Hamilelikte Çok Fazla Çikolata Yemek Zararlı Mı?

Hamilelikte Sigarayı Bırakmanın Yolları
11 Nisan 2018
Hamilelik Sırasında Kilo Alımı Nasıl Yönetilir?
13 Nisan 2018

Hamilelikte Çok Fazla Çikolata Yemek Zararlı Mı?

Çikolata; kadın, erkek, genç, yaşlı hemen herkesin en çok sevdiği tatlı atıştırmalıklardan birisidir. Özellikle kadınlar adet dönemlerinde, kendilerini stres altında hissettiklerinde, mutsuz, gergin anlarda bir dilim çikolataya ihtiyaç duyarlar. Gebelik dönemi de kadınların en hassas ve genellikle iştahlarının en açık olduğu dönem olduğundan çikolataya olan eğilim tartışılmaz. Ancak gebelik beslenmesinde her bir besin grubundan yeterli ve dengeli tüketmek, hiçbir besini ise gereğinden fazla tüketmemek çok önemlidir. Aslında makul miktarları aşmamak koşuluyla normal seyreden her gebelikte çikolata tüketilebilir. Ancak doktorun özel bir beslenme programı hazırladığı, bazı besinlerin yasaklandığı ya da kısıtlandığı gebeliklerde beslenme programının dışına çıkmamak gerekir.

Kontrollü tüketilen çikolata faydalı olabilir!

Tüm dünyada en sevilen besin maddelerinden birisi olan çikolata; kafein ve teobromin adlı maddeleri içinde barındırmaktadır. Bu maddeler vücuda sınırlı miktarda, kontrollü olarak alındığında insan vücudu üzerinde çeşitli olumlu etkiler yaratır. Gebelik döneminde çikolata tüketiminin etkilerine dair yapılan bilimsel çalışmalar, olumlu ve sevindirici sonuçlar vermiştir. Araştırmalara göre gebelikte makul miktarda çikolata tüketimi, anne adayını gebelik zehirlenmesinden ve gebelikte yüksek tansiyondan koruyucu etki göstermektedir.  Uzmanlara göre çikolatanın içinde bulunan teobromin maddesi bebeğin kordon kanına geçer ve bu sayede yüksek tansiyon yaşanma riski azalır. Teobromin adlı madde, bitter çikolatada daha fazla bulunduğundan ve bitter çikolata daha az kalori içerdiğinden gebelikte daha çok bitter çikolata önerilmektedir.

Gebelikte fazla tüketilen çikolata zararlı olabilir!

Evet, çikolata hem çok lezzetli hem de sınırlı tüketildiğinde faydalı olabilir. Ancak çikolatanın içinde bulunan kafeinin de gebelikte zararlı olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Gebelik öncesinde anne adaylarının çok sevdiği, sıklıkla tükettiği, ancak gebelikte günde 1 – 2 fincana düşürmek zorunda kaldığı çayda, kahvede bulunan kafein çikolatada da bulunmaktadır. Hal böyle olunca gebelikte nasıl ki çay, kahve sınırlanıyorsa, çikolata da sınırlandırılmalıdır. Zira gebelikte aşırı kafein tüketimi erken doğum, düşük ya da gebelik zehirlemesine yol açabiliyor. Bu bakımdan çikolata da aşırıya kaçılmadığı sürece gebelikte tüketilebilir, anne adayının moralini, motivasyonunu arttırır. Çikolatanın içindeki bazı maddelerin mutluluk hormonu diye tanımlanan serotonin hormonu salgılanmasına yardım ettiği bilinmektedir. Anne adayı çikolatanın verdiği olumlu ruh hali ile gebeliğin olumsuz belirtilerini hafifletebilir.

Gebelikte ne kadar çikolata yemek uygun olur?

hamilelikte-cikolata-1

Her gebelik kendine özgü, anne adayının metabolik özelliklerine özgü bileşenler barındırmaktadır. Bu bakımdan tıpkı diğer besinlerde olduğu gibi çikolata konusunda da anne adayı için uygun doz farklıdır. Burada önemli olan anne adayının kilosudur. Ancak genel olarak söylemek gerekirse kilo alım süreci normal devam eden anne adayları haftada 2 – 3 kez çok büyük olmayan dilimler halinde bitter çikolata tüketebilirler. Kısıtlı olarak tüketildiğinde her hangi bir zararı ya da olumsuz etkisi olmayacaktır.

Çikolatadaki yağ ve kalori oranı çok önemli!

hamilelikte-cikolata

Gebelik döneminde çikolata yemek faydalı, ancak elbette ki kısıtlı miktarda tüketilmeli. Özellikle de gebelik söz konusu olduğunda tüketilen çikolatanın yağ ve kalori oranları da çok önemlidir. Zira gebeliğin normal seyretmesi için anne adayının kalori alımına dikkat etmesi gerekir. Gebelikte aşırı kalorili besinler tüketmek hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkiler, doğumu da güçleştirir. Aşırı kalorili besinler tüketen anne adayları gebelikte; şeker hastalığı, yorgunluk, halsizlik, ödem, varis, hipertansiyon gibi sorunlar yaşayabilirler. Bu tür bir gebeliğin sonucunda da normal doğum yapmak güçleşir, sezaryen doğuma gidilebilir.

