İyotun, vücutta tiroit hormonu üretimi için gerekli bir element olduğu yüzyılı aşkın süredir bilinmektedir. Peki, iyot sadece tiroit hormonu için mi gereklidir, yoksa vücutta başka fonksiyonları da var mıdır? Elbette ki iyot, vücudun temel fonksiyonlarının sorunsuz bir şekilde işleyebilmesi için pek çok görevi yerine getiren değerli bir elementtir. Zira iyot, vücuttaki trilyonlarca hücrenin her birinde bulunmakta ve bir kişinin yeterli düzeyde iyot olmadan yaşamına devam etmesi imkansız olmaktadır.
Tiroit hormonu üretimi için olmazsa olmaz olan iyot, vücuttaki diğer tüm hormonların üretiminden de sorumludur. Örneğin; bağışıklık sisteminin uygun bir biçimde işlev görmesi için her bir bireyin kesinlikle yeterli düzeyde iyota ihtiyaç vardır. İyotun güçlü anti-bakteriyel, parazit öldürücü, anti-viral ve anti-kanser özellikleri vardır. Bu bağlamda fibrokistik meme hastalığı ve yumurtalık kistlerinin tedavisinde iyotun oldukça etkili olduğu bilinmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü, tüm dünyada yaklaşık olarak 1,5 milyar insanın iyot eksikliği bölgesi olarak tanımlanan bölgede yaşadığını bildirmiştir. Oysaki iyot eksikliğinin kişide; mental retardasyon rahatsızlığı, guatr, artan çocuk ve bebek ölümleri, kısırlık ve sosyo-ekonomik gerileme gibi çok ciddi sorunlara sebep olduğu bir gerçektir. İyot eksikliğinin, en bilinen rahatsızlığı ise mental retardasyon biçimidir. Mental retardasyon ise çocuklarda gelişim dönemlerinde ortaya çıkan çevreye uyum ve davranış bozukluğuna yol açan zeka geriliğine verilen addır.
İyotun tedavi edici etkileri
İyot ile tedavi edilebilen hastalıklar
İyot yeryüzünde nadir bulunan bir elementlerden birisidir. İyot; ağırlıklı olarak deniz suyunda, deniz suyunun buharlaşması sonucu meydana gelen sert kayalarda ve deniz yosunu gibi deniz organizmalarında bulunmaktadır.
Ancak eğer toprak yeterli düzeylerde iyot içeriyorsa, o toprakta yetişen tüm ürünler de yeterli düzeyde iyot içerir. Bu bağlamda yetersiz oranda iyot barındıran topraklarda yetişen ürünler de iyot bakımından yoksun olur. Bu besinlerle beslenen kişilerde de iyot eksikliği görülür.
İyot; doğal olarak oluşmuş radyoaktif olan ve olmayan iki şekilde bulunur. Radyoaktif iyot; ağız yolundan kapsül ya da sıvı olarak verildiğinde sindirim sisteminden emilir tiroit bezi hücrelerinde toplanır ve yayılan radyasyon sayesinde tiroit hücrelerinin büyümesi ve faaliyetini durdurur.
Çocukların tiroit bezleri daha küçük oldukları için çocuklar, radyoaktif iyota karşı daha savunmasızdır ve radyoaktif iyota maruz kaldıklarında yetişkinlere oranla daha yüksek dozda radyasyon alırlar. Bu bağlamda radyoaktif iyot hasarı, radyoaktif olmayan inorganik iyot alımı ile önlenebilmektedir.
İyot vücutta nerede bulunur?
İyot vücudun glandüler sisteminde toplanan bir elementtir ve vücuttaki her hücre iyot içermektedir. Ancak vücuttaki diğer organlarla kıyaslandığında iyot en çok tiroit bezinde bulunur. İyot vücutta çoğunlukla; tükürük bezleri, beyin omurilik sıvısı3, mide mukozası, koroid pleksus, memeler, yumurtalıklar ve gözdeki silierde depolanır. Beyinde ise iyot, Parkinson hastalığı ile ilişkili bir bölge olan siyah maddede toplanmaktadır.
İyot elementi, çocukların zihinsel ve fiziksel açıdan normal büyümesi ve gelişmesi için gereklidir. İyotun aşırı eksikliği, ciddi anlamda zihinsel yetersizlikle ve işitme kaybı ile sonuçlanabilir. Bununla birlikte düşük, gecikmiş fiziksel ve zihinsel gelişim, dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu de iyot eksikliği ile bağlantılıdır. Ancak kişinin çok fazla iyot alması da sağlık açısından sorun teşkil ediyor. Çok sık olmasa da aşırı, yani günlük 1 gramın üzerinde iyot almak, hipertiroid belirtilerine yol açmaktadır.
İyotun faydalarına dair yapılan çalışmalar
Tüm bu çalışmaların sonucunda öncelikle Amerika genelinde ve ardından gelişmiş pek çok ülkede iyotlu tuz tüketimi arttı. Tuza iyot eklenmeye başlanmasıyla da bu bölgelerde guatr oranları düştü. Günümüzde de Dünya Sağlık Örgütü tüm dünyada guatr oluşumunun önlenmesi için iyotlu tuz kullanımını desteklemektedir.
Hangi besinler ne kadar iyot içerir?
1 porsiyon hazır kahvaltılık gevrekler 87 mg
1 porsiyon sütlü tatlılar 70 mg
1 porsiyon balık 57 mg
1 porsiyon süt 56 mg
1 porsiyon süt ürünleri 49 mg
1 yumurta 27 mg
1 porsiyon fasulye, bezelye 17 mg
1 porsiyon et 16 mg
1 porsiyon kümes hayvanları eti 15 mg