Hamilelikte Karın Sertleşmesi

4 Boyutlu Ultrason Nedir?
28 Kasım 2017
Tek Yumurta İkizleri
30 Kasım 2017

Hamilelikte Karın Sertleşmesi

Gebelik dönemi, kadının normal yaşamından çok daha farklı geçen ve farklı gelişen bir dönmedir. Bu süre içinde değişen hormon salgıları, fiziksel değişiklikler, alınan kilolar, duygusal çalkantılar hayatı anne adayı için çokça zorlaştırır. Ancak bir bebek sahibi olacak olmanın verdiği heyecan ve istek bu sorunların çoğunu hafifletebilmektedir. Zaten bu dönemde anne adaylarının kendilerinde pek çok fiziksel ve ruhsal değişim hissetmeleri de son derece normaldir. Bütün hamilelerin mideleri büyür ve dışa doğru çıkıntı yapar, karın inanılmaz derecede büyür, göğüsler irileşir ve sertleşir. Özellikle de hamileliğin ikinci üç aylık döneminde rahim bir hayli büyür, genişler ve leğen kemiği ile göbek deliği arasında kendine yer edinir.  Anne adayının rahmindeki bu genişleme farklı sorunlara da yol açar ve zaman zaman zor durumlar ortaya çıkar.

İşte bu rahmin genişlemesi ile birlikte anne adayında karın sertleşmesi sorunu da ortaya çıkar. İlk başlarda anne adaylarını hem telaşlandıran hem de rahatsız eden bu sorun, ilerleyen dönmelerde daha normal bir hal alacaktır. Hamilelik ilerledikçe karındaki sertlik ve gerginlik normalleşecektir. Neredeyse tüm hamileliklerde bu durum yaşanır. Ancak bazı kadınlarda biraz daha şiddetli olabiliyor. Gebeliğin doğal bir semptomu olduğu için karın sertleşmesinde endişelenmeye gerek yoktur.

Bazı hamilelerde karın sertleşmesi gebeliğin 12. haftası civarında olurken, çoğunlukla daha ileri dönemlerde yaşanır. Gebelik döneminde karında sertlik ve gerginlik sorununun ne zaman yaşanacağı genellikle kadının vücut tipi ile de bağlantılı olabiliyor. Her ne kadar normal ve rutin bir durum olsa da bazı vakalarda aşırı sertlik, anne adaylarında gereksiz bir strese ve ruhsal problemlere de yol açabiliyor.

Hamilelikte karın sertleşmesi neden olur?

hamilelikte idrar kacirma

Hamilelik döneminin özellikle ikinci üç aylık döneminde, yani 21. hafta civarında karın sertliği, mide rahatsızlıkları ve gerginlikler yaşanmasının belli başlı sebepleri vardır. Bu sebepler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Rahmin büyümeye başlaması

hamilelik-doneminde-olusan-koyu-renkler-concentrate

Her geçen gün gelişen bebek, rahmin içinde büyümeye başlar ve mesane ile rektum arasında bulunan leğen kemiği arasında kendine yer eder. Bebek büyüdükçe rahim de büyümeye, genişlemeye başlar. Bundan dolayı da kadının bel ölçüsü doğal olarak hızla büyür. Hamilelik döneminde karın sertleşmesinin ana sebeplerinden birisi de büyüyen rahmin karın bölgesine baskı yapması ve daha fazla genişlemeye çalışmasıdır. Bu durum genellikle ilk üç aylık dönemde meydana gelirken, rahim gerginleşmeye başlar. Bununla birlikte bebek, ikinci üç aylık dönemde iyice büyür ve bu paralelde midedeki su oranı da artar. İşte tüm bunlar gebelikte karın bölgesinde sertlik ve gerginliği  oluşturan etmenler arasındadır.

  • Bebeğin iskeleti geliştikçe anne adayının karnı gerginleşir!

hamilelik

Genellikle gebeliğin ikinci üç aylık döneminden sonra bebeğin iskeleti gelişmeye ve aynı zamanda genişlemeye başlar. Bu durum, anne adaylarında karın sertleşmesi gibi semptomların ortaya çıkmasına yol açar. Bebeğin vücudundaki kemikler şekil almaya başladıkça, anne adayının karın bölgesi sertleşmeye başlar. Bundan dolayı da mide ve karında sertleşme hissedilir. Ancak hamileliğin sonlarına doğru bu gerginlik en üst düzeyde hissedilir hale gelir.

  • Anne adayının kilosu karın sertleşmesini etkiler!

hamilelite-adet-gorulur-mu

Gebelik döneminde karın sertleşmesini herkes yaşar, ancak bu sorun farklı vücut tiplerine göre de değişebilmektedir. Çoğunlukla fazla zayıf olan kadınlar, hamileliğin ilk günlerinde mide bölgelerinde aşırı sertleşme problemi yaşarlar. Ancak fazla kilolu anne adayları ise karın sertliği ve gerginliğini daha çok üçüncü üç aylık dönemde yaşarlar. Uzmanlar, genellikle anne adaylarını gebelik döneminde fazla kilo almamak konusunda uyarırlar. İşte alınan fazla kiloların sebep olduğu sorunlardan birisi de aşırı karın sertleşmesidir. Bu bağlamda gerek hamile kalmadan önce, gerekse hamilelikten sonra kadınların kilo durumlarına ve beslenmelerine dikkat etmeleri önemlidir.

