Doğum Sonrasında Sağlıklı Kilo Verme Yolları

Kapsamlı Kromozom Taraması
24 Nisan 2018
Gebelikte Saç Boyatmak Güvenli midir?
30 Nisan 2018

Doğum Sonrasında Sağlıklı Kilo Verme Yolları

9 aylık uzun ve zorlu bir sürecin ardından sağlıklı bir bebeği kucağa alabilmek çok büyük bir mutluluktur. Gebeliğin başından sonuna kadar anne adayını en çok endişelendiren konu bebeğin gelişimi ve sağlığıdır. Her şeyin yolunda gittiği bir gebeliğin ardından anne adayının artık düşünmesi gereken hususlar; bebeğini anne sütü ile yeterince besleyebilmek ve kendi vücudunun sağlığı için de doğum sonrası kilosuna bir an önce dönebilmektir. Zira 9 ay boyunca bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için anne adayının normalden biraz daha fazla yemesi, içmesi gerekti ve bunlar da kilo olarak geri döndü. Doğumun ardından ise sağlıklı, sabırlı ve düzenli bir beslenme programı ile aslında çok da uzun olmayacak bir süre içinde eski kiloya dönmek mümkün olabilir.

Anne adaylarının gebelikte kaç kilo alacağı, kaç kilo almasının doğru olduğu hususunda temel belirteç kesinlikle anne adayının gebelik öncesi kilosudur. Şöyle ki; kendi boyunun uzunluğuna göre “normal” kabul edilen kiloda gebe kalan kadınlar gebelik süresince 11 – 14 kilo almalı, normalden daha zayıf olarak hamile kalanlar yaklaşık 15 – 16 kilo ile gebelik sürecini tamamlarken, fazla kilolu bir şekilde gebe kalan kadınlar 9 ayda 9 – 10 kilo almalılar. Bu bağlamda her anne adayının gebelikte alacağı kilo miktarı gebelik öncesi kilosu, gebelik dönemi beslenmesi ve gebelikte yaşadığı semptomlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Gebelikte alınan kilo miktarına göre de doğum sonrasında eski kiloya dönmek için harcanacak çaba ve zaman da değişmektedir. Ancak gebelik öncesi kiloya dönebilmek için izlenmesi gereken genel geçerli basit önlemler ve uygulamalar da bulunmaktadır. Aşağıdaki önerilere dikkat ederek kilo vermek mümkün olacaktır. Elbette ki kilo verme süreci söz konusu olduğunda sağlıklı beslenmek ve yeterince egzersiz yapmak en doğru yaklaşımlar olacaktır.

  • Temel bir hedef belirleyin!

Yapılacak iş her ne olursa olsun, kesinlikle mantıklı, gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirlemek çok önemlidir. Zira bir amaç olursa ona ulaşmak için daha fazla çaba harcama eğiliminde olmak mümkün olacaktır. Hamileliğini sağlıklı bir şekilde tamamlayıp, sağlıklı bir bebek dünyaya getiren kadın, gebelik öncesindeki kilosuna ulaşmak için tam olarak kaç kilo vermesi gerektiğini belirlemeli, ardından bu hedef için belli bir zaman aralığı koymalıdır. Ancak kilo vermek kesinlikle yavaş ilerlemesi gereken bir süreç olduğundan ayda 3 -4 ya da 5 kilo vermek doğru olacaktır. Şöyle ki; anne adayı bu fazla kiloları 37 – 40 haftalık bir zaman diliminde aldığı için kilo vermek için de en az bu kadarlık bir zamana ihtiyaç vardır. Bu amaçla doktorla ve beslenme uzmanıyla konuşup hedeflere uyumlu olacak iyi bir diyet programı belirlemek en doğrusudur. Bir de bunun yanında her gün düzenli olarak egzersiz yapmak kilo verme sürecini daha hızlı ve sağlıklı hale getirecektir.

  • Sağlıklı bir şekilde beslenin!

hamilelikte-beslenme-3

Doğum sonrasında kilo verebilmek kadınlar için çok önemlidir. Ancak bebeğini anne sütü ile besleyen kadınlar bu konuda çok şanslılar. Bebeğine anne sütü veren bir kadının kesinlikle sağlıklı beslenmeli ve asla aç kalmamalıdır. Bu süreçte hem çok besleyici hem de düşük kalorili besinler tercih edilmelidir. Meyveler, sebzeler, tahıllar ve fındıklar ve proteinler gibi besleyici yiyecekler, tercih edilirken, her türlü işlenmiş ve rafine edilmiş gıdalardan uzak durulmalıdır. Sağlıklı beslenmek için beslenme programına elma, muz, tam buğday, yulaf, badem, biber, havuç, ıspanak, domates ve mercimek mutlaka eklenmelidir. Sağlıklı beslenmek ve bu süreçte vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumu da alabilmek adına süt, yoğurt, ayran ve peynir de mutlaka tüketilmelidir.

