Gebelik döneminde anne adayları fiziksel, zihinsel ve psikolojik açıdan pek çok değişim yaşar. Bu değişiklikler elbette pek çok şikayet yaşatır, anne adayları çok sayıda sıkıntı, ağrı yaşar. Özellikle her geçen gün alınan kilolar, büyüyen bebek anne adayının hem kabiliyetini kısıtlar hem de vücudunda çok fazla ağrı hissetmesine sebep olur. İşte bu ağrıların, zaman zaman şiddetlenen sıkıntıların hafifletilebilmesi için de gebelikte alınacak bazı önlemler ve yapılacak uygulamalar bulunmaktadır. Gebeliğin rutin semptomlarından olan ağrıların sağlıklı ve doğal bir şekilde hafifletilebilmesi, yok edilebilmesi için uygulanan hamile masajı anne adayının tüm vücudunu gevşetip rahatlatır, bununla birlikte ağrılarına iyi gelir. Ancak hamilelikte prenatal masajın deneyimli kişiler tarafından yapılmalı, kimlere ve hangi durumlarda yapılacağı da bilinmelidir. Bu bağlamda anne adayında yüksek tansiyon, düşük riski, enfeksiyon gibi sorunlar söz konusu ise prenatal masaj uygulanmaz.
Gebelikte sıkça yaşanan kaslarda, kemiklerde hissedilen ağrılar, bir de bunların yanında gebelikte bazı sorunlar yaşanan sindirim sistemi için de prenatal masaj iyi gelir. Gebelere uygulanan prenatal masaj, anne adayının vücudunun rahatlamasına, dolaşımın daha hızlı olmasına, kadının kendisini iyi hissetmesine yardımcı olur.
Anne adaylarına özellikle doğum öncesinde, hamilelik dönemi boyunca ve doğum sonrasında masaj uygulanır, bu şekilde rahatlama sağlanır. Hamileliğin başından itibaren ve doğum öncesi dönemde yapılan masajlar, anne aday için son derece rahatlatıcı olmasının yanı sıra gebelikte çok sık yaşanan sırt ağrıları ve uykusuzluk gibi şikayetlerin pek çoğunu hafifletir.
Gebelik boyunca anne adayının eklem ve kas dokusunda değişimler meydana gelir. Bu değişimler sonucunda anne adayları zaman zaman ağrı hissetmekte, karın, kalça, basen bölgesinde doğum çatlakları oluşmaktadır. Prenatal masaj da hem anne adayının ağrılarını hafifletmek hem de faydalı, doğal yağlarla yapıldığı için özel bitkisel yağ karışımları ile cilt beslenir, gebelikte sıkça yaşanan ve anne adaylarını çok rahatsız eden cilt çatlakları da önlenebilir.
Prenatal masajla anne adayları tamamen gevşer, rahatlar ve masaj sonrasında da çok daha kaliteli bir uyku çekebilirler. Zira gebelikte yaşanan ağrılar, sindirim rahatsızlıkları anne adayının uyku düzenini bozar, deliksiz bir uyku mümkün olmaz. Anne adaylarına doğum öncesi, hamilelik süresince ve doğumdan sonra yapılan düzenli masajlarda tüm vücutta genel veya lokal olarak yapılan masajlar sonucu bacaklarda varis ve çatlak oluşumu önlenebilir. Gebelikte neredeyse her anne adayının yaşadığı sorunlardan olan basenlerde ve kalçalarda selülit ve çatlaklar, prenatal masaj sayesinde önlenebilir.
Prenatal masaj, tüm vücutta genel kas ve sırt ağrılarını daha oluşmadan ortadan kaldırabilir. Bununla birlikte kadınlara doğum sonrası yapılan karın masajında karında; selülit, çatlak ve kırışma ile toplanma oluşmadan daha düz bir karına ve göbeğe sahip olmak, doğum sonrasında kalan şişkin göbek bölgesi de kısa sürede yok olmaktadır. Gebelik döneminde sırasında en çok rastlanan problemlerden; değişimlerden olan kilo artması sebebiyle görülen el, ayak şişmesi ve ağrılar, bebeğin karında taşınması sebebiyle oluşan sırt ve bacak ağrıları ve vücutta oluşan ödemler düzenli olarak yapılan prenatal masajla önlenebilir, hafifletilebilir.
Hamile masajı; gebeliğin başından sonuna kadar ve doğumdan sonraki ilk 6 ay içinde kadınlara uygulanmakta hem fiziksel hem de duygusal anlamda rahatlama sağlamaktadır. Gebelik döneminin çok sık yaşanan sorunlarından olan kas sıkışmaları, kramplar ve ağrılar prenatal masaj sayesinde hafiflerken, düzenli olarak masaj yapıldığında vücutta ödem birikme riski önlenir, var olan ödem de daha kolay atılır.
