Gebelikte hindistancevizi yağı, suyu faydalı mıdır?

Gebelikte Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
7 Mayıs 2018
Hamilelikte Kişisel Bakım İpuçları
9 Mayıs 2018

Gebelikte hindistancevizi yağı, suyu faydalı mıdır?

Hindistancevizi meyvesiyle, suyuyla, yağı ile insanların yüzyıllardır kullandığı, tükettiği bir besin kaynağıdır. Bu tropikal besinin insan vücuduna faydaları pek çok bilimsel araştırmanın konusu olmuş, genel vücut sağlığına sayısız faydası bulunmuştur. Bu bakımdan gençler, yaşlılar, her yaştan bireyler ve anne adayları için de hindistancevizinin tüketilmesi, hindistancevizi suyu içilmesi, yağının kullanılması önerilir. Hindistancevizi tüm vücut sağlığı için faydalı elementler içerir.

  • Yaşlanmayı önler!

Tüm insanlar hücrelerin, organların, cildin yaşlanmasından endişe eder ve yaşlanma sürecini geciktirmeye çalışır. Bu bağlamda yaşlılığı önleyebileceği düşünülen besinler, maddeler kullanılmakta, tüketilmektedir. Hindistancevizi de yaşlılığı önleyebilmesi ya da geciktirebilmesi bakımından çok değerli bir besin kaynağıdır. Zira hindistancevizinin içinde yaşlanma karşıtı bir madde olan trans-zeatin bulunmaktadır. Yaşlılık karşıtı etkisi bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış olduğundan hindistancevizi yemek, suyunu içmek, sütünden ya da yağından maske yapıp cilde uygulamak sıklıkla tercih edilmektedir. Kadın, erkek pek çok kişinin yıllar içinde yüzünde oluşan kırışıklıklardan, kol ve boyun bölgesinde meydana gelen sarkmalardan kurtulmak, ortaya çıkmalarını önlemek için cilt yaşlanması karşıtı olan hindistancevizinin yağı, sütü, suyu önerilir.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir!

Antiviral, antifungal, anti bakteriyel özelliklere sahip olan hindistancevizi, düzenli olarak hindistancevizi tüketildiğinde bağışıklık sistemini doğal olarak güçlendirmektedir. Bu bağlamda uzmanlar, hastalıklara karşı daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için günde 1 yemek kaşığı kadar hindistancevizi suyu ya da sütü içilmesini önermektedir.

  • Kilo verme sürecini destekler!

Çok sık aralıklarla acıkmak, sağlıksız ve fazla yemek, içmek kilo almaya sebep olan en önemli etkenlerdir. Bu bakımdan kilo verebilmek için kişinin sağlıklı ve besin değeri yüksek ürünler tüketmesi, tok tutan besinleri tercih etmesi kilo almasını engelleyecektir. Hindistancevizinin de açlığı sağlıklı bir şekilde bastırma konusunda oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Hindistancevizi yiyen, hindistancevizi sütü ya da suyu içen kişilerin daha uzun süre tok hissetmesi sayesinde zayıflamaya destek olduğu bilinmektedir. Hindistancevizi hem enerji verir hem de tok tutar ve bu şekilde de kilo vermek daha mümkün olabilir.

  • İdrar yolları enfeksiyonunu önler!

Sağlıksız ve yetersiz beslenme koşulları ve hijyen kurallarının iyi uygulanmaması idrar yolları enfeksiyonuna sebep olur. Beslenme programında sağlıklı ve besin değeri yüksek besinler tercih etmek diğer pek çok rahatsızlıktan olduğu gibi idrar yolları enfeksiyonundan da koruyucu etki gösterir. Bu bağlamda kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, bakır ve potasyum açısından oldukça zengin bir besin olan hindistancevizi de sindirim sistemini destekler, toksinlerin, zararlı maddelerin vücuttan daha kolay atılmasını sağlar. Böylelikle düzenli olarak hindistancevizi tüketimi kişinin daha sık idrara çıkmasını sağlayarak idrar yolları enfeksiyonundan korumuş olur.

hindistan-cevizi-1

  • Kemikleri güçlendirir!