  • Sağlıksız beslenme ve sık sık yaşanan kabızlık

beslenme

Gebelikte karında sertleşme hissetmenin bir diğer önemli sebebi de kötü, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, yanlış diyet uygulamalarıdır. Bunun yanında çok hızlı yemek yemek  ve çiğnemeden yutmak da anne adaylarının karnında gerginliklere sebep olabilir. Bir besini hızlıca yemek, yeterince çiğnemeden yutmak sindirim sistemine zarar vermektedir. Bu bağlamda kabızlık da gebe kadınların yaşadığı karın sertliğinin en yaygın sebeplerinden birisi olarak bilinir. Ayrıca bazı alkolsüz içecekler bile anne adayının göbek ve karın bölgesinde sertliğe, rahatsızlığa yol açabiliyor. Daha sağlıklı ve rahat bir gebelik dönemi geçirmek isteyen anne adaylarının sindirim sistemlerinin fonksiyonlarını korumak için bolca lif içeren, sağlıklı gıdalar tüketmesi önerilir.

  • Braxton Hicks Kasılmaları

Her gebeliğin rutini haline gelen Braxton Hicks kasılmaları, özellikle gebeliğin ikinci ve üçüncü üç aylık dönemlerinde yaygın olarak meydana gelir. Ancak gebeliğin son döneminde gerçekleşen kasılmalar beraberinde karında sertleşme sorununu da getirir. Halk arasında genellikle “sahte sancı” olarak da bilinen Braxton Hicks kasılmaları, vücudun kendisini gerçek doğum sancılarına hazırlama şeklidir. Gerçek doğum sancıları da, Braxton Hicks kasılmaları da belli aralıklarla ve ritmik şekilde yaşanmaktadır.

  • Plasenta ayrılması

Anne karnındaki bebeğin beslenmesinde plasenta en önemli organlardan birisidir. Normal bir gebelikte plasenta, rahim astarına yakın şekilde bağlı durur. Fakat bazı vakalarda bir ayrılma yaşanabiliyor ve bundan dolayı da bir çeşit kanama gelişebiliyor. Anne adayının yaşadığı bu kanama ile birlikte rahim daha da hassas hale geliyor, gerilme ve sertlikler ortaya çıkıyor. Bu gerginlikler bazen kısa sürede geçebilirken, kimi zaman da çok daha uzun sürebiliyor.

Hamilelikte karın sertleşmesi durumunda ne zaman doktora gitmek gerekir?

Gebelik döneminde yaşanan ruhsal, fiziksel, psikolojik etkenlerden dolayı, anne adayları çoğu zaman her gün doktora gitme eğiliminde olmaktalar. Ancak yine çoğu kez de endişelerinin yersiz olduğu anlaşılmaktadır. Eğer anne adayının karın bölgesindeki sertlikler, gerginlikler uzun sürerse ve git gide artıyorsa ciddi bir risk söz konusu olabilir. Örneğin:

  • 1 saat içinde 4 kereden fazla ciddi kasılma ve buna bağlı olarak sertlik yaşamak.
  • Karındaki sertliğin giderek artması ve anne adayının yaşam kalitesinin ciddi anlamda düşmesi.
  • Gerginlik ve sertleşmeden dolayı nefes almakta zorluk çekmek vakit kaybetmeden doktora başvurmayı gerektiren faktörlerdir.

Tüm bunlarda yola çıkarak; 1 saat içinde birden fazla kasılma meydana geldiğinde ve karın bölgesinde ciddi bir gerginlik hissedildiğinde doktoru aramak, mümkünse hemen muayenehaneye gitmek en doğrusu olacaktır.

Karın bölgesinde sertliğin yanı sıra bu dönem içinde pek çok kadın belli şiddetlerde karın ve kasık ağrıları da hissederler. Bu şikayetler doğum zamanı yaklaştıkça daha da artar. Eğer bu sorunlar, gebeliğin üçüncü üç aylık döneminde ortaya çıkarsa oldukça normal karşılanmalıdır. Zira bebek hızla büyüyor, aynı paralelde rahim de genişliyordur. Anne adayı düzenli olarak, şiddetli ağrı yaşıyorsa ve rahatsız oluyorsa, rutin hayatına devam edemiyorsa mutlaka doktoru ile görüşmelidir. Bir de bu gerginlikler ve sertleşmeler, anne adayının cildinde kalıcı çatlaklara sebep olabilir. Bunu önlemek için doktordan öneri almak ve mümkünse gebelikte hızla büyüyen bölgelere A vitamini içeren kremlerle, doğal yağlarla masaj yapmak önerilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.