G Noktası Nedir, Nasıl Bulunur?
7 Şubat 2018
Gebelikte 6. Ay
8 Şubat 2018

Gebelikte 5. Ay

Gebeliğin 5. ayına gelen anne adayının karnı artık iyice belirginleşmiştir. Özellikle bu ay içinde anne adayının cildi parlak bir görüntüye kavuşur. Bu süreçte bebeğin sağlıklı gelişimi için anne adayının beslenmesi, yaşam konforu kadar duygusal açıdan rahat olması da çok önem taşır. Dolayısıyla mutlu, huzurlu ve rahat anne adaylarının bebekleri daha iyi gelişecektir.

Gebeliğin 5. ayında yaşanan değişikler ve gelişim

  • Anne karnındaki fetüsün büyümeye başlamasıyla birlikte 5. ayda fiziksel değişimler çok hızlı gelişir.
  • Vücuttaki kan akışı hızlandığı için anne adayının vücut ısısı artar, kış mevsiminde bile aniden sıcak basar. Bu dönemde avuç içlerinde belirgin kırmızı çizgiler gelişebilir.
  • 5. ay içinde anne adayı, daha fazla hava alma ihtiyacı duyar.
  • Bacaklardaki damarlar artık çok daha belirginleşir. Eğer anne adayı normalden daha kilolu ise varis oluşur. Özellikle de uzun süre ayakta kalmak ya da uzun süre yatmak durumunda bacaklarda ağrı hissedilir.
  • Gebeliğin gerektirdiği gibi beslenen anne adaylarında saç dökülmesi görülmezken, hatta saçlar çok daha kalın ve parlak görünür. Ancak yetersiz beslenen anne adaylarının vücudundaki gerekli mineral ve vitaminleri büyümek için bebek alacağı için saçlarda ve tırnaklarda kırılma, güçsüzleşme görülür. Hatta bu sebeple ve özellikle de yetersiz kalsiyum alımı durumunda bazı anne adayları diş kayıpları bile yaşayabilir.
  • Bu dönemde artan hormonlar dolayısıyla anne adaylarının ruh hali hızlı bir değişim gösterir. Bunun yanında gebeliğin daha belirgin olması da ebeveyn olma korkusunu beraberinde getirebilir. Anne adayının karnı büyümeye başladıkça, bir çocuğu yetiştirebilme yeteneklerine yeterince sahip olup olmadığı sorusunun yanıtı endişelendirebilir. Bu sorun için endişelenmeye gerek yoktur. Zira her anne adayını bunu yaşar ve bu aslında hormonsal değişimlerin doğal bir sonucudur.

Gebeliğin 5. ayında dikkat edilmesi gerekenler

hamilelik

Bebek hızla büyümekte ve hem bebek hem de plasenta ağırlaşmaktadır. Bundan dolayı da anne adayı her geçen gün daha fazla ağırlık hisseder, bel ağrısı yaşayabilir. Bu süreçte vücudun ağırlık merkezi değişir ve bu değişiklik kas gerginliğine sebep olur. Bu rahatsızlıkları en aza indirebilmek adına anne adayının bilinçli ve sağlıklı bir duruşa sahip olması gerekir. Bununla birlikte siyatik sinirlere baskı olur ve omurgadan bacaklara kadar uzanan bu sinirler büyümeye devam eden bebek tarafından sıkıştırılır ve rahatsızlık verir.

Bu dönemde yaşanan olumsuz etkileri en aza indirebilmek adına; büyüyen karnın ağırlığını desteklemek için gebelik kemeri kullanmak son derece rahatlatıcı bir seçim olur.

Gebeliğin başından itibaren olduğu gibi 5. ayında da ağır nesneler kaldırmamak gerekir. Anne adayının bir şey kaldırması gerektiğinde kalça ve kollardan destek alınmalı ve ağırlığın baskısı bele verilmemelidir.

Gebeliğin 5. ayında ciltte yer yer kızarıklar oluşabilir. Özellikle koltukaltı, kasık ve göğüslerin altında görülen bu kızarıklıkları hafifletmek için ılık duş almak önerilir.

Anne adayının karnı hızla büyüdüğü için artık pamuklu ve keten gibi yumuşak kumaşlarda kıyafetler seçmek daha doğru olur. Özellikle de iç çamaşırlarının ve pantolonların dar ve sıkı olmaması önemlidir.

5 aylık gebelik bebek gelişimi nasıl olur?