Hamilelikte masaj söz konusu olduğunda en belirgin faydalarından birisi kan dolaşımını arttırması, bir diğeri ise cilde, vücuda esneklik katmasıdır. Gebelik dışındaki dönemlerde ya da gebelikte yapılan masaja fizyolojik ya da mekanik açıdan bakıldığında masajla kas dokularının yağlanarak en fazla düzeyde hareket kabiliyetinin elde edilmesi sağlanır. Vücuttaki kas dokuları birbirinden bağımsız çalışabilecek şekilde yapılandırılmıştır. Bu kasların kurması, susuz ve yağsız, nemsiz kalması durumunda kişinin dokuları birbirine yapışır ve kaslar katılaşır, kasılır. Ancak vücuda yeterince su alınması durumunda kasa yeterli sıvı verilir ve kasların tekrar yumuşayarak esneklik kazanması sağlanır.
Kişinin hem yeterince su içmesi hem de besleyici doğal yağlarla masaj yapması halinde kas dokularının etrafındaki dolaşım artar. Bu sayede vücuda gelen besin ve vücuttan çıkan atık miktarı ve hızı da artar. Bu da kasın daha sağlıklı olması anlamına gelir. İnsanların vücudunun, cildinin, tüm organlarının yaşlanması da geniş anlamda bakıldığında bir tür “kuruma” problemidir. Şöyle ki; yaş ilerledikçe ve kişi yeterince su içmedikçe, vücudunu beslemedikçe vücutta su azalır ve yaşlanma süreci hızlanır. İşte bu sebeple de sağlıklı beslenme uzmanlarının ve güzellik uzmanlarının hemen herkese önerdiği gibi düzenli olarak çok su içilmeli ve vücudun her yerine düzenli olarak masaj yaptırılmalıdır. Bu sayede kırışık oluşması önlenir, var olan kırışıklıkların da görünümü hafifler. Vücuttaki kan vücuda oksijen taşımaktadır, bu bakımdan sağlıklı olmak için de kişinin iyi bir dolaşım sistemine sahip olması gerekir. Düzenli olarak yapılan masaj da kan dolaşımını hızlandırır ve dolayısıyla vücudun her bir hücresine oksijen ulaşımına faydalıdır.
Gebelik boyunca anne adayı hem fiziksel hem de ruhsal açıdan çok fazla değişim yaşar ve bu değişimlerin çoğu anne adaylarını olumsuz etkiler. Sağlıklı bir bebek sahibi olmak isteyen anne adayları için bu değişimler kabul edilebilir, daha kolay katlanılabilir bir hal alır. Ancak doğum gerçekleştikten sonra ruhen ve bedenen gebelik öncesi haline dönme isteği çok yoğun bir şekilde hissedilir. Hal böyle olunca da hem bir an önce kilo verip vücudun eski haline dönmesi hem de ruhen daha dingin hissetmek önem taşır. İşte bu sebeplerle doğum sonrasında masaj yaptırmak anne adayı için çok faydalıdır. Zaman zaman masaj yaptırmak anneye bebekle ilgilenmenin verdiği yükü hafifletebilir, gerginliği azaltır. Bu bakımdan doğum sonrası masaj ruhsal açıdan daha hızlı düzelmeyi sağlar. Bununla birlikte doğumdan sonra anne adayları bebeği kaldırıp taşımak durumunda kalır ve bundan dolayı da zorlanabilir. Annenin vücudunda hissedeceği ağrıları masajla hafifletmek mümkün olur. Özellikle de bir anda hayatına giren ve neredeyse 24 saat ilgilenilmesi gereken bebekten ayrılıp giderir en azından bir saat kendine vakit ayırmak anneyi rahatlatır ve dinlendirir. Kendini iyi hisseden bir anne bebeğine daha iyi bakar, evde daha mutlu bir ortam oluşur.
Doğum sonrasında karın ve basen bölgesine besleyici yağlarla masaj yapmak bu alanlarda kan dolaşımını hızlandırır ve yağ yakımına da yardım eder. Özellikle karın bölgesinde biriken yağların erimesi, karnın toparlanması için doğum sonrasında masaj önemlidir.
Masajın gebelik dışındaki dönemlerde, gebelikte ve doğum sonrasında faydalı olduğu yukarıda ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Masaj ile rahatlama uygulamaları neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir. Kendini biraz gergin hisseden, kaslarında yorgunluk, gerginlik hissedenler için doğal masaj terapisi önerilir. Hamilelikte de anne adayının fiziksel ve ruhsal gerginlikleri çok daha yoğun ve sık yaşadığı düşünüldüğünde masajın rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisi tartışılmaz.
Gebelikte özellikle vücudun bazı bölgelerinde şişkinliklerin verdiği rahatsızlık yorgunluğa, fiziksel ve duygusal açıdan sıkıntılara sebep olabiliyor. Uygun koşullarda ve gerektiği gibi yapılan hamilelik masajı da anne adayının duygularını canlandıracak, kendini iyi ve neşeli hissetmene yardımcı olacaktır. Masaj esnasında yapılan hızlı darbeler bedeni ve zihni canlandıracak, yavaş hareketler ise vücudu gevşetip rahatlatacaktır. Ancak hamilelik masajı yapılırken özellikle pelvis bölgeye darbe ya da bir uygulama yapılmamalı, bunun dışında tüm vücuda, özellikle bacaklara masaj yapılmalıdır. Bacaklara uygulanan zaman zaman yavaş, bazen de hızlı hareketlerle rahmin damarlar üzerinde yarattığı baskı sonucu yavaşlayan kan dolaşımı hızlanır ve gebelikte sıklıkla çeşitli rahatsızlıklara yol açan duygusal gerilim ortadan kalkar.
