Gebe her kadın kesinlikle karından muayene edilmelidir. Bu abdominal muayeneyle
intrauterin gelişme geriliği, polihidroamnios veya çoğul gebeliğe bağlı olarak görülen
karında aşırı büyüme ve diğer olası sorunlar gebeliğin erken döneminde saptanır. Bu muayenenin gözlem kısmında ayakta ve yatar durumda karnın şekli, iskelet sistemi ve
vertebral kolona ait değişiklikler detaylıca gözlenir. Bu gözlemlerde sivri karın pelvis darlığını, sarkık karın ise baş-pelvis uyuşmazlığını akla getirir. Abdominal muayenenin abdominal palpasyon kısmında ise leopold manevraları ile fundus yüksekliği ve fetusun geliş şekli belirlenir.
Leopold manevraları nedir?
Leopold manevraları; gebelikte bebeğin pozisyonu, prezentasyonu, angajman ve seviyesini belirlemek için karın üzerinden yapılan muayenedir. Gebeliğin 5. ayından sonra uygulanan Leopold manevraları gebeliğin durumu ve sağlıklı devam edip etmediği konusunda çok önemli bilgi verir. Palpasyon işlemi (elle dokunarak yapılan muayene) öncesinde mesane boşaltılır. Palpasyon işleminde el ve parmak hareketleri yumuşak olmalı ve eşit kuvvette bastırılmalıdır. Aksi halde çok ciddi kontraksiyonlara neden olabilir. Leopold manevraları muayenesi başlamadan önce hastanın idrarını yaparak mesanesini boşaltması fayda sağlar. Bu sayede muayeneden daha sağlıklı veriler elde etmek, doktorun daha doğru çalışması mümkün olacaktır. Leopold manevralarını sıralayacak olursak:
1- Leopold manevrası
Bu manevra ile fundus yüksekliği ölçülür ve bu sayede ortalama gebelik haftası belirlenir. Uterusun karın içinde ne kadar yükseldiği 1. Leopold manevrası ile tespit edilir. 1. Leopold manevra uygulamasında;
Kadının fundus yüksekliği ve ortalama kaç haftalık gebe olduğu şu kriterlere göre değerlendirilir:
2- Leopold manevrası
Fetüsün sırtının hangi tarafa dönük olduğu 2. Leopold manevrası ile belirlenir. Bunu anlamak için uzman;
3- Leopold manevrası
Bebeğin hangi kısmının pelvise doğru yerleştiği 3. Leopold manevrası ile belirlenmektedir. Bu manevra için uzman;
4- Leopold manevrası
Doğumun yaklaştığı dönemde bebeğin pelvise doğru olan kısmının pelvise yerleşip yerleşmediği 4. Leopold manevrası ile belirlenir. Bunun için muayeneyi yapan uzman;
Bu yukarıda sayılan 4 tane Leopold manevrasının yanında bazı kaynaklarda 5. Leopold manevrası şeklinde adlandırılan “Zangemeister manevrası” da uygulanmaktadır. Alman jinekolog Wilhelm Zangemeister tarafından tanımlanan Zangemeister manevrası; doğum başladıktan sonra uygulanır, amaç baş – pelvis uygunsuzluğunun olup olmadığını belirlemektir.
Günümüzün tıbbi ve teknolojik imkanları doğrultusunda bebeğin anne karnındaki durumu ve geliş şeklini daha net belirleyebilmek ve bu manevrada belirlenen bulguların doğrulanması için ultrason muayenesinden de faydalanılmaktadır. Özellikle anne adayının obez ve polihidramnios olduğu gebeliklerde Leopold manevralarının başarıyla uygulanması zor olabilmektedir.
Leopold manevralarının bazı uygulama kısıtlamalarının olabilmesi dolayısıyla, günümüzde daha çok ultrason muayenesinden elde edilen veriler değerlendirilmektedir. Zira ultrason muayenesi; hem her gebe kadın için uygundur hem de her doktorun kolaylıkla uygulayabileceği, her hangi bir sorun yaşanmayan bir tekniktir. Günümüzde Leopold manevraları yerine daha çok ultrason muayenesinin konforu ve uygulama kolaylığı tercih edilir.
Tüm bunların yanında gebelikte elle muayene ve transvajinal ultrasonun gebeliğe zarar verebileceği, düşüğe yol açabileceğine dair yanlış inanışlar bulunmaktadır. Ancak ne transvajinal ultrason, ne de elle muayene bebeğe hiçbir zarar vermez. Bunlardan dolayı hiçbir gebelikte düşük, kanama veya başka bir risk oluşması imkansızdır. Zira gebelik rahmin içerisindedir, bu muayeneler ise tamamen rahmin dışarısında, rahim ağzına kadar olan bölgeleri ilgilendiren alanda yapılan muayenelerdir. Gebelik döneminde gerektiği halde bu tür muayeneleri olmaktan çekinen, kaçınan anne adayları olumsuz bazı sonuçlar yaşayabilirler. Bazı vakalarda bu tür muayeneler, hasta istemediği için yapılamıyor ve bazı hastalıkların, sakıncalı durumlar ve bebeğin, anne adayının hayatını riske atacak durumlar gözden kaçabiliyor. Bu bakımdan gebeler öncelikle bu dönemde en büyük yardımcılarının onlarla ilgilenen doktorları olduğunu bilmeliler ve doktor – hasta ilişkisinin güvene dayalı olduğunu kabul etmeliler. Çünkü doktor, gerekmeyen ve hatta zarar verebilecek hiçbir uygulamayı yapmayacaktır.