Çikolatadaki kafein oranına dikkat edilmeli!

Gebelik beslenmesinde uzmanların en çok dikkat ettikleri ve kontrol altına alınmasını istedikleri konulardan birisi kafeindir. Zira gebelikte aşırı kafein almak gebelik açısından ciddi sorunlara yol açabiliyor. Anne adayları nasıl ki; kafein içeren çay ve kahveleri kontrollü olarak tüketiyorlarsa, aynı şekilde çikolataya da dikkat etmek durumundalar. Bu bakımdan gebelikte çikolata tüketirken içindeki kafein oranına da dikkat edilmelidir. Uzmanlar anne adaylarının günlük 200 miligramı geçmeyecek kadar kafein tüketimine izin vermekteler. Ancak bu 200 miligramın gün içinde içilen çay, kahve ve çikolatanın tamamının toplam kafein oranı olduğu da unutulmamalıdır.

Çikolatadaki şeker gebelikte zararlı olabilir!

Gebelikte sağlıklı beslenmenin esası; her bir besin grubundan yeterli ve dengeli oranlarda almak, aşırı yağlı, tuzlu, şekerli besinleri mümkün olduğunca kısıtlamak, protein, vitamin ve mineraller açısından ise zengin beslenmek şeklindedir. Hal böyle olunca da çikolataya o tadı veren şeker gözden kaçırılmamalıdır. Zira çikolata içinde yoğun olarak şeker bulunuyor. Gebelikte kan şekeri ile ilgili sorun yaşayan anne adayları çikolatadan uzak durmalı, normal bir gebelikte de sınırlı miktarda çikolata tüketilmelidir. Gebelikte aşırı çikolata tüketen anne adaylarında gebelik şekeri ( gestasyonel diyabet ), aşırı kilo alımı ve diş sağlığı problemleri yaşanma riski yüksektir.

Çikolatanın faydaları nelerdir?

hamilelikte-cikolata-2

Bir kişi şeker hastası olmadığı sürece ya da doktor tarafından özellikle yasaklanmadığı sürece makul ölçülerde çikolata tüketebilir. Aynı yaklaşım gebelik dönemi için de geçerlidir. Zira çikolatanın bazı faydaları da bulunmaktadır. Sağlıklı koşullarda üretilen, güvenilir bir markanın ürünü olan çikolataların içinde bolca bulunmaktadır. Sağlıklı beslenen herkesin gün içinde bir miktar kalsiyum alması gerekir. Bu şekilde kemik ve diş sağlığı korunmakta ve desteklenmektedir. Gebelikte ölçülü olarak tüketilen çikolata da hem anne adayı hem de bebek için koruyucu, bağışıklık sistemini güçlendirici, kalp hastalıklarından ve kanser türlerinden koruyucu etkiler gösterir. Sağlıklı koşullarda üretilmiş olan çikolatanın içindeki antioksidanlar bünyeyi güçlendirici özelliktedir. Bu konuda yapılan araştırmalara göre gebelik sırasında tüketilen çikolata annelerde preeklampsi, yani gebelikte yüksek tansiyon riskini azaltmaktadır.

Gebelikte bitter çikolata tüketmenin faydaları

  • Bitter çikolata teobromin açısından zengindir ve bu sayede kalp ve damar sağlığını korur, kasları rahatlatır, kan damarlarını genişletir.
  • Bitter çikolata bolca magnezyum içerir ve bu sayede kan basıncını düşürücü ve hipertansiyonu engelleyici rol oynar.
  • Sağlıklı bir vücut için antioksidanlar çok büyük önem arz etmektedir. Çünkü antioksidanlar, vücuda, hücrelere zarar veren serbest radikalleri, yani toksik yan ürünleri nötralize ederler. Vücuda giren toksik yan ürünler, sigara dumanı, kimyasallar, deterjanlar ve böcek ilacı gibi maddeler hücreler için çok zararlıdır. Olumsuz etkisi olan bu serbest radikaller, vücutta doğal hücre metabolizmasının yan ürünleri olarak da üretilmektedir. Antioksidanlar bakımından zengin beslenen kişilerin vücudunda ise bu serbest radikallerin kansere ve diğer hastalıklara dönüşmesi önlenir. Çikolatanın içeriğinde bulunan flavanoid de bu anlamda çok etkili bir antioksidandır ve bitter çikolatalar flavanoid açısından çok zengindir.
  • Çikolata, kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Çikolatanın içerdiği maddeler kişinin; beyninde, omurgasında ve diğer organlarında endorfin denilen nörotransmiterlerin aktif olmasını sağlar. Vücuttaki endorfin seviyesindeki artış da genel olarak kişiye keyif verir. Bununla birlikte çikolatanın serotonin, antidepresan özellikleri de ruh halini iyileştirici etki gösterir.
  • Gebelikte tüketilmesi özellikle önerilen bitter çikolata, kötü kolestrolü düşürücü özelliktedir. Zira çikolatada, zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağ ile aynı olan oleik asit adı verilen sağlıklı tekli doymamış yağ bulunmaktadır. Bununla birlikte stearik asit denilen doymuş yağ içeriği de kolesterol üzerinde olumsuz bir etki göstermez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.