Tüp Bebekte Geç Tutunma Nedir?
24 Ocak 2018
Hamileyken Cinsel İlişkiye Girilir Mi?
25 Ocak 2018

Gebelikte 3. Ay

Gebelikte düşük yapma ve diğer pek çok risk ilk 2 ay içinde yüksektir. Ancak gebeliğin üçüncü ayına başarıyla ulaşmak demek, bebeğin artık biraz büyümesi ve düşük yapma gibi risklerin azalması demektir. 3. ay içinde fetüs, ilk 2 aydan daha hızlı büyümektedir. Bu sebeple de bebeğin gelişimi açısından 3. ayın önemli olduğu söylenebilir. Ancak anne adayının karnı hala büyümemiş ve gebelik dışarıdan belli olmuyordur. Eğer anne adayı çok zayıfsa karın hafifçe çıkabilirken normal kiloda ya da daha kilolu olan kadınlarda 5. Aydan önce karın belirginleşmez.

3 aylık hamilelikte neler yaşanır?

Gebeliğin başından itibaren sıklıkla yaşanan sabah bulantıları, hatta kusmalar gebeliğin 3. Ayından itibaren azalmaya başlar. Ancak yine de bu tür şikayetler kadınların bireysel özelliklerine göre de değişebildiğinden 5. aya kadar devam ettiği de görülebilir.

Gebelik ilerledikçe artacak olan tuvalete çıkma sıklığı bu dönemde ilk 2 aya göre artabilir. Ancak idrar yaparken yanma, kaşınma ve karıncalanma hissi olursa mutlaka doktora danışmak gerekir. Böyle durumlarda hamilelerde sıklıkla görülen idrar yolu enfeksiyonu olan sistitten şüphe edilir. Ancak gebeliğin sıradan semptomlarından olduğu için doktor, uygun bir antibiyotik önerecek ve her hangi bir sorun yaşanmadan tedavi edilecektir. Bu dönemde doktorun önerdiği antibiyotikler hem anne adayı hem de bebek için kesinlikle güvenilirdir. Bu tür şikayetleri olmayan gebelerin de riski azaltmak adına düzenli olarak test yaptırması önerilir.

Gebeliğin 3. aylında anne adayında vajinal akıntı miktarında da artış olur. Bu dönmede vücuttaki kan dolaşımı hızı artmaya başladığı için hormonsal değişimler ve lekelenme tarzında geçici kanamalar görülebilir.

Gebeliğin ilk 2 ayında sıklıkla şikayet edilen halsizlik, yorgunluk gibi şikayetler ise bu dönemde geçer ve anne adayı psikolojik olarak daha rahat hisseder.

Fiziksel değişiklikler düşünüldüğünde ise gebeliğin 3. Ayında anne adayının göğüs uçlarının rengi koyulaşır ve damarlar cildin altında mavimsi çizgiler olarak görülür.

Gebeliğin 3. ayında anne ve bebek gelişimi

gebelik

Gebeliğin 3. Ayına ulaşan embriyo artık fetüs olarak adlandırılmaktadır. Gebelikte ilk 3 aylık dönemin sonunda fetüsün kemikleri daha sağlam hale gelir. Gebeliğin 3. ayında fetüsün boyu 3 – 4 cm, kilosu ise yaklaşık 10 gram civarındadır. Bu ay içinde fetüsün nörolojik sistemi hızla gelişir, hücreler her dakikada yüzbinlerce çoğalır ve büyür.

Gebeliğin 3. Ayında organlar gelişimine devam etmekte, sinir sistemi, sindirim sistemi, kardiyovasküler ve ürüner sistemlerin temeli atılmaya başlanmaktadır. Fetüsün organları henüz basitçe gelişiyor olsa da zaman içinde daha karmaşık ve detaylı olarak gelişim devam edecektir. Gebeliğin 3. ayının üçüncü haftasında kollar ve bacaklar oluşur. Bu ay içinde motor ve duyu sinir sistemleri gelişmeye başlarken fetüsün ilk doku hücreleri de meydana gelir. 3. ayın sonundaki ultrason muayenesinde fetüsün kol ve parmaklarının iyice belirginleştiği, gözler, burun, ağız ve kulakların tanımlanabildiği görülür.

Gebeliğin 3. ayı dikkat edilmesi gerekenler

gebelik-2

Gebeliğin 3. ayına gelindiğinde anne adayı ayağa kalktığında, ani hareket ettiğinde sıklıkla baş dönmesi yaşar. Bu sorun, kan dolaşımının hızlanmasından kaynaklanmaktadır. Bu dönemde yoğun çalışma temposu, uzun süre uykusuz kalmak ve yetersiz beslenme baş dönmesi nöbetlerini arttırır. Bu sebeple evde ya da işte çalışırken sık sık kısa molalar vermek iyi gelir.

Gebelikte en sık karşılaşılan sorunlardan birisi ağız ve diş sağlığı problemleridir. Özellikle gebeliğin 3. ayından başlayarak ağız içi hijyenine önem vermek, dişleri düzenli olarak en az günde 2 kez fırçalamak gerekiyor. Bu dönemde hem ağız içi temizliğine yeterli özeni göstermemek hem de artan hormon salgıları diş kayıplarına ve diş etlerinin kanamasına neden olabilir.