Hindistancevizi kaliteli, zengin vitaminler ve mineraller içermekte, tüm vücut sağlığını desteklemektedir. Bu bağlamda kemiklerin ve kasların gelişmesi ve güçlenmesinde hindistancevizinin olumlu etkisi vardır. Özellikle de gelişme çağındaki çocuklarda, kemik yıkımı başlamış olan yaşlılarda ve minerallere çok fazla ihtiyaç duyan hamilelerde hindistancevizinin besin değerleri çok önemlidir.

  • Cilt sağlığını korur!

Hindistancevizi yağı ve sütü pek çok cilt bakım ürününün içinde bulunmaktadır. Çünkü hindistancevizi sütü ve yağı cildi besler, nemlendirir, onarır, cilde canlılık ve parlaklık verir, ciltte hücre yıkımını önler. Cilt bakımında doğal ürünlerin, katkısız maddelerin kullanımı çok önemli olduğundan cilt bakımı uzmanları hindistancevizi yağını ve sütünü maskelerin içine eklemeyi, hatta sadece hindistancevizi yağı ile cildi beslemeyi öneriyor. Cilt sağlığı önemseyenlerin düzenli olarak hindistancevizi tüketmeleri, hindistancevizi yağı ve sütü ile cildinize masaj yapmaları çok faydalı olur. Hindistancevizi yağının her akşam düzenli olarak cilde uygulanması, masaj yapılması durumunda ciltte zamanla oluşan renk tonu dengesizliklerinin, güneş ve hamilelik lekelerinin de hafiflediği bilinmektedir.

  • Saçları besler, güçlendirir!

Saç bakımı kadın, erkek hemen herkesin önem verdiği bir husustur. Cilt sağlığında yukarıda sayılan faydaları olan hindistancevizi yağı ve sütü, aynı şekilde saç bakımında da çok etkilidir. Zira kafa derisini besleyerek saç sağlığını korumakta, saçların daha güçlü, daha gür olmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda saçları korumak ve beslemek için kimyasallar içeren ve çok ciddi ücretler gerektiren saç bakım ürünleri yerine düzenli olarak sadece hindistancevizi yağı sürmek yeterli olabilir. Hindistancevizinin, yaşlanma karşıtı olması, besleyici ve nemlendirici özelliği kafa derisinde olumlu etki yaratarak cildin kurumasını ya da pul pul dökülmesini engelleyerek saç sağlığını korumaktadır. Bunun için haftada bir gün kafa derisine hindistancevizi yağı ile masaj yapılmalı, köklerden uçlara kadar tüm saça hindistancevizi yağı sürülmeli, saçları toplayarak birkaç saat bekleyip saçlar normal yıkanmalıdır. Tüm bunlardan yola çıkarak yüze, dudaklara, saçlara ve aslında tüm vücuda hindistancevizi yağı ile masaj yapmak besleyici ve onarıcı bir etki gösterir. Cilt sağlığını korumak söz konusu olduğunda hindistancevizi yemek, hindistancevizi sütü ya da suyunu içmek, saç diplerine ve saç tellerine, cildin her yerine hindistancevizi yağı ile masaj yapmak hem saçları hem de tüm vücudu korumakta, desteklemektedir.

Hindistancevizi suyu gebelikte tüketilebilir mi?

hindistan-cevizi-2

İnsanoğlunun bildiği, keşfettiği en eski, tropikal tatlardan birisi hindistancevizidir ve hindistancevizinin suyu, sütü, meyvesi ve yağının kullanım geçmişi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Hindistancevizi suyu temel besin maddeleri, vitaminler ve mineraller bakımından oldukça zengindir ve hatta kan ile aynı elektrolitik dengeye sahip olduğu da bilinmektedir. Hal böyle olunca da hindistancevizi suyu, sadece sağlıklı ve steril bir içecek olarak değil, aynı zamanda yorgunluk ve dehidrasyonu önlemesi bakımından da çok önemli bir enerji artırıcı, güç verici bir seçenektir.

