İkili Tarama Testi Nedir, Nasıl Yapılır?
27 Haziran 2017
Akraba Evliliği ve Doğacak Bebeğe Etkileri
11 Temmuz 2017

Spinal Anestezi

Hamile olduğunu öğrenen kadınlar için artık doğum hazırlıklarının başlama zamanı gelmiştir. Daha doğuma 8 ay olsa bile, doğumun nasıl gerçekleşeceği kaygısı başlar. Sezaryen mi, yoksa normal doğum mu gibi soru işaretleri olsa da aslında çok da telaş etmeye, kaygılanmaya gerek yoktur. Zira adı üstünde “normal doğum” doğumun en normal şekilde gerçekleşmesi durumudur. Her şeyin en “normal” olanı makbulken doğum için ekstra yöntemler düşünmeye gerek yoktur. Eğer gebelik döneminde her şey normal gittiyse, süreç normal seyrettiyse doğumun da normal olmaması için bir sebep yok. Ancak doğumun gerçekleşmesiyle ilgili bir sıkıntı, bir risk, bir soru işareti mevcutsa elbette ki, normal doğumda ısrarcı olmamak, doğum şekliyle ilgili doktorun önerisini dinlemek gerekiyor. İşte sezaryen doğumun gerektiği durumlarda da tercih edilen spinal anestezi, doğumun en konforlu şekilde geçmesi için uygulanan anestezi yöntemlerinden birisidir.

Spinal anestezi nasıl uygulanır?

Gebe kadının belden aşağısının uyuşturulduğu ve bilincinin açık kaldığı anestezi yöntemlerinden birisi epidural, diğeri ise spinal anestezidir. Spinal anestezide kadın sadece belinden aşağısını hissetmez ve dolayısıyla da doğum esnasında her hangi bir ağrı, acı hissetmeden işlemin tamamlanması mümkün olur.

Spinal ve epidural anestezi yöntemlerinin her ikisi de anestezi uzmanları tarafından uygulanmaktadır. Bu işlem esnasında hamile kadın ya oturur pozisyonda ya da yan yatar pozisyonda durur ve kadının bel bölgesi temizlendikten sonra iğne yapılır. Spinal anestezide bir iğne ile belden girilir, ilaç verilir ve 1-2 dakika içinde kadın öncelikle bacaklarında, sonra ayaklarında karıncalanma, uyuşma hisseder.

Bazı normal doğumlarda hiçbir şekilde anesteziye ihtiyaç duyulmazken, bazılarında epidural anestezi, yani yine belden aşağısının uyuşturulması işlemi uygulanır. Böylece ağrısız bir doğum gerçekleşmiş olur. Epidural anestezi ile gerçekleştirilen normal doğumda uyuşturucu ilaç çok küçük bir miktarda verildiği için kadın, bacaklarını, ayaklarını hareket ettirebilir. Ancak normal doğumda hiçbir şekilde spinal anestezi uygulanmaz. Sezaryen doğumlarda ise bazen sadece spinal ya da epidural anestezi, bazen de her ikisi birden kombine olarak uygulanabiliyor. Ancak her iki yöntemde de kadına verilen ilacın miktarı yüksek olduğu için kadın, belden aşağısını hiçbir şekilde hissetmez, ayaklarını, bacaklarını hareket ettiremez.

Doğumda neden genel anestezi değil de, lokal anestezi tercih edilir?

Genel anestezide verilen ilacın bebeğe ulaşma riski vardır ki, bu da tehlikelidir. Ancak spinal ya da epidural olarak uygulanan lokal anestezide hiçbir şekilde bebeğe ilaç gitmez. Dolayısıyla da sezaryen işlemi ne kadar uzun sürerse sürsün bebek her hangi bir şekilde zarar görmez.

Neden epidural veya spinal anestezi? Aralarındaki fark nedir?

Epidural ve spinal anestezinin ortak noktaları her ikisinde de bel bölgesinden, belden omuriliğe doğru uyuşturucu ilaç verilerek belden aşağısının uyuşturuluyor olmasıdır. Aralarındaki farklar ise;

  • Spinal anestezide iğne ile omurilik etrafındaki dura zarı geçilir ve uyuşturucu ilaç çok ileriye doğru aktarılır. Oysaki epidural anestezide; uyuşturucu ilaç dura zarının dışına verilir, ilaç zarın arkasına kadar ilerlemez.
  • Spinal anestezi hemen etki gösterirken, epidural anestezinin etkisi ilaç verildikten ancak 15-20 dakika sonrasında görülmeye başlar.
  • Spinal anestezinin etkisi kısa süreliyken, epidural anestezi daha uzun süre boyunca etki gösterir.
  • Spinal anestezide bir seferde ilaç verilir ve yeniden ilaç verip etkinin uzun sürmesi sağlanamaz. Epidural anestezide eğer ihtiyaç duyulursa yeniden ilaç verilerek etki uzatılabilir.
  • Spinal anestezide, hastaya uyuşturucu ilaç verilen bel bölgesi derhal kapatılır, kateter konulmaz. Epidural anestezide ise kateter hastanın belinde takılı kalır ve eğer ihtiyaç duyulursa, hastanın ağrı hissetmemesi için bu kateterden yeniden ilaç verilebilir.
  • Spinal anestezi sonrasında hastada baş ağrısı görülme olasılığı çok yüksekken, epidural anestezide bu risk yok denecek kadar azdır.

Spinal, epidural ya da genel anestezi seçenekleri arasından hangisinin en doğru ve en uygun olacağı konusunda karar verecek en yetkili kişi doktordur. Hastanın iyiliği, yararı için en doğru kararı vermesi konusunda doktora güvenmek en doğru karar olacaktır. Zira tıbbi konularda hastanın ya da hasta yakınlarının görüş ve önerileri elbette önemlidir, ancak nihai kararı uzmana bırakmak her zaman çok daha yerinde olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.