Doğumdan Sonra Adet Düzensizliği

Hamilelik Takibi Neden Önemlidir?
5 Aralık 2017
Hamilelikte Tetanos Aşısı
7 Aralık 2017

Doğumdan Sonra Adet Düzensizliği

Kadınlar ergenlikten menopoza girinceye kadar hemen her ay düzenli olarak adet görürler. Adet kanamasının düzenli aralıklarla gerçekleşmesi kadının üreme sağlığının yerinde olduğunun, üreme yeterliliğinin devam ettiğinin göstergesidir. Bu düzen bir sağlık sorunu varlığında ya da gebelik durumunda bozulur, kadın adet görmez. Ta ki gebelik süreci biter, doğum gerçekleşir ve normal yumurtlama düzeni başlar, işte o zaman kadın yeniden düzenli olarak adet görmeye başlayabilir. Ancak bunun ne zaman olacağı sorusunun yanıtı kişiden kişiye değişmekte, pek çok faktörden etkilenmektedir.

Doğum sonrası ilk adet kanaması ne zaman görülür?

Kadın ister normal doğum yapsın isterse sezaryen doğum yapsın doğumdan hemen sonra kanama başlar. Bu kanama giderek azalmakla birlikte ortalama 1 ay sürer. Bu süre içinde gerçekleşen kanama adet kanaması değildir. Gebelikte rahim içinde bulunan loşi adı verilen kanın vücut dışına atılması ve gebelikten kalan kalıntıların temizlenmesi için gerçekleşen bir kanamadır.
Bebek doğduktan sonra düzenli olarak bebeklerini emziren kadınlarda gerçek adet kanaması genellikle doğumdan 6 ay sonra başlar. Fakat kadın çok düzenli ve sık aralıklarla emziriyor ve bebek de iştahla emiyorsa adet düzeni doğumdan 1 yıl sonra bile başlayabilir.

Bir annenin çok düzenli bir şekilde emzirdiği halde doğum sonrasında 6 aydan daha kısa süre içinde adet görmesi de mümkün olabilir. Ancak adet kanaması başlasa bile anne emzirmeye devam ettiği sürece adet düzensiz olacaktır. Zira çoğunlukla emzirme dönemi tamamen bitince adet de düzene girer.

Bu bağlamda emzirmenin adeti geciktirdiği bir gerçektir. Doğumdan sonra bebeğini hiç emzirmeyen veya çok seyrek emziren annelerde ise adet kanaması genellikle doğumdan 3 ay sonra başlar, emzirme tamamen bitince adet kanaması her ay düzenli bir biçimde gerçekleşir.

Doğumdan sonra adet düzensizliği veya gecikmesi normal midir?

Kadın normal doğum veya sezaryenden sonra bebeğini düzenli olarak emzirme devam ediyorsa ilk 1 yıl içinde adetleri genellikle düzensiz olacaktır, gecikmeler yaşanması normaldir. Kadının emzirme süreci tamamen bittiğinde adet kanamaları da düzelecektir. Çok sık olmamakla birlikte emzirdiği halde düzenli adet gören anneler de bulunmaktadır. Bu dönem içinde yaşanan her adet gecikmesini veya düzensizliğini emzirmeye bağlamak da doğru olmayabilir. Zira çok sık olmamakla birlikte kadının emzirme döneminde adet gecikmesi yaşaması, yeni bir gebelik ihtimalini de akla getirmelidir. Doğumdan sonra adet kanamasının başlamamış olması ya da kadının bebeğini emziriyor olması gebe kalmasına kesin olarak engel değildir. Bu bağlamda anne adayları emzirmeye ya da yeni doğum yapmış olmaya güvenmemeli, kesinlikle korunma yöntemlerini de uygulamalıdır.

Doğumdan sonra adet olmamak kilo aldırır mı?

adet1

Kadının doğumdan sonra adet görememesi, onun kilo almasına sebep olmaz, zaten kilo almanın da adet olup olmamakla bir ilgisi yoktur. Doğum sonrası anne adayının gebelik kilolarını verememesi ve hatta kilo alması muhtemelen düzensiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanıyor olabilir.

Doğumdan sonra adetler arasında kanama ve lekelenme olması ne anlama gelir?

Doğumdan sonra normal adet kanamaları arasında hafif lekelenme ve az miktarda kanama olmasını emzirme veya başka bir normal sebebe bağlamak doğru olmaz. Bu tür durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Zira kimi zaman rahim içerisinde bulunan polip, miyom gibi oluşumlar ya da altta yatan başka sebepler ara kanamalar ve lekelenmelere sebep olabiliyor. Böyle bir neden saptanmadığı durumda kanamayı düzenleyici ilaçlar kullanılır veya lekelenmelerin kendiliğinden geçmesi için hasta takibe alınır.

