Sigara içmenin sağlığa zararlı olduğunu bilmeyen yoktur. Ancak özellikle hamile kalmaya çalışanların ve anne adaylarının kendi sağlığını düşünmüyorlarsa bile bebeklerinin sağlığı için sigarayı bırakmaları gerekmektedir. Sigara içmek, hamilelik süresince bebeğinizin sağlığını etkileyeceği gibi doğum sonrasında da bebek üzerinde olumsuz etkiler görülecektir. Sigaranın içerisinde bulunan ve bağımlılık yapan madde olan nikotin, karbon monoksit ve diğer zehirler sigaradan her nefes çektiğinizde kan dolaşımınıza karışır ve ordan da doğrudan bebeğiniz etkiler.
Hamileyken sigara içmek, düşük ve ölü doğum riskinin artmasına neden olacaktır. Düşük, genelde hamileliğin ilk 3 ayında meydana gelir. Hamileliğin 20. haftasından sonra meydana gelen düşükler ise ölü doğum olarak kabul edilir. Araştırmalara göre sigarada bulunan zararlı kimyasallar, düşük ve ölü doğuma neden olabiliyor.
Hamilelikte sigara içmenin diğer zararları ise şunlardır:
Günde içtiğiniz sigara miktarı arttıkça yukarıda yer alan risk faktörlerinin gelişmesi tehlikesi artacak ve başka sağlık sorunları da meydana gelecektir. Gebelikte içilen miktardan bağımsız olarak sigara içmenin her şekilde bebek üzerinde olumsuz etkileri olacaktır.
Hamilelik Döneminde Pasif İçicilik
Pasif içicilik kişinin kendi sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kalması ve bu dumanı içine çekmesi şeklinde oluşur. Yanan sigara dumanındaki karbon monoksit ve nikotin gibi maddeler yüzünden pasif içici konumundaki kişi, sigara içenden daha çok sigaradan etkilenecektir.
Hamilelik süresince düzenli olarak pasif içici konumuna düşmüşseniz gebelikte düşük, erken doğum, doğum kusurları, ölü doğum ve diğer birçok komplikasyonu yaşama riskiniz artacaktır. Ayrıca pasif içiciliğe maruz kalan bebek ve çocuklarda astım, alerji, akciğer ile kulak enfeksiyonları görülme riski yüksek olacaktır.
Sigaradan Korunmak için Yapılabilecekler
Hamilelikte Nikotin Sakızı ve Bandı
Nikotin sakızları ve bantları kan dolaşımınıza nikotin salınmasını sağlar. Bu nedenle sigara içen ancak bırakmaya çalışanlar tarafından sıkça tercih edilir. Bu tarz ürünler her ne kadar yoksunluk belirtilerini ve sigara içme isteğini azaltsa da hamile olan kadınlar üzerindeki etkileri gözlenlenmiş değildir.
Nikotin sakızları ve bantları, hamileler tarafından ilaç tedavisi görülmediği ve sigara bırakmanın çok zor olduğu durumlarda kullanılabilir. Tabi nikotin içeren ürünlerin sigarayı bırakma üzerinde faydası olsa da hamilelerin kullanılması çok zorunlu olmadığı müddetçe ve doktor kontrolünde olmadıkça tavsiye edilmemektedir.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Görülen Etkiler
Sigarayı bırakmanın etkilerini günler içinde görmeye başlayabilirsiniz. Sigarayı bıraktıktan sonra bebeğinizin kalp atışları normale dönecek ve bebeğinizde solunuma bağlı rahatsızlıkların görülme riski azalacaktır.
Sigarayı bıraktığınızda yoksunluk belirtileri göstermeniz normaldir. Çünkü sigaranın içinde bulunan nikotin bağımlılık yapıcı bir maddedir ve bırakılmaya çalıştığında yoksunluk belirtilerine neden olur. Sigarayı bıraktıktan sonra kendinizi çok aç hissedebilir, sık sık öksürebilir, başınız ağrıyabilir ya bir şeye odaklanmakta zorluklar yaşayabilirsiniz. Ancak bu belirtiler geçicidir. Belirtilerin en güçlü olduğu süreler sigarayı bıraktan yaklaşık ilk 10-14 gün içinde görülür. Yoksunluk berlirtileriyle karşılaştığınızda sakın korkmayın ve kontrolü elinizde bulundurun. Sigarayı bıraktığınızda vücudunuzda göreceğiniz olumlu etkilerini ve bebeğinizin sağlığını düşünün. Yoksunluk evresinden sonra da ara ara sigara içme isteğiniz gelebilir. Ancak bu kısa bir süre için sürecektir. Bu nedenle sigara içmemeye kararlı olun ve bu isteği bastırın.
Hamilelikte Sigara İçmek ve Ani Bebek Ölümü Sendromu
Yapılan çalışmalar, günde sadece bir tane bile sigara içmenin ani bebek ölümü riskini ikiye katladığını ortaya koymuştur. Günde 1-20 adet arası sigara içen kadınlarda ani bebek ölümü sendromu riskinin her sigara başına 0.07 oranında arttığını ortaya koymuştur.
Kısaca ABÖS olarak geçen ani bebek ölümü sendromu, 12 aydan küçük olan bebeklerin genellikle uyku sırasındayken nedensiz olarak ölmelerini ifade etmektedir. Sendromun nedeni belli olmasa da bebeğin beynindeki bazı kusurların nefes alıp verme kontrolü üzerinde etkisi olduğu düşünülüyor.
Araştırmacılar, bebeğin ABÖS yaşama riskini arttıran bazı faktörler olduğunu ortaya koydular. Ayrıca bebeğinizi korumak için almanız gereken bazı önlemler de bılunuyor. Bunlardan en önemli olanı bebeğinizi sırt üstü yatırmak olacaktır.
Ani Bebek Ölümü Sendromunun Nedenleri
Ani bebek ölümü sendromu üzerinde bazı fiziksel ve çevresel faktörler etkili olmaktadır.
Fiziksel nedenler
Çevresel faktörler
Bebeğin beşiğindeki nesnelerin ve uyuma pozisyonunun sendrom üzerinde etkisi bulunmaktadır.
Risk Faktörleri
Ani bebek ölümü sendromunun her bebekte görülme riski olsa da araştırmacılar bu riski arttıran bazı faktörler olduğunu ortaya koymaktadır.
Anneden Kaynaklanan Risk Faktörleri
Hamilelik sırasında annenin davranışları da bebeğin ABÖS geçirme riskini arttırabilmektedir.
Ani Bebek Ölümü Sendromunu Önlemek için Yapılabilecekler
Bebeğin ABÖF yaşamasını kesin olarak önlemek için yapılabilecek şeyler olmasa da riski azaltmak için yapılabilecek şeyler bulunmaktadır.