Gebeliğin başından itibaren dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de kesinlikle ağır eşyaların kaldırılmaması, taşınmaması gerekliliğidir. 3. ayda da rahime baskı yapabileceği için anne adayı ağır nesneler kaldırmamaya dikkat etmelidir.

Artık yavaş yavaş kilo almaya başlayan ve hormonlardan kaynaklı olarak dengesini sağlamakta zorluk yaşayabilen anne adayı yüksek topuklu ayakkabılarını bir kenara kaldırmalı ve spor ayakkabı gibi daha rahat ayakkabılar giymeyi tercih etmelidir. Zira yüksek topuklu ayakkabılar hem yürürken daha kısa süre içinde yorulmasına hem de istenmeyen kazalar yaşanmasına sebep olabilir.

Gebeliğin 3. ayında beslenme nasıl olmalı?

gebeliğin 1. haftasında nasıl beslenilmeli

Gebeliğin 3. ayında anne adayı iştahının normalden fazla arttığını hissedecektir.  üçüncü ayı iştah artışını en net hissettiğiniz dönem olacaktır. Kadınlar arasında bazı farklılıklar gözlense de eğer ilk 2 ayda sıkça yaşanan mide bulantıları azaldıysa iştahta da fark edilir bir artış olur. Hal böyle olunca da beslenmede kontrol sağlanmazsa, anne adayı kalorileri hesaba katarak beslenmezse kilo artışı kaçınılmaz olacaktır. Unutulmamalıdır ki, gebelik boyunca ortalama 15 kilo kadar almak normal karşılanırken bundan fazlası anne adayının ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bununla birlikte gebelik süreci de alınan fazla kilolar nedeniyle riske girebilir.

  • Gebeliğin 3. ayında azalmakla birlikte devam da edebilen mide bulantılarını önlemek için B6 vitamini açısından zengin gıdalara ağırlık verilmesi önerilir. B6 vitamini hem bebeğin gelişimini hem de anne adayının ruh halinizi olumlu anlamda destekleyecektir. Bu bağlamda gün içinde düzenli aralıklarla narenciye ürünleri, yumurta ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmesi önerilir.
  • Bu süreçte taze meyve ve sebzeleri bolca tüketmekte fayda varken, hazır konserve ürünlerden uzak durmak gerekir.
  • Sağlıklı beslenme programında proteinler, vitamin ve mineraller kadar çok önerilmeyen karbonhidratlar da 3. ayda bebeğin gelişimi için hayati önem taşımaya başlar. Bu bağlamda beslenme sepetine tam buğday unundan yapılmış ekmek, esmer pirinçten yapılmış pilav, tatlı patates ve baklagiller gibi ürünlerin eklenmesi gerekir. Ancak hazır gıdalar, aşırı yağlı, tuzlu, şekerli besinler ve hamur işleri sağlıklı beslenmenin bir parçası olamaz.
  • Gebelik beslenmesinde çok önemli olan proteini et ürünlerinden almak en doğru tercih olacaktır. Ancak bu etin hijyenik koşullarda hazırlanması ve kesinlikle iyi pişmiş olması çok önemlidir. Bu bakımdan dışarıda değil de evde pişirilmiş, hazırlanmış et yemekleri çok daha sağlıklı olur.
  • Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı olan süt ve süt ürünleri gebelik boyunca olduğu gibi 3. ayda da çok gereklidir. Doğru koşullarda üretilen ve saklanan süt ürünleri ve özellikle de evde mayalanan yoğurt bu dönemde hem anne adayının hem de bebeğin ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve mineralleri temin eder.
  • Normal dönemde ve özellikle de gebelikte hamburger ve pizza gibi fast-food besinlerden tamamen uzak durmak gerekiyor. Bu besinler hem genel vücut sağlığı için zararlıdır hem de fetüse zarar verebilecek mikroorganizmalar içerebilir.
  • Gebelikte en sık yaşanan sorunlardan birisi olan kabızlığı önlemek için bolca meyve ve sebzelerle, lif içeren gıdalarla beslenmek en doğru yaklaşım olacaktır.
  • Gebeliğin 3. ayında ve aslında tamamında bol baharatlı ve yağlı gıdalar hazımsızlık, gaz ve mide bulantısı gibi sorunlara sebep olabileceği için kaçınmakta fayda vardır.
  • Gebelik boyunca yaşanabilecek pek çok sağlık sorununun önlenmesi için belki de en basit yöntem gün boyu bolca su tüketmek, günde en az 2 litre su içmektir.

Gebeliğin 3. ayında kaç kilo alınır?

Gebeliğin 3. ayında mide bulantıları yavaş yavaş geçmektedir. Bu sebeple de anne adayının iştahı artar. Bu iştah artışına paralel olarak da kilo alımı hızlanacağı için kontrollü beslenmekte fayda var. Bu dönemde anne adayı normal beslenmesinde aldığı kaloriden sadece 300 kalori fazla alması yeterlidir. Bu şekilde 3. ay içinde anne adayları yaklaşık 1.5 -2 kilo alınması normal karşılanır. Eğer daha fazla alınıyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.