Hamilelikte Beyaz Akıntı

Sağlıklı Bir Bağırsak Neden Hamilelik ve Doğum Sonrası Önemlidir?
25 Aralık 2019
Hamilelikte farenjit belirtileri ve etkileri nelerdir?
26 Aralık 2019

Hamilelikte Beyaz Akıntı

Kadınların yaşam boyunca zaman zaman vajinal akıntı ile karşılaşmaları normaldir. Vajinal akıntının rengi, miktarı, yoğunluğu her ne kadar zamana göre değişik olmakla birlikte, akıntının özellikleri de kişiye birtakım fikirler vermektedir. Örneğin adet dönemi yaklaştığında, yumurtlama dönemlerinde, hamilelikte, emzirme döneminde vajinal akıntı artar ve renginde de değişimler gözlenir. Bunların dışındaki normal dönemlerde ise genellikle hafif ve az miktarda renksiz, kokusuz akıntılar olur. 

Hamilelik gibi olağan dışı bir durum söz konusu ise diğer tüm etkenler gibi akıntı da merak konusu olur, endişelendirebilir. Çünkü hamilelikte vücut birçok farklı değişimi kendi içinde barındırır. Hamilelikte en sık karşılaşılan durumlardan birisi vajinal akıntının artmasıdır. Hamilelik döneminde vücutta östrojen arttığı için vajinal akıntı da artar ve bu durum da normal kabul edilir. Hamilelikte bazı akıntılar normal kabul edilirken, kimi zamanda hormonlardan değil, başka nedenlerden kaynaklanabilen sıra dışı akıntılar endişe yaratır. Bu tür bir durumda en doğru yol gebeliği takip eden doktora danışmak ve gerekli tetkiklerin yapılmasıdır. Bu bağlamda gebelikte beyaz veya sarı renkli ya da hafif daha koyu renkli akıntı normal karşılanabilirken, daha yoğun, koyu renkli ve özellikle de kötü kokulu akıntı enfeksiyon gibi bir soruna işaret olabilir. 

Hamilelikte vajinal akıntı normal midir?

Hamilelikte anne adayının olan hafif kokulu, beyaz renkli vajinal akıntı tıp dilinde “lökore” olarak adlandırılır. Hamilelik süresince dönem dönem bu akıntının miktarında biraz artış olması normaldir. Hamilelik öncesine göre akıntının miktarının artması beklenen normal bir durumdur.

Hamilelikte akıntı neden olur?

Genç kızlar ergenliğe girdikten ta ki yaklaşık 50’li yaşlarda menopoza girinceye kadarki dönemde zaman zaman artan miktarda vajinal akıntı olması normaldir ve hormonlardan kaynaklanır. Hamilelikte de bu akıntının yapısı, görüntüsü, miktarının değişerek devam etmesi de normal karşılanabilir. Hamilelik hormonlarının genişleyen vajina duvarına yaptığı baskı ve deri ve kaslara giden kan akışının artması belli miktarda vajinal akıntıya sebep olur. Bu akıntılar doğumdan sonra bir süre daha yaşanan hormonsal iniş çıkışlarla lohusalık akıntısı şeklinde olur.

Hamilelikte akıntının rengi ne ifade eder?

Hamilelikte vajinal akıntının sorun teşkil edip etmediği rengi, kokusu ve miktarına göre belirlenir. Şöyle ki; hamilelikte beyaz ve sarı renkli az miktarda akıntı normaldir ve hormonsal değişimlerden, iniş çıkışlardan kaynaklanır. Bu akıntılar günlük pedle tolere edilebilecek kadar ve kokusuz ya da hafif kokuludur. Bu tür bir durumda endişelenmeye gerek yoktur. Ancak hamilelikte yeşil, koyu kahverengi ve kan kırmızısı renklerde, günlük pedin yetmediği, kötü kokulu akıntılar ve bunlara eşlik eden yanma, kaşıntı gibi durumlar enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu tür durumlarda ise vakit kaybetmeden doktora gitmek önerilir.

Hamilelikte beyaz akıntı neden olur?

Hamilelikte her anne adayının miktarı zaman zaman değişse de yaşadığı beyaz akıntının nedeni, hormonların aşırı derecede genişleyen vajina duvarına yaptığı baskıdır. Beyaz akıntı hamilelik süresince zaman zaman artar veya azalır. Bu beyaz akıntı, doğum sonrasında ilk zamanlarda hafif kanlı da olabilir. Ancak zamanla akıntının rengi açılır, miktarı da azalır. Akıntı doğumdan sonra 2 – 4 hafta daha devam edebilir. Bu bağlamda gebelikte beyaz akıntının doğal sürecin bir sonucu olarak normal olduğu konusunda şüphe yoktur. Ama akıntının renginin ve kokusunun değişmesiyle birlikte farklı boyutlara gelebildiğini de söylemekte fayda var. 

Hamilelikte koyu renkli ve kötü kokulu akıntılar tehlikeli olabilir!

