İyot Nedir, Ne İşe Yarar?
22 Ocak 2018
Tokluk Kan Şekeri
23 Ocak 2018

Gebelikte 2. Ay

Hamileliğin ikinci ayına giren anne adayı artık hamile olunduğu öğrenmiştir. Bununla birlikte gebeliğin belirtilerini de daha net bir şekilde fark eden kadın, yaşadığı farklı deneyimlere alışmaya çalışmaktadır. Gebeliğin ikinci ayından itibaren kadının vücuduyla birlikte zihni de değişime uğramaktadır. Gebelik ikinci ayına girmiştir, ancak anne adayında karnın şişmesi, kilo alımı gibi durumlar aslında henüz olmaz. Gebeliğin dıştan fark edilir her hangi bir semptomu gerçekleşmez.

Gebeliğin 2. ayında hangi belirtiler görülür?

Anne adayının vücudu bu dönemde henüz yeni büyümeye başlayan bir bebeği barındıracak şekilde birçok değişime uğramaktadır. Ancak 2 aylık hamilelikte belirtilerin neredeyse hiç biri net olmaz. Kadın aslında birinci ayda yaşanan tüm değişikliklerin benzerlerini ikinci ayda da yaşar ve bu süreçte semptomların çoğu normal seyreder. Bu bağlamda gebeliğin 2. ayının belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Sabahları yaşanan mide bulantıları gebeliğin en sık görülen belirtilerindendir ve gebe kadınların ortalama % 85ini etkiler. Mide bulantıları gebeliğin 2. ayı boyunca devam eder ve 3. aya gelindiğinde nihayet yavaş yavaş geçer. Yaşanan bu bulantıların bebek üzerinde etkisi olmamakla birlikte anne adayının günlük hayatta konsantrasyon sorunları yaşamasına, rahatsız hissetmesine sebep olur.
  • Hamileliğin ikinci ayına gelindiğinde anne adayının ruh halinde ani değişiklikler görülür. Gebelikte artan hormonlar; anne adayını bazen çok neşeli ve şirin bir hale getirirken, kimi zaman da oldukça kasvetli, mutsuz, hüzünlü bir hale getirebilir. Bu dönemde duyguları düzenleyen beyin kimyasallarının seviyesi değiştiği için sakin kalmaya çalışmak, bol bol dinlenmek en doğrusu olur. Zira aşırı stres ve buhran hali anne adayını ve bebeği olumsuz etkileyebilir.
  • İkinci aydan itibaren ta ki doğuma kadar anne adayı giderek daha sık tuvalete çıkmaya başlayacaktır. Hatta gebeliğin son aylarında bu durum, bir sorun haline bile gelebilir.
  • Gebelikte östrojen ve progesteron hormonlarının vücudu anneliğe hazırlamasıyla birlikte göğüslerde yağ depolamaya başlar ve dolayısıyla da göğüsler büyür.
  • Gebeliğin ikinci ayında anne adayının iştah açılır ve daha fazla yemeye başlar. Ancak sağlıklı ve dengeli beslenmek gebeliğin seyri açısından çok önemlidir.

Gebeliğin 2. ayında anne ve bebek gelişimi

ultrason

2 aylık bir gebelikte anne adayı ultrason muayenesinde gebelik daha görünür bir hal almıştır. Bebek artık küçük bir çilek boyutuna gelmiştir ve kıvrılmış bir tüp gibi duruyordur. Bu tüpün bir ucu kafaya, diğer ucu ise plasentaya bağlıdır. İşte bebeğin omuriliği de bu iki uç arasında da şekillenmeye başlamıştır. Bu dönemde bebeğin kafası oldukça büyük ve belirgin bir alına sahiptir. Bununla birlikte bebeğin kulakları, burnu, gözleri ve göz kapakları da oluşmaya başlamıştır.

İkinci ayın içinde bebeğin kalbini oluşturan dokular yenilenmeye başlar ve 2 aylık gebelik görüntüsü ultrason taraması sırasında fark edilebilir hale gelir. Bu dönemde kollar ve genital organ oluşmaya başlar. Ancak ebeveynlerin en çok merak ettiği cinsiyet öğrenilemez. Çünkü genital organ daha görülebilir hale gelmemiştir.

Anne adayları hamile olduklarını öğrendikleri zaman vakit kaybetmeden doktora gitmeli ve ondan sonra da düzenli olarak ultrason muayenesine girmeliler. Çünkü gebelik döneminde ultrason kesinlikle gerekli bir tetkik aracıdır ve doktorun uygun bulduğu aralıklarla görüntülenmelidir.  Ancak gereksiz yere çok sık aralıklarla ultrason muayenesi yaptırmak, anneye ve bebeğe zarar verebilmektedir. Bu bağlamda doktorun planladığı aralıklar önemlidir.

Gebeliğin 2. ayında bebeğin boyu ve kilosu ultrasondan tespit edilebilirken, 2 aylık bir bebek ortalama 3 cm boyunda ve yaklaşık 4 gram ağırlığındadır.