Hamilelik masajı konusunda özellikle hamileliğin ilk beş ayında anne adayları masaj öncesi bazı ısınma hareketleri yapıp ardından masaja geçebilirler. 5. aydan sonra da pelvis bölgesi hariç tüm vücuda özellikle de bacaklara ve sırta uygulanan masajla bu bölgelerde hissedilen ağrıları hafifletmek, dindirmek mümkün olabilir.
Hamilelerin alınan kilolarla ve bebeğin büyümesiyle birlikte en çok ağrı hissettiği bölgeler sırt, bacaklar ve ayak bilekleri olduğu için daha çok buralara masaj yapılması önerilir. Masaj sayesinde buralarda görülen şişlikler ve kas spazmları da önlenebilir.
Gebelikte alınan kilolar özellikle ayakları ve bacakları etkilemektedir. Gebelik öncesine göre 10 -15 kilo artış yaşandığı için anne adaylarının ayakları çok zorlanmaktadır. Hamilelerin en çok yaşadığı sorunlardan birisi ayaklarda, ayak bileklerinde oluşan ödem, şişme ve buna bağlı olarak gelişen rahatsızlıklardır. Bu sorunları en aza indirebilmek adına anne adaylarına düzenli olarak ayak masajı yapılması gerekir. Yeterli ve uygun bir şekilde yapılan ayak masajı sayesinde ayaklarla ilgili şikayetler ciddi oranda azalabilir. Bu bağlamda daha sorunsuz bir hamilelik için ayak masajı uygulanmalıdır. Bu ayak masajının her akşam 15 – 20 dakika yapılması önerilir.
Uzmanlar ayak masajlarının ödem ve şişlikleri önlemek konusunda % 100 başarı sağladığını tespit etmişlerdir. Bunun için gebelik öncesinden başlayarak hamilelik boyunca ve hamilelik sonrasında da uygulanması faydalı olur.
Perine masajı, doğumu kolaylaştırdığı bilinen vajina ve anüs arasındaki bölgeye yapılan bir masajdır. Gebeliğini daha sağlıklı geçirmek isteyen ve özellikle de normal doğum yapmak isteyen anneler için yaşamı kolaylaştıran perine masajının, perinede, yani vajina ve anüs arasındaki bölgede oluşabilecek travmalar ya da epizyotomi (doğum kesisi) önlediği bilinmektedir.
Anne adaylarının daha rahat bir doğuma hazırlanmak için kolaylıkla yapabildikleri perine masajı; perine bölgesindeki kasların ve dokuların esnemesini ve yumuşamasını, böylelikle doğuma hazırlanmasını sağlar. Perine masajı, perine kasları üzerindeki farkındalığı artırır, doğum sırasında gevşemesi gereken bu kasların farkında olmak, onların nasıl gevşediğini ve nasıl sıkıştığını fark etmek de doğum süreci için oldukça faydalı olur.
Perine bölgesi doğum için gerekli olan kusursuz bir mekanizmaya sahiptir. Doğumda bebeğin dışarı çıkışı sırasında perine bölgesindeki kaslar yumuşak bir şekilde esneyerek açılarak bebeğin doğmasını sağlar. Bu kaslar doğum sonrasında ise hızla eski haline döner. İşte bu mükemmel mekanizmaya yardımcı olmak için perine masajı yapılması önerilir.
Doğumu daha kolay hale getirmek için perine masajını gebeliğin 36. haftası itibariyle gebeliği takip eden doktorun önerisiyle başlanmalıdır. İstenen başarıyı sağlayabilmek adına perine masajının haftada 2 kez yaklaşık 5 dakika süreyle yapılması önerilir.
Perine masajı elle yapıldığı için masaja başlamadan önce anne adayları tırnaklarının kısa ve ellerinin kesinlikle temiz olduğundan emin olmalı. Perine masajında kullanmak üzere badem yağı, hindistancevizi yağı ya da buğday yağı almalı. Burada kullanılan yağın doğal olması çok önemlidir. Perine masajı yapmak için anne adayları sırtını yastıkla destekleyerek yarı oturur pozisyon almalı ya da tek ayağını bir sandalye yardımıyla yükseltmelidir. Ardından 2 parmağını yağa batırıp vajinanın yaklaşık 3 – 4 santimetre kadar içine sokarak, vajina kaslarını anüse doğru esnetmelidir. Anne adayı parmaklarını vajinanın içinde yanlara ve yukarı – aşağı şekilde kaydırır. Bu kaydırma işlemini yaparken hafif hafif esnetmeye çalışmalı, ancak asla zorlamamalı, bir acı ya da yanma hissetmemelidir. Masajı yaptıkça ilerleyen günlerde parmakların baskısı hafif hafif artabilir. Bu sayede perine bölgesinin esnekliği de artacaktır. Ancak asla acıtacak şiddette olmamalıdır.