Doğumdan sonra adet düzeni değişenler ne yapmalı?

Doğumun ardından düzenli olarak gerçekleşen emzirme dönemi de bittiğinde genellikle kadının adet düzeni gebelikten önceki haline döner. Ancak bazı kadınlarda adet düzeni eskisinden daha farklı bir şekilde ilerleyebilir. Bu bağlamda adetler daha seyrek, daha sık olabilir ya da kanama miktarı daha az veya çok fazla olabilir. Bu farklılık kadının yaşadığı gebelik veya doğuma bağlı değildir. Ancak kimi zaman guatr veya prolaktin yüksekliği gibi gebelikte ya da doğum sonrasında tespit edilen bazı hastalıklar ve kullanılan ilaçlar buna sebep olabilir. Kadının doktor muayenesinde buna sebep olan önemli bir etken tespit edilmezse adet düzeninin değişmesi de ciddi bir sorun teşkil etmez.

Doğumdan sonra adet düzenleyici ilaç kullanılır mı?

Annelerin emzirme döneminde, tıpkı gebelikte olduğu gibi hiçbir ilaç kullanmamaları en doğrusudur. Çünkü ilaçlar anne sütüyle bebeğe geçebilir, ona zarar verebilir. Bu sebeple de doktorlar çok gerekli olmadığı sürece emzirme dönemindeki kadınlara ilaç reçete etmezler. Ancak bazı zorunlu durumlarda doktorlar adet düzenleyici ilaçların bazıları önermekteler. Bu ilaçlar emzirme dönemi için uygun olanlar arasından seçilir.

Emzirme döneminde anneler, doktor önerisi olmadan hiçbir adet düzenleyici hormon hapı veya adet söktürücü ilaç kullanılmamalıdır. Annenin adet düzensizliğinin sebebi prolaktin hormon yüksekliği veya tiroid hormon bozukluğu gibi bir nedense buna yönelik ilaçlar yine doktor önerisiyle kullanılabilir. Ayrıca adet düzensizliğinde belli bir sebep saptanamayan durumlarda, ilaca gerek kalmadan aylar ilerledikçe ve emzirme azaldıkça kendiliğinden düzelme olur.

Doğumdan sonra adet başlamadan gebe kalmak mümkün mü?

adet

Kadın doğum yaptıysa ve emzirmeye devam ediyorsa en azından ilk 6 aylık süre içinde düzenli olarak adet görmesi çok da mümkün değil. Ancak gebelik, düzenli adetten çok, yumurtlama ile ilgilidir. Bu bağlamda kadın, düzenli olarak adet görmeye başlamadan önce de yumurtlayabilir ve dolayısıyla da gebe kalabilir. Bu sebeple de kadının adeti düzenli olarak gerçekleşemese de kadın, doktor önerisi ile korunmaya başlamalıdır. Bilimsel anlamda bakıldığında bir kadın doğumdan sonra; aralıklı veya düzensiz bir şekilde emziriyorsa doğumdan 3 hafta sonra, gece dahil çok düzenli olarak emziriyorsa da doğumdan 3 ay sonra korunmaya başlamalıdır.

Doğumdan sonraki ilk adet nasıl olur, belirtileri nedir?

Gebelik süreci de, emzirme dönemi de, adet düzeni de her kadın için farklılık gösterir. Ancak doğum sonrasında adetlerde görülen belirtiler de, gebe kalmadan önceki adetlerle benzerlik göstermektedir. Bu bağlamda bazı kadınlar adet başlangıcında çok şiddetli kasık ağrısı hissederken bazıları hiç ağrı hissetmeyebilir. Fakat bu konudaki genel durum hafif adet sancısı ve lekelenme ile arkasından gerçek adet kanamasının başlaması şeklindedir.

Doğum sonrası ilk adet kaç gün sürer?

Doğum sonrasında ilk adet genellikle 3-5 gün sürer. Eğer kanama daha uzun sürerse, kadın en fazla 1 hafta 10 gün kadar beklenmeli, bu süre içinde kesilmeyen kanamalarda ve aşırı miktarda kanama olması durumunda doktora başvurmalıdır. Doğumun ardından ilk adetin 3 günden kısa sürmesi ya da kahverengi lekelenmeler şeklinde çok az kanama olması kesinlikle bir problem olduğu anlamına gelmez. Doğum sonrasında normal karşılanmalıdır.

Doğumdan sonra 6 ay geçmesine rağmen adet olmazsa ne yapılmalı?

Doğumdan sonra beklenen süreler içinde adetin başlamaması durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Kadın, doktor reçetesi olmadan asla kendi kendine ilaç kullanmamalı ve ilaç dışı bitkisel çaylar, otlar, kürler tüketmemelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.