Gebeliğin 2. ayında dikkat edilmesi gerekenler

Hamilelik öğrenildi, ultrason muayenesi gerçekleştirildi ve her şeyin yolunda olduğu öğrenildikten sonra, artık anne adayının endişelenmesini gerektirecek bir durum kalmamıştır. Bu sebeple de kadın, hamileliğin tadını çıkarabilir. Bu dönemde henüz gebelik kıyafetleri, doğumda yapılacaklar gibi konuları düşünmek için çok erkendir. Ancak gebeliğin bu döneminde dikkat edilmesi gerekenler konusunda doktordan öneri ve yardım alınmalıdır.  Bu bağlamda sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden, cıva ve diğer toksinlerden uzak durulmalıdır. Zira unutulmamalıdır ki, gebeliğin ikinci ayı bebek için kritik bir büyüme dönemidir.

Gebeliğin varlığını öğrendikten sonraki ilk doktor randevusu bu ay içinde olmaktadır. Doktor; anne adayının sağlıklı olduğundan ve bebeğinizin normal bir şekilde geliştiğinden emin olmak için tetkikler yapacaktır. Bu süreçte doktor; kan ve idrar örneklerine ihtiyaç duyar ve bunun yanında pap smear içeren bir muayene de isteyebilir. Burada yapılan testlerin hepsi ortak gebelik komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olmak için önem taşımaktadır. Gebeliğin 2. ayındaki doktor randevusunda bebeğin ilk kalp atışları da duyulur.

Tüm bunlar hesaba katıldığında genellikle bu ilk kapsamlı doktor kontrolü birkaç saat sürebilir. Zira kan örnekleri, demir eksikliği, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, genetik kusurlar gibi durumları belirlemek için bir dizi kan testi yapılır. Bununla birlikte idrar örneğiyle diyabet ve bakteri sayımı yapılması faydalı olur. Ayrıca anne adayının ya da baba adayının ailesinin sağlık geçmişi ve madde bağımlılığı sorunlarını içeren bir form da doldurulması istenebilir.

Gebeliğin 2. ayındaki bu kapsamlı muayenede bir de kilo ve tansiyon kontrol edilebilir, hamilelikte ödem bulguları aranabilir.

Gebeliğin 2. ayında beslenme

Anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için kesinlikle yeterli besin alınması, dengeli beslenilmesi gerekir. Bu dönemde anne adayının dengeli beslenmesi vücudundaki değişikliklerle baş etmesine de yardımcı olacaktır.  Bu sebeple de; bol sebze ve meyve, bol miktarda sıvı, tahıl ve yağsız etten oluşan bir beslenme programı oldukça sağlıklı olacaktır. Anne adayının hamilelik boyunca başlıca alması gerekenler; folik asit, kalsiyum, D vitamini, çinko, demir ve iyot olarak sıralanabilir. Gebelikte folik asit; bebeğin doğum kusurlarını azaltır ve gebeliğin ilk üç ayında özellikle önem taşır. Doğal folik asit kaynakları; brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, narenciye olarak bilinir. Kalsiyum ise bebeğin kemiklerini ve dişlerini oluşturmaya yardımcı olmaktadır. Bu sebeple 2 aylık gebelik beslenme önerilerinde süt ve süt ürünleri en iyi kalsiyum kaynaklarıdır.

Gebeliğin 2. ayında kaç kilo almak normaldir?

Gebelikte anne adayının çok yemesi kesinlikle gerekmemektedir. Kadının normalde aldığı kalorinin üzerine sadece 200 kalori eklemek yeterli olacaktır. Bu şekilde sağlıklı ve dengeli beslenen anne adayları ikinci ayda ortalama 1-1.5 kilo alırlar.

 Gebeliğin 2. ayında kanama ne anlama gelir?

Gebeliğin ikinci ayı içinde olan kadınların yaklaşık % 20’sinde kanama görülebilmektedir. Bunun yanında cinsel ilişki sonrasında da kanama ortaya çıkabilir. Zira bu dönemde serviks, temas sonucu kanamaya daha müsaittir. Gebeliğin ikinci ayındaki kanamalar aşağıdaki sebeplerden kaynaklanıyor olabilir:

İmplantasyon kanaması: İmplantasyon, yerleşme anlamına gelir. Gebelikte de döllenmiş yumurta rahim duvarına yerleşirken bazı küçük lekelenme şeklinde kanamalar yaşanabilir. Bazen bu kanama adet kanaması ile karıştırdığı için kadın, gebe olmadığını düşünebilir. Ancak implantasyon kanaması, adet kanamasına göre çok hafiftir, bir lekelenme şeklinde olur.

Düşük: Gebeliğin kaybı anlamına gelen düşük, en sık olarak gebeliğin ikinci ayında yaşanmaktadır. Ancak her kanama da bebeğin kaybedildiği anlamına gelmez.

Dış gebelik: Eğer döllenmiş yumurta rahmin dışına yerleşmişse dış gebelik olur. Bu durum annenin hayatını tehdit eden ciddi bir sorundur. Tüm gebeliklerin yaklaşık % 2’sinde görüen dış gebelikte de kanama olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.