Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Kan Uyuşmazlığı Nedir?
10 Haziran 2017
Kanda Gebelik Testi
22 Haziran 2017

Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Doğal yolla gebelik elde edilebilmesi için kadının yumurtlama dönemi içinde korumasız cinsel ilişki yaşanması, erkek ve kadının üreme hücrelerinin bir araya gelmesi, döllenme oluşması ve elde edilen embriyonun anne adayının rahmine tutunabilmesi gerekiyor. Üreme yardımcı yöntemlerinin uygulandığı tedavilerde de aynı prosedür işlemekte. Ancak tüp bebek tedavisinde kadın ve erkeğin üreme hücreleri vücut dışına alınır, laboratuar ortamında döllenme gerçekleşir ve elde edilen embriyolar uzmanlar tarafından kadının rahmine transfer edilir. İşte bundan sonraki süreçte yapılan bir idrar ya da kan testi sonucuna göre gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediği tespit edilir. Gebeliğin elde edilme süreci farklılık gösterse de, gebelik testi pozitif çıktığı andan itibaren hem doğal yolla hem de tedavi ile gebe kalanlarda hamilelik süreci aynı rutinde devam eder. Önemli olan gebelik testinin pozitif çıkmasıdır.

Gebelik testi

Bir bebek sahibi olmak isteyen çift her ay anne adayının adetinin gecikmesini bekler ve bir gün bile gecikse hemen eczaneden bir gebelik testi alır. Sonuç negatif çıkarsa buna güvenmeyip bir de kan testi yaptırmak ister. Gebelik düşünmeyen, ancak korumasız cinsel ilişki yaşayan kadınlar da her adet dönemi yaklaştığında, adeti bir gün bile geciktiğinde “acaba hamile miyim” şüphesi doğar. İşte bu durumda yine acilen gebelik testi yapılır. Peki, gebelik testini ne zaman yapmak gerekiyor, hangi dönemlerde yapılan test doğru sonuç verir?

Gebelik testi zamanı

Gebelikten şüphe eden kadınlar adet dönemi geciktiğinde genellikle ilk olarak eczanelerden alınan ve evde uygulanabilen idrarda gebelik testi yaparlar. Sonuç pozitif çıkarsa, bir sağlık kuruluşunda kanda gebelik testi yaptırılır. Aslında gebelik önce kanda, ardından idrarda kendisini gösteren bir durumdur. Bu bakımdan eğer daha çok erken bir dönemse gebelik gerçekleştiği halde idrar testi negatif sonuç verebilir. Şöyle ki; korumasız cinsel ilişki sonrasında sperm yumurtayı döllediğinde oluşan embriyo anne adayının rahmine yerleştiği anda aslında gebelik gerçekleşmiştir. Bunun akabinde de HCG hormonu salgılanmaya başlar. İşte bu embriyo oluşumunun 4. gününden itibaren kandaki HCG hormonu test ile tespit edilebilecek seviyeye ulaşır. Bu bağlamda HCG önce kanda, ardından idrarda tespit edilebilir. Yani gebelik durumunu kan testiyle belirleyebilmek için döllenmenin ardından en az 4 günlük süre geçmeli, idrarda gebeliği görebilmek içinse ortalama 10-12 günlük bir süreye ihtiyaç duyulmaktadır.

İdrarda gebelik testi

gebelik-belirtileri-nelerdir

Gebelikten şüphe eden kadın eczaneden satın alacağı basit bir test materyaline idrar damlatarak gebe olup olmadığını kolaylıkla öğrenebilmekte. Bu bakımdan idrarda gebelik testi, kandan gebelik testinden çok daha pratiktir. Ancak en kesin sonuçları alabilmek adına kanda gebelik testi yaptırmak çok daha doğru olur. Zira gebelik hormonu önce kanda ortaya çıkmakta, sonrasında tüm vücuda yayılıp idrara geçmektedir. Bu bakımdan gebelik daha 4-5 günlükse idrar testi doğru sonuç vermeyebilir, fakat 10 gün ve üzerindeki gebeliklerde idrar testine başvurmak doğru olacaktır. Ayrıca idrarda gebeliğe bakılacaksa sabah aç karnına, ilk idrarda gebelik testi yapılması, sonuçların daha güvenli olabilmesi bakımından önemlidir.

İdrarda gebelik testi için hazırlanan materyal, idrarda HCG hormonu ile HCG antikoru arasında meydana gelen tepkiyi tespit etme üzerine fonksiyon gösterir. İşte burada materyale idrar damlatılır ve mini test platformunda çift çizgi oluşması durumunda gebeliğin varlığı, tek çizgide ise yokluğundan bahsedilir.