Gebelikte sık sık yaşanan aşırı yorgunluk, tükenmişlik ve dehidrasyon sorunları anne adayının günlük yaşamını çok olumsuz etkileyebilmektedir. Gebelikte yaşanan ani ve hızlı bedensel değişimler, hormon dengesizinin değişmesiyle birlikte günlük aktivitelerin kısıtlanması ve stresin artması, vücuttaki yüksek su emilimi ve gelişmekte olan fetüsün ihtiyaçları nedeniyle anne adayının su gereksiniminde bir artış olur. Oysaki anne adayının vücudunun yeterli bir hidrasyonda olması, yani vücudunda yeterli su bulunması hamilelik sırasında ortaya çıkan pek çok komplikasyonun önlenmesine, azaltılmasına yardımcı olur. İşte bu bakımdan hindistancevizi suyu, hamile kadınlar için olmazsa olmaz denilebilecek ideal, besleyici, sağlıklı oral rehidrasyon çözeltisi olarak kabul edilmektedir. Hatta gebelikte hindistancevizi suyunun zararlı olabileceğine dair herhangi bir veri ya da şüphe bulunmamaktadır.

Hamilelikte Hindistancevizi suyunun faydaları nelerdir?

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir!

Gebelikte anne adayının bağışıklık sisteminin güçlü olması her zamankinden çok daha önemlidir. Zira anne adayının yaşayacağı herhangi bir rahatsızlık hem gebelik sürecini olumsuz etkileyebilir hem de bebeğin sağlığını, gelişimini olumsuz etkiler. Bu bağlamda bağışıklık sistemini güçlendirmek için antioksidan değeri yüksek besinlerin gebelikte tüketilmesi çok önemlidir. Hindistancevizinin genç ve olgunlaşmamış olanları antioksidanlar, temel vitaminler ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Bu sebeple, hamilelik sırasında hindistancevizi suyu içmek anne ve bebeği hastalıklardan korumaya yardımcı olurken anne adayının genel vücut sağlığını da geliştirir.

  • Enfeksiyonlarla savaşır!

Hindistancevizinde çok yüksek düzeyde laurik asit bulunmaktadır. Bu sebeple de hindistancevizi vücutta monolaurin adı ve verilen hastalıklarla mücadele eden yağ asidi türevinin uygun şekilde üretilmesini sağlar. Kişinin hindistancevizi suyunu düzenli olarak tüketmesi durumunda vücutta antibakteriyel, antiviral ve antifungal özellikler ortaya çıkması mümkün olur. Bu bakımından doğal, sağlıklı ve steril bir içecek olan hindistancevizi suyu hamilelik sırasında tüketilmesi bakımından oldukça sağlıklı ve güvenlidir. Hindistancevizi suyu; bağışıklık sistemini güçlendirmeye, grip, HIV gibi bulaşıcı hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

  • Kabızlık ve mide yanmasını önler!

Gebelikte en sık yaşanan sorunların pek çoğu sindirim sisteminin tam fonksiyonla çalışamamasından kaynaklanmaktadır. Hindistancevizi suyunun düzenli olarak içilmesi durumunda ise sindirim sistemi düzgün bir şekilde çalışır, bağırsaklar temizlenir, sindirim sistemini güçlenir, kabızlık ve mide ekşimesi gibi sorunlar da önlenebilir. Hindistancevizi suyu; vücuttaki toksinleri atmaya, vücudun pH düzeylerini korumaya ve düzenlemeye, asit oranını düzenlemeye, metabolizmayı geliştirmeye, bulantı ve kusma eğilimini iyileştirmeye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.