Hamilelikte vajinal akıntı; koyu sarı, yeşilimsi bir renkte ise, kıvamı çok yoğunsa ve çok pis kokulu ise vajinal enfeksiyondan kaynaklanıyor olabilir. Kadınlar ergenlikten itibaren zaman zaman vajinal akıntı yaşadıklarından akıntının renginden ve kokusundan normal olup olmadığını kolaylıkla anlayabilir. Vajinal akıntının renginin koyu olması ve kötü kokulu olması enfeksiyon belirtisi olarak kabul edildiğinden risklidir. Bir de hamilelikte beyaz akıntının miktarının çok fazla olması da erken doğumun habercisi olabileceğinden önemlidir. 

Hamilelikte akıntıya başka semptomlar da eşlik ediyorsa riskli olabilir!

Hamilelikte beyaz akıntı normal, koyu renkli ve kötü kokulu akıntı ise soruna işarettir. Bir de akıntı ile birlikte karın ağrısı, ateş, kaşıntı, karın bölgesinde hassasiyet, çok fazla kan pıhtısı gelmesi ve idrar yaparken yanma gibi şikayetler de varsa acilen doktora başvurulmalıdır. Bu tür bir durumda tedavi gerekebilir. Takip edilmeyen, gerekli tedavinin yapılmadığı koyu renkli, kötü kokulu akıntılar gebelik için pek çok riski duruma yol açabilir. 

Hamilelikte akıntı durumunda ne yapmak gerekir?

Hamilelikte beyaz renkli, kokusuz akıntı bir sorun teşkil etmediğinden sadece günlük ped kullanmak ve pedi sık sık değiştirmek yeterli olur. Bu şekilde enfeksiyon riski azaltılabilir ve daha temiz olur. Akıntının miktarı ve kokusunda normal dışı bir şeyler fark edilirse de doktora başvurup tıbbi tedavi almak önemlidir. 

Anne adayları vajinal akıntıları önlemek için; duş sırasında vajinanın içine su tutmamalı, vajinanın içi ya da dışı kokulu mendillerle, sabunlarla temizlenmemeli, vajinal deodorantlar ve parfümler kullanmamalılar. Çünkü vajina temizliği için kullanılan kimyasallar ve vajinanın içine su tutulması gibi uygulamalar vajinanın içindeki doğal florayı bozar ve zarar verir. Bunlarla birlikte pamuklu iç çamaşırlar giymek, akıntının olduğu günlerde günde 2-3 kez ped ya da çamaşırı değiştirerek de vajina sağlığını korunmak, enfeksiyonları önlemek mümkün olabilir. 

Hamilelikte vajinal akıntı ne zaman biter?

Kadınlarda vajinal akıntı ergenlikle birlikte başlar ve menopoza kadar, hatta menopozdan sonraki süreçte de zaman zaman devam eder. Vajinal akıntılar genellikle yumurtlama ve kadınlık hormonları ile ilişkilidir. Hamilelik döneminde ise vajinal akıntının miktarı artar. Bu akıntı hamilelik süresince ve aslında hamilelikten sonraki lohusalık döneminde de devam etmektedir. Lohusalıktaki akıntı başlangıçta koyu renkli ve koyu kıvamlı iken doğumdan 3 – 4 gün sonra rengi açılır ve daha açık kahverengi olur. Sonraki 10 gün kadar sarımsı bir renk olur ve 2 – 8 hafta kadar sürebilir. 

Hamilelikte vajinal akıntı zararlı mıdır?

Hamilelikte vajinal akıntı hamilelik hormonlarının salgılanmasından kaynaklanır ve zararlı ya da normal dışı değildir. Ama akıntının renginin, yoğunluğunun ve kokusunun takip edilmesi önemlidir. Beyaz veya açık sarımsı renkteki az miktardaki akıntı doğum kanalını enfeksiyonlardan koruduğundan, vajinada sağlıklı bakteri dengesinin oluşmasını sağladığından, akıntıdaki yüksek asit oranı, zararlı bakterilerin üremesini engelleyebildiğinden faydalıdır. 

Hamilelikte enfeksiyon riskini azaltmak için neler yapılmalı?

  • Vajinadaki mikroorganizma dengesinin bozulmasını önlemek için vajinaya su tutulmamalı,
  • Dar pantolonlar ve taytlar değil, daha rahat ve bol giysiler giyilmeli,
  • Vajinaya kokulu parfümler, deodorant, kokulu sabunlar uygulanmamalı,
  • İç çamaşırları ve günlük pedler sık değiştirilmeli

Hamilelikte vajinal akıntıda ne zaman doktora başvurmak gerekir?

  • Vajinal akıntıya karın ağrısı ve ateş eşlik ediyorsa,
  • Akıntı yeşilimsi renkte ve kötü kokulu olduğunda,
  • Vajinal akıntıya ağrı, acı, kızarıklık, kaşınma eşlik ediyorsa,
  • Akıntı fazla miktarda ise,
  • Bir süre önce amniyosentez yapıldıysa ve sonrasında vajinal akıntının miktarı arttıysa,
  • Akıntı kötü kokuluysa,
  • Akıntıya baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma eşlik ediyorsa,
  • Akıntıda kan pıhtısı varsa doktora gidilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.