüp bebek tedavisi gören anne adaylarının çay tüketimini minimuma indirmesi, çayı açık ve limonlu içmesi önerilmektedir. Bununla beraber anne adaylarının kola, gazoz gibi asitli ve aynı zamanda kafeinli içeceklerden de uzak durması önemlidir. Bu gibi içecekler gereksiz kalori alımına yol açarken, sağlıksız içeceklerdir. Tüp bebek tedavisi gören anne adaylarının beslenme düzenlerine dikkat etmesi, sağlıklı bir diyet benimsemesi, ideal kiloda olması ve de kalması oldukça önemlidir. Bu sayede hem vücut direnci korunmuş olacak hem de tüp bebek tedavisinde başarı oranları korunmuş olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.