Şunun altını çizmekte fayda vardır ki; idrarda gebelik testi yapıldı ve sonuç negatif çıktı ise bunun yanlış olma ihtimali vardır. Zira belki de gebelik gerçekleşmiş, ancak henüz gebelik hormonu idrara ulaşmamıştır. Fakat idrarda gebelik testi pozitif çıktıysa, bu sonucun yanlış olma ihtimali çok düşüktür.

Kanda gebelik testi

gebelk-testi

Kanda gebelik testi, bir sağlık kurumunda yapılmak durumundadır ve idrar testinden daha güvenli sonuç verir. Döllenmenin ardından gebelik dönemi ilerledikçe kandaki Beta-HCG hormon seviyesi de düzenli olarak artmaya başlar. İşte bu artış belli bir seviyeye ulaştıktan sonra idrarda tespit edilebilir hale gelir. Kanda yapılan Beta HCG testi ile de hamileliğin varlığı ya da yokluğu kesin olarak tespit edilebilir. İşte bu bakımdan kadın henüz adet gecikmesi yaşamamış olsa bile eğer üreme dönemindeyse ve korumasız cinsel ilişki yaşamışsa kanda gebelik testi ile gebe olup olmadığını öğrenebilir. Gebeliğin gerçekleşmesinin ardından kan testi kesinlikle doğru sonucu verecektir.

Kanda gebelik testi ile; idrarda ve ultrason muayenesinde tespit edilemeyen gebelikler tespit edilebilir. Hatta kan testinin sonucuna göre dış gebelik, düşük, mol gebelik ya da üzüm gebelik gibi durumlar bile tespit edilebilir.

Kanda gebelik testi yaptırma durumunda anne adayının aç ya da tok olması, günün hangi saati olduğu gibi durumlar önem taşımaz. Bebek sahibi olmak isteyen çiftler için bu testler çok önemli bir umut taşımaktadır. Bu bakımdan adet gecikmesi yaşamadan test yaptırmamak daha doğru olabilir. Zira her korumasız ilişkinin ardından test yaptırmak çok fazla hayal kırıklığı ile sonuçlanabilir. Bu her seferinde test yaptırma ve negatif sonuç alma durumu da kadında duygusal travmalara, strese sebep olabileceğinden gebe kalmak da zorlaşabilir.

Aktif olarak cinsel ilişkiye giren, korumasız cinsel ilişki yaşayan kadınlar, adet kanamaları geciktiğinde hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gidip test yaptırmalılar. Bu sayede gebelik erken dönemde tespit edilebilir ve daha sağlıklı bir gebelik dönemi yaşamak mümkün olur.

Ayrıca planlanmayan ve istenmeyen gebelik durumları için de gebeliğin erken dönemde tespit edilmesi önemlidir. İlk 2-3 aylık dönemi geçirmeden kürtaj yaptırmak bazıları için doğru bir seçenek olacaktır. Aksi halde kürtaj için de geç kalınmış olacaktır.

Gebelik testi sonuçları ne kadar sürede belli olur?

gebelik-testi-1

İdrarda gebelik testi, kan testine göre çok daha pratik ve hızlı sonuç verir. Test yapıldıktan sonraki 5 dakika içinde sonuç belli olur. Ancak kanda gebelik testi için bir sağlık kuruşuna gitmek gerekir ve kan verdikten sonra sonucun açıklanma süreci o sağlık kurumunun iş yoğunluğuna göre değişecektir. Ancak normal şartlar altında kan testinin sonucu da en geç 1 saat içinde belli olur.

Kanda beta HCG değeri kaç olmalı?

Gebelik durumundan bahsedilebilmesi için kan testinde Beta HCG değeri en az 20 çıkmalıdır. Eğer 0-20 arasında bir değer tespit edildiyse sonuç kesin olamayacağı için 1-2 gün sonrasında yeni bir kan testi yapılması gerekir. Bu bakımdan testin ne zaman yapıldığı da önem taşır.

Genellikle adet döneminin gecikmesinin ardından yapılan kan ve idrar testleri doğru sonuçlar verir. Zira yumurtlama döneminin ardından belli bir süre geçmiştir ve artık gebelik varsa HCG hem kanda hem de idrarda tespit edilebilecektir. Fakat bu zamanı beklemek istemeyenler için kesin sonuç almaları adına korumasız cinsel ilişkinin ardından 1 hafta geçmesi de yeterli olacaktır. Zira gebelik oluşmuşsa bir hafta içinde idrarda olmasa da kanda Beta HCG değeri tespit edilebilecek değere ulaşmıştır.

1 Comment

  1. Zeynep dedi ki:

    Mrb hocam gecen persembe ilişkş yasadık esımım kondomları yırtıldı bı kac defa ust uste ılıskı yasadık..ama bosalma rahıme olmadı korktugum sey sıvı ıkıncı ılıskıde ulasırmı rahıme..kan testı yaptım yuzde 99 negatıf cıktı hamılemıyım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.