  • “Süper besinler” tercih edin!

Emziren kadınların vücudunun ihtiyaç duyduğu besinler, en sağlıklı, en besleyici olanlardır. İşte bu sebeple de sağlıksız abur cuburlara, kalorili hazır gıdalara zaten beslenmede yer yoktur. Bu bağlamda sağlıklı beslenmek isteyen herkesin tüketmesi gereken kırmızı et, balık, yumurta, çeşitli meyveler, sebzeler kesinlikle “süper besinler” dir.

  • Diyete dikkat edilmeli!

Kilo vermek için diyet yapmak artık klasikleşmiş bir durumdur. Ancak aslında belli başlı besin gruplarının hiç tüketilmemesi anlamına gelen “diyet” sözcüğü yeni doğum yapmış kadınlar için hiç de kolay kabul edilememektedir. Yeni doğum yapmış kadının bazı gıdalardan tamamen mahrum olması da, strese sebep olarak doğum sonrasında kilo alımına bile neden olabilir. Bununla birlikte sağlıklı beslenememek de süt üretimi olumsuz etkiler, bebek emmeyi bırakabilir. Bunun yerine yeterli, sağlıklı, dengeli beslenmeye olanak veren bir beslenme programı çok daha faydalı olacaktır. Doğum sonrasında kadının gün içinde aldığı kalori miktarı kesinlikle 1800’ün altına düşmemelidir.

  • Bolca su için!

su

Kilo verme çabasının en kolay ayağı kesinlikle bol bol su içmektir. Vücuttaki toksinleri atmak, idrar yolları enfeksiyonlarını önlemek, dehidrasyonun önüne geçmek, metabolizmayı hızlandırmak, vücutta yağ depolanmasını önlemek, var olan yağları da yakmak için günde en az 2 buçuk litre su içilmesi gerekiyor. Özellikle de içilen suyun cilt sağlığını daha fazla koruması, iç organların sağlığını daha çok desteklemesi için 1 her 1 litre suyun içine çeyrek limon sıkmak ve 1 tatlı kaşığı bal eklemek çok daha iyi olur.

  • Doğru zamanda egzersiz yapmaya başlayın!

dogum-sonrasi-zayiflama

Kilo vermek için egzersiz yapmak şart. Ancak doğum yapar yapmaz da egzersize başlamak elbette ki riskli ve yanlıştır. Doğum sonrasında vücudun kendini toplamaya, dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu bağlamda anne adaylarının doğumdan sonraki 6 hafta boyunca günlük yürüyüşler dışında egzersiz yapmaları istenmez. Özellikle de doğumdan 1 ay sonra gidilen doktor kontrolünde her şeyin yolunda olduğu söylenir ve doktor da uygun görürse egzersize başlanabilir. Doğum sonrasında en ideal olan; alt sırt bölgesini, pelvis kaslarını ve uterus kaslarınızı güçlendirmek için hafif yoga egzersizleri ve 20 – 30 dakikalık tempolu bir yürüyüştür.

Doğum sonrasında en çok tercih edilen ve önerilen egzersizler; yürüyüş, koşu ve jogging veya herhangi bir kardiyo egzersizidir. Bunun yanında hafif aerobik egzersizler de yaparak hem kilo kaybına yardımcı olmak, hem vücudu şekle sokup sıkılaştırmak hem de aynı zamanda beyindeki endorfin salgısını hızlandırarak stresi azaltmak mümkün olabilmektedir.

  • Bebeği emzirin!

emzirme

Emzirme, doğum sonrasında annenin ve bebeğin sağlığını korumak için en doğru yaklaşımdır. Emziren annelerin metabolizması çok daha hızlı çalıştığı için annenin gebelik öncesi kilosuna daha kısa sürede dönmesi mümkün olur. Bu konuda yapılan çalışmalar, bebeğini emziren kadınların, emzirmeyen kadınlara göre gün içinde 800 kalori daha fazla yaktıklarını göstermektedir.

  • Düzenli uyuyun!

Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için kesinlikle düzenli uyumak şart. Ancak yeni doğum yapmış olan bir kadının da düzenli uyuyabilmesi neredeyse imkansızdır. Yeterince uyuyamamak kişide strese sebep olmakta ve daha fazla yeme eğilimine yol açmaktadır. Gün içinde 8 saatlik uyumayan bir kişinin vücudu yorgun olur, kilo almasına katkıda bulunan kortizol hormonu salgılanır. Bu bakımdan gebelik öncesi kilosuna bir an önce dönmek isteyen kadınlar fırsat buldukça, mümkün olduğunca bebeğin uyuduğu saatler içinde uyumalılar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.