  • Doğal bir diüretiktir!

Gebelik dışındaki dönemlerde de gebelikte de vücuttaki ürik asit düzeyinin kontrol altında tutulabilmesi çok önemlidir. Bu bağlamda hindistancevizi suyu da vücuttaki ürik asit düzeylerini kontrol edici etki gösterir. Düzenli olarak hindistancevizi suyu tüketen anne adaylarının idrar yolunu temiz tutmak için gerekli olan idrar akışı sağlanır, idrar yolu enfeksiyonları önlenir ve çok korkulan erken doğum riski de azalır. Ayrıca hindistancevizi suyunun böbrek sağlığını koruyucu etkisi sayesinde böbrek taşı ve enfeksiyonların ortaya çıkması da önlenebilir.

hindistan-cevizi

  • Dehidrasyonu ve yorgunluğu önler!

Hindistancevizi suyu, hafif ve ferahlatıcı bir içecek olmakla birlikte zengin elektrolit içerikli doğal bir izotonik içecektir. Bu özellikleri sayesinde düzenli olarak hindistancevizi suyu tüketilmesi yorgunluk, halsizlik, bitkinlik ve dehidrasyondan şikayet eden anne adaylarında şikayetler azalmakta, enerji artışı yaşanmaktadır. Hindistancevizi suyu tüketmek aslında bir tür oral rehidrasyon şeklidir ve özellikle de ishalli atakların tedavisinde çok faydalıdır. Vücutta yeterli hidrasyon sayesinde anne adayının cildinin elastikiyeti artar ve gebelikte ortaya çıkan çatlakları da önleyebilmek mümkün olur.

  • Bebeğin gerektiği gibi gelişebilmesine yardım eder!

Hindistancevizi suyunun gebelikte düzenli olarak tüketilmesi, anne adayının genel vücut sağlığını iyileştirmeye yardım ettiği için, hastalıkları da önleyebildiği için,  çok önemli besin maddelerinin alınmasını sağladığı için bebek de bunlardan olumlu etkilenmektedir. Sağlıklı bir gebelik süreci geçiren anne adaylarının bebekleri de hem fiziksel hem de zihinsel olarak sağlıklı ve yeterli gelişmekteler.

  • Kan dolaşımını hızlandırır ve kan şekeri seviyesini kontrol eder!

Hindistancevizi suyu; C vitamini, temel proteinler, magnezyum ve potasyum gibi faydalı öğeler bakımından çok zengindir, yüksek antioksidan ve besin içeriğiyle vücuttaki iyi kolesterol düzeyini artırmaya yardımcı olur. Bu sayede vücuttaki kolesterol, kan şekeri ve kan basıncı seviyelerini düzenlemeye, kontrol etmeye ve kan dolaşımını iyileştirmeye yardım eder. Gebelikte düzenli olarak hindistancevizi suyu tüketen annelerde hipertansiyon ve inme gibi riskler de daha az olur.

  • Kilo kontrolüne yardım eder!

Hindistancevizi suyu, sıfır kolesterol ve yağ içermektedir. Dolayısıyla da vücuttaki kötü kolesterol seviyelerini azaltmaya, sağlıksız, aşırı yağ hücresi birikimini önlemeye yardımcı olur. Bu sayede vücuttaki kolesterol ve yağ düzeyleri düzenlenir, fazla yağ depolanması da önlenir.

Gebelikte hindistancevizi suyunun zararı var mıdır?

Hindistancevizi suyunun gebelikte zararlı olabileceğine dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak gebelikte tüketilen diğer tüm besin maddeleri gibi hindistancevizi suyunun da öncelikle doktora danışılarak tüketilmesi gerekiyor. Doktorun önerdiği miktarın aşılması durumunda bazı sorunlar yaşanması muhtemeldir. Ancak bu konuda olumsuz bir vaka da kaydedilmemiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.