  • Gebeliğin 5. ayından itibaren bebek hızla büyüdüğü için ultrason görüntülerinde çok daha net görülür.
  • Bu ay içinde bebeğin boyu ortalama 13 cm, kilosu ise 300 gram civarındadır.
  • Bu dönemde bebeğin cildi saydamken, kan damarları daha görünür bir hale gelir.
  • Bebeğinizin bacağı, bedeninin geri kalan kısmından, kollarından daha uzun ve orantısızdır.
  • Vücuttaki kemiklerin kalınlaşması ve uzaması ise düzenli aralıklarla kalsiyum birikimi sayesinde devam eder.
  • Gebeliğin 5. ayı, bebeğin üreme sisteminin gelişmesi açısından da önem taşır. Bu dönemde kız bebeklerin yumurtalıkları, erkek bebeklerin ise testisleri gelişmeye başlar.
  • Bebeğin meme bezleri  göğüslerinde belirgin hale gelir.
  • Bu süreçte bebeğin birincil ve azı dişleri oluşmaya başlarken, anne adayının her gün su ile birlikte tüketeceği florür diş minesinin gelişimine fayda sağlar.
  • Bebeğin parmak izleri de bu ay içinde netleşir.
  • 5. ayın sonuna gelindiğinde böbrekler tamamen işlevsel hale gelir. Bu ayın sonundan itibaren idrar üretimi başlar.

Gebeliğin 5. ayında yapılan muayene ve testler

hamilelik

Gebeliğin 5. ayında yapılan rutin ultrason taramasının yanında doktor kromozom anormallikleri saptamak için de ekstra bir test yapılmasını isteyebilir. Bu test genellikle yüksek riskli gebelik durumlarında istenmekte ve gebeliğin 18. haftasından sonra yapılmaktadır. 5. aydaki rutin muayenede ise; kan ve idrar testi, ağırlık ve kan basıncını kontrol etme, fetal kalp atışını izleme, rahmin boyut ve şeklini ölçme ile görünür ödem bulgularını arama gibi testler, kontroller uygulanır. Ayrıca gebeliğin 5.ayında kimi zaman kanama yaşanabiliyor. Bu kanama her ne kadar çoğunlukla düşüğe işaret etmese de, yine de doktora başvurmak gerekiyor.

Gebeliğin 5. ayında beslenme nasıl olmalı?

Gebeliğin 9 ay 10 gün gibi bir süre devam ettiği düşünüldüğünde 5. ay gebeliğin tam da ortasına denk geliyor.  Bu süreçte bebek büyüme evresinin ortasında olduğu için anne adayı diyet yapmayı, bazı vitaminler ve mineraller bakımından yoksun beslenmeyi asla aklından bile geçirmemelidir. Bu bağlamda yeterli miktarda karbonhidrat, protein, vitamin, mineral ve yağ alarak bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm besinlerin sağlanması önemlidir. Aynı şekilde hamilelikte doktorun önerdiği dozda ve aralıklarla folik asit, kalsiyum ve demir gibi gerekli besinlerin yeterince alınması gerekiyor. Her ne kadar bunlar takviye tabletleri şeklinde alınsa da besinlerle doğal yoldan almak en doğrusudur. Bu bağlamda mercimek, kuru fasulye, nohut, fava, böbrek, soya, ıspanak ve bamya gibi sebzeler folik asit içeriği açısından, yeşil yapraklı sebzeler ve sığır eti demir ihtiyacı için, süt ürünleri ise kalsiyum ihtiyacını karşılamak için yeterince tüketilmelidir. Ayrıca gebelik beslenmesinde çok önemli olan C vitamini de; portakal, limon gibi narenciyelerden alınabilir. C vitamini açısından çok zengin olan bu besinler bolca da tiamin ve folat içerirler.

Gebeliğin 5. ayında kaç kilo alınır?

Evet, gebelikte anne adayının iştahı ve besin ihtiyacı artar. Ancak bu durum anne adayının aşırı kilo almasını gerektirmez. Bunu önlemek için her besin grubundan azar azar tüketmek önemlidir. Gebeliğin ilk 4 ayında yaklaşık 3-4 kilo alan anne adayı, bu ay içinde 1.5-2 kilo daha alır. Ancak 5. ay içinde alınan kilonun 3 ve üzerine asla çıkmaması gerekir.

 Hamileliğin 5. ayında cinsel ilişki yaşanabilir mi?

Gebelikte cinsel ilişki olmalı mı, olacaksa ne sıklıkta ve nasıl olmalı gibi soruların yanıtları çokça merak edilir. Aslında diğer faktörlerin normal seyrettiği bir gebelikte son aya kadar eşlerin normal bir cinsel yaşamı olabilir. Doktor, aksini söylemediği sürece sorun yoktur. Bu bağlamda gebeliğin 5. ayında da cinsel ilişkiye girmek gebelik için zararlı değildir. Bununla birlikte cinsel ilişkide enfeksiyona dikkat etmek önemlidir. Aslında bebek amniyotik kese tarafından korunduğu için güvenli bir şekilde cinsel ilişki yaşanabilir. Ancak temizliğe, hijyen kurallarına dikkat etmek ve vajinal kanam olması durumunda mutlaka doktora başvurmak önemlidir. Gebelik boyunca yaşanan cinsel ilişkide kadının göğsü ve karnına baskı uygulanmaması, uterus kasılmalarını önlemek için meme ucunu uyarmaktan kaçınılması önem taşır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.